Kabızlık Nedir?
Konstipasyon toplumda kabızlık olarak bilinen bağırsak şikayetidir. Bağırsak hareketlerinin olması, gerekenden az veya zor olması nedeniyle gerçekleşir. Toplumda sık rastlanan bir sağlık şikayetidir. Konstipasyon kişiden kişiye değişen bir durumdur. Bazı kişiler her gün büyük tuvaletine çıkarken, bazı kişiler birkaç günde bir büyük tuvalet ihtiyacı hisseder. Kişinin normalinden daha fazla gün tuvalete çıkamaması kabızlık olarak adlandırılır. Aslında ideal tuvalet sıklığı öğün sayısı ile aynı olmalıdır.
Çoğu vaka yapılan birkaç değişiklikle konstipasyon sorununu çözer. Ancak altta yatan bazı hastalıklarda bu soruna neden olabilir; bu gibi durumlarda altta yatan hastalık tedavi edilmelidir. Doğal bütüncül (naturopatik) tıp yöntemleri kabızlığın ana nedeninin bulur, iyileşmeyi hedefler.
Kabızlık, bağırsak hareketlerinin yavaşlaması nedeniyle dışkılamada zorlanma sorunudur; tıp dilinde konstipasyon olarak adlandırılır. Haftada üç kereden az büyük tuvalet ihtiyacı hissetmek, büyük tuvaleti yapamamak kabızlık olarak tanımlanır.
Tıp dilinde konstipasyon olarak adlandırılan bu hastalık çoğu zaman yanlış beslenme, hareketsiz yaşam nedeniyle görülür. Ancak bazı hastalıklar ve ilaçlar da bu şikayete neden olabilir. Haftadan 3 defadan az dışkılama, rektumda tıkanıklık varmış hissi, rektumu tam boşaltamama hissi, karında şişlik, karın ağrısı, kramp kabızlığın belirtileri arasında yer alır.