En Yaygın Sebepler
1. Yanlış Beslenme, sindirim, dolaşım ve kronik enflamasyon
Vücudun ihtiyaç duyduğu miktardan fazla kalorili gıdalar tüketmek, geç vakitte yemek yemek, sindirim sistemini bozan davranışlar (yemek esnasında aşırı su tüketimi), besleyici değeri düşük gıdalar tüketilmesi (yeterli vitamin, mineral, doymamış yağ, protein ve esansiyel aminoasit), paketli-ambalajlı gıdalar, ağır metal yükü yüksek gıdalar vb. Bu listeyi uzatmak mümkün. Sindirim sorunları ve sık beslenme insülin direncine yol açabilir ve bu durum düşük düzey enflamasyona yol açarak bir çok kronik hastalığa zemin hazırlayabilir. Oluşan enflamasyon kılcal damarları, ana damarları da etkileyebilir ve kan yeterince homojen bir şekilde dağılamaz.
2. Stres Yönetimimi Yapamamak ve Duygusal Etkenler
Stres ve duygusal travmalar hayatımızın bir gerçeği. İster iş, ister günlük hayatımızda stresi tamamen önlemenin bir yolu yok fakat maruz kaldığımız ve kalacağımız stresi yöneterek bu travmaların olumsuz etkilerini en aza indirmek mümkün. Bunun için olaylara bakış açısının değiştirilmesi (reframing), nefes egzersizi, spritüel ve manevi uygulamalar (dua vb), egzersiz-nefes egzersizi, vagus sinirini uyaran terapiler, telkin teknikleri gibi bir çok yöntem mevcut.
3. Egzersizden uzak sedanter yaşam
Hareketsiz yaşam sadece düşük düzey enflamasyonu artırmakla kalmaz, kas kitlesini azaltarak insülin direncine ve kas iskelet sistemi sorunlarına yol açabilir. Düzenli yapılan egzersiz, detoks sistemini destekler, lenf akışını hızlandırır, terleme ile atıkların atılımına yardımcı olur, kas kitlesini ve mitokondri oranını artırarak antioksidan sistemi uyarır, serotonin oranını artırır. Egzersiz türü, sıklığı, zamanı ve süresi kişiden kişiye değişmektedir. Herkes aynı tip egzersizi uygulamamalıdır.
4. Yeterince Su tüketimi Yapmamak ve Gizli doku asidozu
Yeterince su tüketilememesi vücudun atık yönetim sistemleri olan idrar ve terlemeyi olumsuz etkiler.
5. Çevresel toksinlerin / etkenlere karşı önlem
Günlük hayatımızda farkında olmadan ağır metal, plastikler, tarım ilaçları, elektromanyetik bozucu alanlar gibi bir çok gizli toksinlere maruz kalmaktayız. Bunları yok edemesek de maruz kaldığımız miktarı doğal önlemlerle azaltmamız mümkün. Hijyen sorunları başta bulaşıcı hastalıklar ve paraziter hastalıklar olmak üzere birçok enfeksiyona yol açabilir.
6. Vücudumuzun detoks sistemi (atık yönetimini) sorunları
Tıpkı bir fabrikada oluşan atıkların uzaklaştırılmadığında sorunlara yol açması gibi vücudumuzda atık üretir ve bizler normalde bu atık maddeleri doğuştan gelen mekanizmalarla uzaklaştırma kabiliyetine sahibiz. Bunlar yeterli idrar, terleme, dışkılama, saç ve kıllar, karaciğerin ve lenfatik sistemin etkili çalışması gibi.
7. Uyku
Vücudumuz güneşin hareketleri ile doğal bir biyolojik ritme sahiptir. Sık yapılan bir hata, güneş doğduktan sonra uyanmakdır. Bu basit hata bizim birçok nöromediatörün etkili çalışmasını engellemektedir.