SİBO (ince bağırsakta aşırı bakteri üremesi) Doğal Bütüncül Tedavisi
SİBO Doğal Bütüncül (Naturopatik) Tedavisi
SİBO, ince bağırsakta olması gerekenden fazla bakteri üremesi sonucu gelişen rahatsızlıktır. İnce bağırsaklar besinlerin sindirilmesi, emilmesi ve bağışıklık sisteminin güçlü olması için önemli bir yapıdır. İnce bağırsaklarda enfeksiyonlara karşı vücudu koruyan, bağışıklık sistemini düzenleyen lenfoid hücre ağı vardır. Vücut için bu kadar öneme sahip olan bir organda yaşanan değişim insan sağlığını olumsuz etkiler. SİBO ince bağırsakta yaşanan sağlık sorunlarından biridir. Tedavilerde genellikle SİBO için bazı ilaçları kullanır. Ancak bu tedaviler geçici olabilir, hastalık tekrar nüks edebilir.
Doğal bütüncül (naturopatik) tedavi yöntemleri SİBO ve SİBO’nun neden olduğu hastalıkları tedavi etmeyi hedefler.
SİBO Nedir?
İnce bağırsak, insan vücudunda sadece sindirim ve enzim görevi görmez, bağışıklık sisteminin güçlü olmasını da sağlar. İnce bağırsağın içinde olan lenfoid hücre ağı bağışıklık sisteminin güçlü olması, hastalıklardan korunmak için önemlidir. Bu organda aynı zamanda belirli sayı ve türde bakteri vardır. Bu bakteriler sağlıklı bir kişide olması gereken, sıradan bir durumdur. Yararlı bakteriler gıdalarla alınan zararlı bakteri ve mayalara karşı savaşır, besinlerin emilmesi bazı yararlı maddelerin üretilmesi, folat, K vitamini gibi vitaminlerin sentezlenmesini sağlar.
SİBO, ince bağırsakta bulunan bakterilerin sayılarının artması veya türlerinin değişmesiyle oluşan sağlık sorunudur.
SİBO oluşmasına tek bir bakteri türü neden olmayabilir, çoğu vakada birden fazla bakteri türlerinin artmasıyla bu sağlık sorununun oluştuğu tespit edilmiştir.
Bazı vakalarda ise kalın bağırsakta olması gereken bakterilerin ince bağırsakta çoğaldığına rastlanmıştır.
SİBO, ince bağırsağın işlevini ve yapısını hasara uğratabilir; mukoza hücrelerinde hasar vererek sindirimi sekteye uğratabilir.
İnce bağırsak mukozasında yaşanan hasar aşırı geçirgen bağırsak sendromu gibi hastalıklara neden olabilir.
SİBO Neden Olur?
SİBO ana nedeni tam olarak bilinmeyen kronik bir hastalıktır, bu konuda çalışmalar sürmektedir. Ancak bazı durumların bu hastalığı tetiklediği düşünülür.
Bilinen başlıca SİBO nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
Mide asidi sekresyonu
Bağırsak sıvısının immunglobulin salgılaması
Kalın bağırsakta olması gereken içeriğin ince bağırsakta olması
Bağırsak kaslarının dalgalı hareketler halinde aktif olması
Bağırsak dengesinin bozulması
Çocukların yeterince anne sütü almaması
Az su tüketmek
Aşırı şeker kullanımı
Katkı maddelerin fazla kullanılması
Amalgam diş dolguları
SİBO Kimlerde Görülür?
Mide asidinde azalma yaşayanlar, hassas bağırsak sendromu olanlar, uzun süre doğum kontrol hapı kullananlar, sık sık antibiyotik kullananlar, alkol tüketenler, karaciğer, sirozu, böbrek yetmezliği, kronik pankreatit hastalığı olanlar, tip 1 ve tip 2 şeker hastaları, bağırsak ameliyatı geçirenler, crohn hastaları, çölyak hastaları, aşırı karbonhidrat ağırlıklı beslenenlerde SİBO görülme riski daha fazladır.