acil destek
0501 570 70 70
×

DR YULA SAYFASINA HOŞGELDİNİZ

10501 570 70 70 no' lu telefondan Bizimle İletişime Geçin
2 Randevu Tarihinizi Belirleyin
3 Tedavi Sürecinize Hızlıca Başlayın !

Daha fazla bilgi için info@dryula.com adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

ÇALIŞMA SAATLERİMİZ

Hafta içi 09:00 - 18:00
Cumartesi 09:00 - 18:00
Pazar Kapalı

FORGOT YOUR DETAILS?

CREATE ACCOUNT

Diyabet (Şeker Hastalığı) Nedir?

Diyabet (Diabetes Mellitus), halk arasında “şeker hastalığı” olarak bilinen hastalıktır. Pankreasın vücut için gerekli oranda insülin üretememesi veya üretilen insülinin yeterki oranda kullanamaması şeker hastalığına neden olur. Farklı türleri vardır ancak, Tip 1 diyabet, Tip 2 diyabet, gestasyonel diyabet olmak üzere 3 temel tip altında toplanır. Çocuk ve her yaş grubunda görülebilir.

Şeker hastalığı kronik bir rahatsızlıktır. Akupunktur, ozon tedavisi gibi bütüncül tıp yöntemleri şeker hastalığını kontrol altına alınması destekler, hastanın yaşam konforunu artırır.

İnsan,yaşamını sürdürebilmesi için vücudun enerji ihtiyacını karşılaması gerekir. Vücudun enerji ihtiyacı besinler sayesinde alınan protein, karbonhidrat ve yağlar sayesinde karşılanır.

Vücut karbonhidrat, protein ve yağları sindirirken “glikoz” olarak bilinen basit şekeri ortaya çıkarır. Glikoz hücreler ve tüm organlar için ana besin kaynağıdır. Hücrelerin glikozu enerjiye dönüştürmesi için, hücre içine alması gerekir. Bunun içinde pankreas bezi tarafından “insülin” hormonu salgılanır.

Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabet, pankreasın yeterli insülin hormonu salgılamaması veya salgılanan insülinin yeterince kullanamaması sonucu ortaya çıkan hastalıktır. Tam adı Yunancada “şekerli idrar” anlamında  olan  Diabetes Mellitus olarak tanımlanır. Çocukluk yaşlarında dahil olmakn üzere her yaş gurubunda görülür, ancak 35-40 yaş şeker hastalığının en sık görüldüğü yaş aralığıdır.

Şeker hastalığı kendisi ölümcül değildir, ancak uzun vadede dikkat edilmez ise kalp, böbrek yetmezliği gibi ölümcül birçok hastalığın ortaya çıkmasına neden olabilir.

Diyabet Rahatsızlığınızla İlgili 7/24 Bizimle İletişime Geçebilirsiniz!

Belirtileri Nelerdir?

Şeker Hastalığı, toplumda yaygın rastlanan hastalıklar arasında yer alır. Uluslararası Diyabet Federasyonu'nun verdiği verilere göre 11 yetişkinde biri Şeker hastasıdır.

Şeker hastalığı kendini 3 ana belirtiyle gösterir. Bu belirtiler;

Normalden aşırı yemek yeme, doymama hissi, sık sık idrara çıkma, ağızda kuruluk ve tatlılık hissidir. Bu üç ana belirtilerin dışında şeker hastalığının belirtileri şu şekildedir:

  • Aşırı su içme
  • Kronik yorgunluk ve halsizlik
  • Bulanık görme
  • Ayaklarda karıncalanma, uyuşma hissi
  • Yaraların geç iyileşmesi
  • Ağızda asetonu andıran koku
  • Ciltte aşırı kuruluk
  • Ciltte kaşıntı
  • İdrarda aşırı şeker

Neden Olur?

Şeker hastalığı, dünyanın her yerinde yaygın olarak görülen bir hastalıktır.  Sağlıklı insanlarda açlık kan glukoz miktarı 70-100 mg/dL aralığındadır. Ancak şeker hastalarında kan glukoz miktarı (şeker seviyesi) daha yüksek miktarda olur.

Şeker hastalığının nedenleri arasında genetik ve çevresel etkenler büyük rol oynar.

Tip 1 ve Tip 2 olarak iki temel türü olan bu hastalık, türüne göre de nedenleri değişir. Tip 1 Diyabet nedenleri arasında genetik faktörler yüksek oranda etkiliyken, Tip 2 Diyabet hastalığında stres gibi çevresel faktörlerden meydana gelir.

Diyabet Tipleri

Şeker hastalığı olarak da bilinen diyabet Tip 1, Tip 2  ve gestasyonel olarak 3 temel türde incelenir.

Tip 1 hastalarında vücudun doğal olarak insülin salınımı azdır ve genellikle genetik faktörler hastalığın nedenleri arasında yer alır. Tip 2 ve Gestasyonel diyabette ise vücut insüline karşı direnç gösterir ve kan şekerinin yükselmesine neden olur.

Tip 1 Diyabet (Şeker Hastalığı)

Tip 1,  pankreasın yeterli miktarda insülin hormonu üretememesi durumudur. Yetersiz insülin nedeniyle Kandaki şeker (glikoz) miktarı aşırı yükselir ve kişiye rahatsızlık verir.

Tip 1 çoğunlukla aileden gelir ve çocukluk döneminde ortaya çıkar.  Hasta kandaki glikoz miktarını dengelemek için insülin ilaçları kullanabilir.

Tip 1 şeker hastalığı nedenleri arasında istemsiz aşırı kilo kaybı vardır.

Tip 2 Diyabet (Şeker Hastalığı)

Tip 2, pankreasın salgıladığı insülinin hücreler tarafından kullanılmaması, direnç göstermesi nedeniyle meydana gelen şeker hastalığı  türüdür. Hücrelerin insüline direnç göstermesi sonucu kandaki glikoz (şeker) miktarı yükselir ve Tip 2 diyabete neden olur.

Aşırı kilo, hareketten uzak yaşam tarzı, aşırı stres, ilerleyen yaş, genetik faktörler Tip 2 diyabet nedenleri arasında yer alır.

Tip 2 Belirtileri

Tip 2 diyabetin başlıca belirtileri şunlardır:

  • Aşırı yorgunluk ve halsizlik
  • Aşırı susama
  • Sık sık idrara çıkma
  • Yaraların geç iyileşmesi

Gestasyonel Diyabet

Gestasyonel diyabet, gebelik-hamilelik şekeri olarak bilinen durumdur. Bazı gebeler, gebelik öncesi yeterli insülin üretebilir iken gebelik döneminde yeterli insülin üretemezler. Bu durum nedeniyle meydana gelen şeker hastalığıdır.  Geçmişinde şeker hastalığı olmayan gebelerde bile ortaya çıkabilir. 30 yaş üstü gebeler, aile öyküsünde şeker hastalığı bulunanlar ve gebelik döneminde fazla kilo alan gebeler risk grubunda yer alır.

Gizli Şeker Nedir?

Gizli şeker, kişinin normal şartlarda kan şekerinin olması gereken değerden yüksek olması ama şeker hastalığı tanısı koyacak değerde olmaması  durumudur.

Gizli şeker olan kişilerde Tip 2 diyabet meydana gelme riski daha fazladır. Bu nedenle gizli şeker tanısı alan kişiler doktorun önerdiği önlemleri alması önemlidir.

Şeker Hastalığı Tedavisi

Şeker hastalığı tedavisi, şeker tipine göre değişiklik gösterir.  Tip 1 şeker hastaları insülin tedavisi ve beslenme tedavisi birlikte uygulanır. Tip 1 şeker hastalarının beslenme programı ve insülin dozu uzman doktor- diyetisyen tarafından planlanır.

Tip 2 şeker hastalarında ise  tedavide antidiyabet ilaçlar ve uygun beslenme vardır. 

Şeker hastalığında bütüncül tıp yöntemlerinden yararlanılabilir. Bütüncül tıp tedavileri sayesinde kişinin yaşam konforu artıp, hastalığı kontrol altına alınabilir.

Diyabette Ozon Tedavisi

Şeker Hastalığı tedavisinde ozon tedavisi oldukça faydalı etki sağlayabilmektedir. Ozon tedavisi sayesinde hücresel metabolizmada yükselme desteklenir. Bu sayede hücrelerin insülin geçirgenliğini artırarak, kan şekeri miktarı azalması ve şeker hücre tarafından enerji olarak kullanılmaya başlanabilir.

Düzenli yapılan ozon seansları sayesinde hastaların ilaç dozları ve insülin miktarında azalma olması hedeflenir. Şeker hastalığı, hastaların bağışıklık sistemini zayıf düşürür. Ozon terapisi, zayıf düşen bağışıklığı güçlendirirerek, hastaları enfeksiyonlara karşı koruyabilmektedir.

Ozon tedavisinin şeker hastalığına faydaları şunlardır:

  • İş gücünde artış olabilir.
  • Kan şekerini düzenler, ,insülin gibi ilaç dozlarını düşürebilir.
  • Bağışıklık sistemini koruyabilir
  • Uyku düzenini iyileştirebilir.
  • Hücresel immünite ve antioksidan savunma gücünde artışa neden olabilir.
  • Mikrobik hastalıklara yakalanma riskini azaltabilir.
  • Şeker yaralarının hızlı iyileşmesini sağlayabilir.

Ozon Tedavisi ve Şeker Yararları- Diyabetik Ayak

Şeker hastalarının en sık rastladığı sağlık sorunlarından biri; kapanmayan yaralardır. Dolaşım bozukluğu ve bağışıklık sisteminin zayıf düşmesi nedeniyle diyabetik yara-şeker yaraları meydana gelir. Diyabetik yaralar kronik ve ilerleyici hastalıklardır. Özellikle ayaklarda meydana gelir. Gerekli tedavi gerçekleşmediği takdirde çok ciddi sonuçları ortaya çıkabilir.

Ozon tedavisi, hasar meydana gelen diyabetik yaralı bölgede oksijen girişinin artırarak, dolaşım sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur.  Bu sayede diyabetik ayak yaralarının tedavisini destekler. Diyabetik ayak yaraları tedavisinde ozon torbalama yöntemiyle uygulanır.

Akupunktur ile Diyabet Tedavisi

Akupunktur, özellikle Tip 2 Diyabetin tedavisinde etkilidir. Tip 2 diyabet genetik yatkınlığın yanı sıra sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam tarzı, fazla kilo gibi nedenlerle de ortaya çıkar.  Akupunktur, hücrelerde enerji kaynakları olan mitokondrinin çalışmasını, şeker dengesini ayarlanmasını, yağların enerjiye dönüşmesini destekler ve kişinin fazla kiloları vermesine yardımcı olur.

Bu sayede fazla kilo nedeniyle meydana gelmiş Tip 2 şeker hastalığı tedavisi desteklenir.

TOP