acil destek
0501 570 70 70
×

DR YULA SAYFASINA HOŞGELDİNİZ

10501 570 70 70 no' lu telefondan Bizimle İletişime Geçin
2 Randevu Tarihinizi Belirleyin
3 Tedavi Sürecinize Hızlıca Başlayın !

Daha fazla bilgi için info@dryula.com adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

ÇALIŞMA SAATLERİMİZ

Hafta içi 09:00 - 18:00
Cumartesi 09:00 - 18:00
Pazar Kapalı

FORGOT YOUR DETAILS?

CREATE ACCOUNT

Kabızlık Nedir?

Konstipasyon toplumda kabızlık olarak bilinen bağırsak şikayetidir. Bağırsak hareketlerinin olması, gerekenden az veya zor olması nedeniyle gerçekleşir. Toplumda sık rastlanan bir sağlık şikayetidir. Konstipasyon kişiden kişiye değişen bir durumdur. Bazı kişiler her gün büyük tuvaletine çıkarken, bazı kişiler birkaç günde bir büyük tuvalet ihtiyacı hisseder. Kişinin normalinden daha fazla gün tuvalete çıkamaması kabızlık olarak adlandırılır. Aslında ideal tuvalet sıklığı öğün sayısı ile aynı olmalıdır.

Çoğu vaka yapılan birkaç değişiklikle konstipasyon sorununu çözer. Ancak altta yatan bazı hastalıklarda bu soruna neden olabilir; bu gibi durumlarda altta yatan hastalık tedavi edilmelidir. Doğal bütüncül (naturopatik) tıp yöntemleri kabızlığın ana nedeninin bulur, iyileşmeyi hedefler.

Kabızlık, bağırsak hareketlerinin yavaşlaması nedeniyle dışkılamada zorlanma sorunudur; tıp dilinde konstipasyon olarak adlandırılır. Haftada üç kereden az büyük tuvalet ihtiyacı hissetmek, büyük tuvaleti yapamamak kabızlık olarak tanımlanır.

Tıp dilinde konstipasyon olarak adlandırılan bu hastalık çoğu zaman yanlış beslenme, hareketsiz yaşam nedeniyle görülür. Ancak bazı hastalıklar ve ilaçlar da bu şikayete neden olabilir. Haftadan 3 defadan az dışkılama, rektumda tıkanıklık varmış hissi, rektumu tam boşaltamama hissi, karında şişlik, karın ağrısı, kramp kabızlığın belirtileri arasında yer alır.

Genç kadın Crohn hastalığı nedeniyle mide ağrısı çekerken, yanında doktoruyla konuşur.

Kabızlık Neden olur?

Kabızlık çoğu zaman yanlış beslenme, hareketten uzak yaşa tarzı, stres, aşırı çay veya kahve tüketimi, az su içme gibi nedenlerden olur. Ancak bazı ilaçlar ve hastalıklar da bu soruna neden olabilir.
Kabızlığa neden olan hastalıklar şu şekilde sıralanabilir:
  • Otonom sinir sisteminin hasara uğraması, İnme ve felçler
  • Makat etrafında yırtıklar, Anal fissür
  • Kronik konstipasyonun bağırsağı tıkaması
  • Yaralanmalar sonucu omurga kesileri
  • Multipl skleroz MS (merkezi sinir sistemi hastalığı)
  • Parkinson, ilaçlar
  • Rektum kanseri, Kolon kanseri
  • Bağırsak daralması
  • Pelvis kaslarının gevşememesi (anismus)
  • Şeker hastalığı
  • Tiroid bezinin az çalışması (hipotiroidi)
  • Paratiroid bezinin çok çalışması (hiperparatiroidi)
  • Hamilelikte yaşanan hormon değişimi
  • Çok fazla doğum nedeniyle yaşanan pelvis kaslarının zayıflaması
  • Pelvis kaslarının gevşeme, kasılma döngüsünün hasara uğraması kabızlığa neden olan bazı hastalıklardır.

Kronik Kabızlık Rahatsızlığınızla İlgili 7/24 Bizimle İletişime Geçebilirsiniz!

Kabızlık Riskini Artıran Faktörler Nelerdir?

Yaşlılık kabızlığın riskini artıran bir durumdur. Ayrıca kadınlarda erkeklere oranla daha sık bu sağlık sorununa rastlanır. Sıvı kaybı yaşayanlar, düşük lifli beslenme, hareketsiz yaşam, yeme bozukluğu, depresyon riski artıran durumlardır.

Kronik Kabızlık Sürekli kabız olmak yanlış beslenmenin, hareketsiz yaşamın belirtisi olabilir. Ayrıca irritabl kolon sendromu, yaşlanma, gebelik, aşırı laksatif-müshil kullanımı, suyu yeterince içmeme, dışkılama ihtiyacının bastırılması da kronik, şiddetli kabızlığa neden olabilir..

Kabızlık Tanısı Nasıl Konur?

Kabızlığın birçok farklı nedeni vardır. Kesin tanı için tıbbı öykü ve dışkılama alışkanlığı doktor tarafından öğrenilir; ardından fiziksel muayene edilir.
Anorektal bölgenin muayenesi tanı için önemli ipuçları verir. Doktor gerekli gördüğü durumlarda endoskopi veya baryumlu röntgen isteyebilir. Bu sayede kabızlığa neden olabilen divertikül, polip, tümör gibi önemli hastalıklar tespit edilebilir. Bazı vakalarda anüs ve rektumun işlevini incelemek için görüntüleme yöntemleri istenebilir. Bu sayede anüs kaslarının refleksi, işlevi değerlendirilir.

Kabızlığın yaygın nedeni yanlış beslenme, hareketsiz yaşam tarzıdır. Ancak kişinin beslenme ve yaşam tarzında sorun yok ise tüm bu incelemelerin, görüntüleme yöntemlerinin sonucuna bakılır, bu sonuçlardan da bir sonuç alınmaz ise kolonoskopi gibi detaylı incelemeye gerek duyulabilir.

Kabızlığın Zararları Nelerdir?

Sürekli kabız olmak bağırsakta kalan dışkının çapının genişlemesine sebep olabilir. Ayrıca dışkılama esnasında makatın zorlanması makat çevresinde çatlaklar oluşmasına yol açabilir. Makat etrafında çatlak oluşması (anal fissür) kişinin büyük tuvaletini tutmaya neden olabilir, bu da kabızlığı tetikleyebilir. Bunun sonucu kişi kısır bir döngüye girer ve kronik kabızlık olabilir. Fakat kabızlığın asıl tehlikesi, kronik latent intoksikasyona yol açabilmesi, bağırsak geçirgenliği artırarak bağışıklık sisteminin aşırı tepkeler vermesine ve kötü - disbiyotik bakterilerin çoğalmasına zemin oluşturmasıdır.

Kabızlık Tedavisi

İnternet sitelerinde “en iyi kabız ilacı”, “kabızlığı en çabuk geçiren ilaç” adı altında birçok ürün reklamı bulunmaktadır. Ancak bilinçsiz ürün kullanımı hastalığı daha da kötü yapabilir. Kabızlık birçok nedeni olan bir hastalıktır. Bu sebeple önce altta yatan neden belirlenmeli, bu yönde tedavi planlanmalıdır. Hiçbir nedene bağlı olmadan sadece yanlış beslenme ve hareketsiz yaşam sonucu ortaya çıkan kabızlığın en iyi ilacı, lifli beslenme ve hareket dolu yaşam tarzıdır. Paketli yiyeceklerden uzak durma, tam tahıllı ekmek tüketme gibi değişiklikler kabızlık için evde yapılabilir.

Anında tuvalete çıkaran, kabızlık gideren yiyecekler mevsiminde tüketilen taze sebze ve meyvelerdir. Sabahları aç karnına kuru kayısı, kuru incir, kuru erik gibi yemişlerde kabızlığa iyi gelir.
Reçetesiz kabızlık ilaçları satılmaktadır. Ancak bu sağlık sorunun nedeni bilinmeden bu ilaçları kullanmak doğru değildir. Bu ilaçlar mutlaka doktor tavsiyesi ile alınmal, doktorun önerdiği süre içinde kullanılmalıdır.
En iyi kabızlık ilacı mevsiminde sebze, meyve, lifli gıdalar ve bol bol harekettir.
Tüm bunların dışında kabızlığın ana nedeni belirlenmeli, altta yatan hastalık var ise tedavi edilmelidir.
Doğal Bütüncül (Naturopatik) Yöntemler ile Kabızlık Tedavisi
Uzun süreli, kronik kabızlık tedavinin de uzun sürmesine neden olabilir. Doğal bütüncül tedavi yöntemleri kişinin vücut dengesini, sindirim ve bağırsak sistemini düzeltmeyi hedefler.
Doğal bütüncül tedavi yöntemleri kişinin beslenme düzenini sağlıklı hale getirir, takviye gıdalar yardımıyla kabızlık sorununu kısa zaman içinde geçirmeyi hedefler.
Kabızlık sorunu için uygulanan bir diğer doğal bütüncül yöntem ise mikrobiyom terapidir.

Mikrobiyom Terapi Nedir?

İnsan vücudunda sayıları bilinmeyecek kadar çok olan birmikroskopik canlı vardır. Bu organizmalara mikrobiyota denir. Mikrobiyotanın sahip olduğu materyal ise mikrobiyom olarak adlandırılır. İnsan vücudunun 18 yerinde mikrobiyota bulunur. Bağırsaklar en yoğun mikrobiyota bulunan bölgesidir.

Mikrobiyotanın insan vücuduna başlıca faydaları şu şekilde sıralanabilir:
Sindirimi zor olan lifli gıdaların sindirimi
Kronik inflamasyon ve otoimmün hastalıklara karşı vücudu korumak
Serotonin ve dopamin gibi salgıları sentezlemek
Bağışıklık sistemini güçlü tutmak
Ağır metalleri vücuttan uzaklaştırmak
B ve K vitamini sentezlemek
Mikrobiyataların sayıları azaldığı veya zararlı canlı sayısının arttığı durumlarda kabızlık başta olmak üzere birçok hastalık gerçekleşir.
Doğal bütüncül tedavi yöntemlerinden mikrobiyom terapi sayesinde mikrobiyataların dengesi sağlanır, sindirim sistemi sağlığı korunur. Mikrobiyom terapi bu sayede birçok hastalığı tedavi edebilir.

Kronik Kalızlıkda Dr. Yula’nın Yaklaşımı

Dr. Yula, hastalığı tetikleyen kişiye özgü faktörleri tespit eder ve bu kök faktörlere özgü naturopatik yöntemler ile iyileşmeyi hedefler. Bunun için hastanın beden, zihin ve ruhsal düzeyde ayrıntılı olarak değerlendirilmesi ve öykü kitabının ortaya çıkarılması gerekmektedir. Zira tam şifa için hastalıklara üç boyutlu yaklaşılması gerektiğini savunur. Dr. Yula, genel olarak göz ardı edilen veya henüz yaygın olarak bilinmeyen birçok faktörü sorgular ve tedavi için hastalığın sonucuna odaklanmaz, hastalık isminden yani etiketinden ziyade hastalığa götüren sebeplere göre tedavi planlar. Her kişide bu faktörler çok çeşitli de değişkendir. O nedenle Dr. Yula, kronik hastalıkların tedavisini her kişide tamamen farklı olarak gerçekleştirmeye odaklanır.

NATUROPATİK TIP
DOĞAL BÜTÜNCÜL TIP

Erkan YULADoç. Dr.
Klinik naturopati ekolüne dahil akademik yayınların sayısı uluslararası hakemli dergilerde her geçen gün artmaktadır.
TOP