Eklem Ağrısı Nedir?
Eklem Ağrılarının Naturopatik Tedavisi
Eklem ağrısı, toplumda sıkça rastlanan sağlık şikayetlerinden biridir. En yaygın nedeni yaşlılıkla yaşanan bazı dejenerasyonlardır; ancak tek nedeni bu değildir. Altta yatan bazı hastalıklarda eklem ağrılarına neden olabilir.
Bu şikayetler bazı zaman hafif, bazı zaman da şiddetli olabilir. Eklem ağrıları tedavisinde doğal bütüncül (naturopatik) tedavi yöntemleri sadece semptomları tedavi etmez, iyileşmeyi hedefler.
Eklem Nedir?
Eklemler, vücut uzuvlarının hareketini sağlayan yapılardır. Bu yapılar darbelere karşı yastık görevi gören ve esnekliğe yardımcı olan sinovyal sıvı ile kaplı membranın içinde bulunur. En büyük görevi iki kemiği birbirine tutturmak, sürtünmeyi önlemektir.
Eklemin işlevi şekline göre değişiklik gösterir, etrafı ise bağ, doku, kıkırdak ve kaslarla sarılıdır.
Bağ dokunun görevi; eklemlerin yapı bütünlüğünü sağlamak ve iki eklemi bir arada tutmaktır.
Kıkırdak yapı ise; kemiklerin hareketini sağlıklı yapmasını sağlamak, hareket sırasında sürtünmeyi önlemektir.
Eklem Sıvısı Nedir?
Eklemlerin birleştiği noktada membran olarak adlandırılan bir katman vardır. Membran sinoviyal olarak adlandırılan bir sıvı salgılar; bu sıvı eklem yüzeyini kayganlaştırır ve eklemlerin birbirine sürtünmesini engeller. Sinoviyal sıvısının bir diğer görevi de; kıkırdakları beslemektir.
Halk arasında eklem sıvısı olarak adlandırılan sinoviyal sıvı hyaluronik asit, mukoproteinler içerir. Bu sayede kıkırdakları besler, ve birbirine sürtünmesini önler.
Eklem sıvısının azalması, bitmesi ağrı, sertlik, ödem, uyuşma ve karıncalanma hissi,eklemlerde ses gibi sağlık şikayetlerine neden olur.
Eklem Ne İşe Yarar?
Eklemler, kemiklerin birleştiği noktalardır; en büyük görevi iskelet yapısını bir arada tutmak ve kemiklerin rahat, sağlıklı hareket etmesini sağlamaktır. Eklemlere bağ doku, tendon ve kaslar yardımcı olur. Bu sayede yürümek, koşmak, eğilmek, ağırlık kaldırmak gibi hareketler kolaylıkla yapılabilir.
Eklem Çeşitleri Nelerdir?
Eklemler tek tip değildir, üç farklı türü vardır. Eklem türleri şunlardır:
Oynamaz eklemler
Oynamaz eklemler baş kemiğinde bulunur. Kafatası gibi vücudun hareketi kısıtlı olan bölümlerinde bulunur; kemikler birbirine sıkıca bağlıdır.
Yarı oynar eklemler:
Omur ve kaburgalarda bulunan eklemler bu gruba girerler.
Oynar eklemler:
Vücudun alt çene, omuz, dirsek, bilek, el, parmak, kalça, diz, bilek, ayak parmakları oynar eklemlerin olduğu bölgelerdir.
Eklem Ağrısı Nedir?
Eklemler, iskelet sistemini oluşturan kemikleri birbirine tutunmasını sağlar. Bu sayede kemikler yeterince hareket eder, kişi arzu ettiği hareketleri gerçekleştirebilir. Eklemler; bağ doku, kıkırdak ve tendonlarla çevrilidir. Bağ, kıkırdak ve tendon larda yaşanan herhangi bir zedelenme, dejenerasyon ağrıya neden olur, kişiye rahatsızlık verir.
Eklem ağrısı daha çok yaşlılarda görülen bir sağlık şikayetidir; ancak yaşı genç olan kişilerde de bu sağlık sorunu görülür.