İnsan,yaşamını sürdürebilmesi için vücudun enerji ihtiyacını karşılaması gerekir. Vücudun enerji ihtiyacı besinler sayesinde alınan protein, karbonhidrat ve yağlar sayesinde karşılanır.
Vücut karbonhidrat, protein ve yağları sindirirken “glikoz” olarak bilinen basit şekeri ortaya çıkarır. Glikoz hücreler ve tüm organlar için ana besin kaynağıdır. Hücrelerin glikozu enerjiye dönüştürmesi için, hücre içine alması gerekir. Bunun içinde pankreas bezi tarafından “insülin” hormonu salgılanır.
Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabet, pankreasın yeterli insülin hormonu salgılamaması veya salgılanan insülinin yeterince kullanamaması sonucu ortaya çıkan hastalıktır. Tam adı Yunancada “şekerli idrar” anlamında olan Diabetes Mellitus olarak tanımlanır. Çocukluk yaşlarında dahil olmakn üzere her yaş gurubunda görülür, ancak 35-40 yaş şeker hastalığının en sık görüldüğü yaş aralığıdır.
Şeker hastalığı kendisi ölümcül değildir, ancak uzun vadede dikkat edilmez ise kalp, böbrek yetmezliği gibi ölümcül birçok hastalığın ortaya çıkmasına neden olabilir.