acil destek
0501 570 70 70
×

DR YULA SAYFASINA HOŞGELDİNİZ

10501 570 70 70 no' lu telefondan Bizimle İletişime Geçin
2 Randevu Tarihinizi Belirleyin
3 Tedavi Sürecinize Hızlıca Başlayın !

Daha fazla bilgi için info@dryula.com adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

ÇALIŞMA SAATLERİMİZ

Hafta içi 09:00 - 18:00
Cumartesi 09:00 - 18:00
Pazar Kapalı

FORGOT YOUR DETAILS?

CREATE ACCOUNT

Romatizma Nedir?

Romatizma, başta eklem olmak üzere kas ve kemik bağlarına tutulan hastalıkların genel tanımıdır. Romatizmal hastalıklar olarak da adlandırılır.

Genel belirtileri şişlik, ağrı, hareket kısıtlılığı olarak kendini gösterir. Bu sağlık şikayetleri kişinin günlük yaşantısını oldukça olumsuz etkiler, bazı durumlarda eklemlerde şekil bozukluklarına yol açabilir. Bu nedenle erken tanı ve tedavi büyük önem taşır.

İskelet, kas ve eklemleri etkileyen kronik yangısal hastalıklara verilen genel isimdir ve 200’den fazla birbirinden farklı sağlık şikayetini kapsar. Bazı durumlarda iç organlarda bu sağlık şikayetlerinden etkilenebilir.

Genel olarak iltihaplı ve iltihapsız romatizma olarak ikiye ayrılır.
Yumuşak doku romatizması olarak bilinen “fibromiyalji”,
Kireçlenme olarak da bilinen “osteoartrit”,
Eklem romatizması olarak bilinen “romatoid artrit”
romatizmal hastalıklardan bazılarıdır.

Romatizma Rahatsızlığınızla İlgili 7/24 Bizimle İletişime Geçebilirsiniz!

Romatizma Neden Olur?

Romatizmal hastalıkların nedeni tam olarak bilinmemektedir. Bağışıklık sisteminin yanlış çalışması nedeniyle kendi dokularına saldırması sonucu oluştuğu düşünülür. Genetik faktörler hastalığın riskini artırır.

İltihaplı ve iltihapsız olarak ikiye ayrılan hastalığın çeşidine göre nedenleri de farklılık gösterir.

İltihaplı romatizma nedenleri çoğunlukla genetik olduğu düşünülür, hastalığın ana nedeni tam olarak bilinmez.İltihapsız romatizma nedenleri ise genetik faktörlerin yanı sıra eklemlerin aşırı hasar görmesi, spor yaralanmaları, aşırı kilo, travmalar olarak sıralanabilir.

Hangi Bölgelerde Olur?

Bu sağlık şikayeti çoğunlukla çift taraflı görünür, fakat bir tarafta ağrı gibi şikayetler daha şiddetli hissedilir. Çoğunlukla boyun, omuzlar, göğüs, sırt, bel, diz ve kalça gibi bölgelerde görülür.

Romatizma Belirtileri Nelerdir?

Romatizma belirtileri; kas, sırt, bel ağrısı, eklemlerde şişlik ve ağrı ile karakteristiktir. Ayrıca sindirim sistemi sorunları, kalp damar hastalıkları da romatizma belirtileri arasında yer alır.

Romatizma belirtileri şu şekilde sıralanabilir
Bacakta romatizma belirtileri
  • Yürümekte zorlanma
  • Üşümeyle artan
  • Eklem ağrısı
Elde belirtileri
  • El ve ayak bileği el ve ayak parmak eklemlerinde ağrı
  • Kızarıklık
  • Şişlik
Eklemlerde belirtileri
  • Diz eklemi
  • Omuz eklemi gibi eklemlerde kızarıklık
  • Ağrı şişlik
  • Hareket ettirirken zorlanma
  • Kas sırt eklem ağrıları
  • Bel ağrısı
  • Eklemlerde şişlik
  • Nefes darlığı
Nörolojik rahatsızlıklar
  • Cilt altında oluşan beze
  • Cildin güneşe aşırı hassas olması
  • Günün erken saatlerinde eklemlerde meydana gelen sertlik
  • Uzun süre geçmeyen yüksek ateş
  • Gözlerde iltihap oluşması
  • Güç kaybı
  • Hareket ederken zorlanma
  • Kalp damar hastalıkları
  • Yorgunluk, halsizlik

Romatizma Tanısı

Bu hastalığın belirtileri farklı hastalıklarda da görülebilir. Peki; “romatizma olup olmadığı nasıl anlaşılır?”
Hastanın evde kendi kendine hastalık tanısı koyması doğru değildir, mutlaka işin uzmanı doktora gitmelidir. Doktor hastanın tıbbi hikayesini ve şikayetlerini dinler, fiziki muayene eder.
Gerekli gördüğü durumlarda bazı testler istenir. Romatizma testi adı altında özel bir test yoktur. Ancak doktorun uygun gördüğü testler tanı için yeterli gelir.

Romatizmanın Neden Olduğu Hastalıklar

Romatizma bazı hastalıklara neden olabilir. Örneğin; eklem romatizması cilt, göz, akciğer, kalp ve damar hastalıklarına neden olabilir. Eklemlerde sinovit (eklem aralığında iltihaplanma), nefes darlığı, böbrek fonksiyonlarında sorun, cilt altında beze oluşması, damarda pıhtı oluşması, felç gibi sağlık sorunları romatizmanın neden olduğu hastalıklar arasında yer alır.

200’den fazla hastalığa neden olabilir. Toplumda en yaygın görülen çeşitleri
  • Romatoid Artrit
  • Fibromiyalji (yumuşak doku romatizması)
  • Osteoartrit (kireçlenme-eklem romatizması)
  • Ankilozan Spondilit
  • Sistemik Lupus Eritematozus (SLE)
  • Behçet Hastalığı
  • Gut

Romatoid Artrit (İltihaplı Romatizma) Nedir?

Romatoid artrit; birçok doku ve sistemi etkileyebilen, kronik, sistemik, otoimmün hastalıktır. Halk arasında “iltihaplı romatizma” “eklem romatizması” olarak bilinir.Romatoid artrit akciğer, göz, cilt, kalp ve kan damarları, sinir dokusu, tükürük bezleri, kemik iliğini etkiler. Bu nedenle insanlar arasında “en tehlikeli romatizma”, “en ağır romatizma” çeşidi olarak bilinir.

Halk arasında aşırı sıcak veya soğuk havanın romatizmaya neden olduğu düşüncesi yaygındır. Bu düşüncenin bilimsel bir dayanağı bulunmamaktadır. İltihaplı romatizma otoimmun sisteminin kendi dokusuna saldırması sonucu oluşur. Bunun nedeni tam olarak bilinmemektedir.

Romatoid Artrit (İltihaplı Romatizma) Belirtileri Nelerdir?
Şişmiş, hassas ve yangı hissedilen eklemler, sabah saatlerinde eklem sertliği, iştah kaybı, kronik yorgunluk, halsizlik, ateş iltihaplı romatizma-eklem romatizması belirtileri arasındadır.
Romatoid artrit başlangıcında belirtiler ayak ve el parmak eklemleri gibi küçük eklemlerde görülür. Kontrol altına alınmayan romatoid artrit ilerler ve eklemlerde şekil bozukluğu gibi hasarlar yaratır.

Romatizma Tedavisi

“Kronik yorgunluk nasıl geçer?”

“Nedeni tam olarak bilinmeyen romatizma hastalığı geçer mi?”
Eklem romatizması, romatoid artrit, fibromiyalji gibi çeşitleri olan romatizmal hastalıkların nedenleri tam olarak bulunamamıştır ve  bu hastalıkların hastalıkların çoğunlukla geçmediği belirtilmektedir. Tedaviler bu hastalığın neden olduğu şikayetleri, semptomları iyileştirmeyi, hastanın yaşam konforunu artırmayı hedefler.
Romatoid artrit gibi romatizma hastalığı tedavi edilmediği takdirde kalp, akciğer gibi organlar zarar görür, eklemlerde şekil bozukluğu gibi deformasyonlar meydana gelebilir. 
Fakat tam tersi şekilde romatizmal hastalıkların naturopatik yöntemlerle tedavisi mümkün olabilir.
Akupunktur ile Tedavisi

Akupunktur tedavisinde oldukça etkili olan doğal bir tedavi yöntemidir.
Akupunktur sayesinde yaygın enlamasyon, stres,  karaciğer, safra kesesi meridyeni patolojileri ve yin yang dengesizliği  gibi birçok faktör ortadan kalkması hedeflenir. Akupunktur noktalarından immunomodülatör (bağışıklık dengeleyici) noktalar tedaviye alınmalıdır.

Binlerce yıldır güvenle kullanılan bu kadim yöntem ehil ellerde oldukça güzel sonuçlar vermektedir.

Ozon Tedavisi ile İyileşme

Ozon tedavisi romatizma tedavisinde oldukça etkili olan doğal bir tedavi yöntemidir.
Ozon sayesinde yaygın enlamasyon önemli ölçüde azalmasını destekler. Ozon yöntemi hastaya özgü seçilmelidir.

Detoks Yöntemi

Ağır metal birikimi otoimmüniteyi tetikleyebilir. O nedenle ağır metal şelasyonu gerekebilmektedir.

Bitkisel İlaçlar ile Yöntemi

İnsanlık tarihi boyunca hastalıkların tedavisinde bitkilerden faydalanmıştır. Günümüzde birçok ilaç bitki özütlerinden elde edilmektedir. Fitoterapi ve aromaterapi naturopatik tedavi yöntemleri arasında yer alır ve romatizma tedavileri arasında yer alır.

Fitoterapi tedavisi sayesinde yangılar giderilip, karaciğer detoksu kuvvetlendirilmesi, kan dolaşımının sağlıklı olması hedeflenir ve bağırsak mikrobiyotası desteklenir. Fitoterapide kullanılan bazı bitkisel ilaçlar sayesinde uykuya geçiş kolaylaşmasına yardımcı olur, stres üzerine olumlu etki sağlayabilir.

Aromaterapide kullanılan bitkisel ilaçlar sayesinde yangılı noktalar tedavi edilerek, kişi ağrıdan uzak, rahat, huzurlu olarak günlük yaşantısına devam etmesi hedeflenir ve mooduna olumlu etki sağlayabilmektedir.

Hastalıklara Dr. YULA’nın Yaklaşımı

Dr. YULA, klinik naturopatik yaklaşım ile bir çok kronik hastalığın tedavisinin mümkün olabileceğini vurgulamaktadır. 

Dr. YULA, hastalığı tetikleyen kişiye özgü faktörleri tespit eder ve bu kök faktörlere özgü naturopatik yöntemler ile iyileşmeyi hedefler. Bunun için hastanın beden, zihin ve ruhsal düzeyde ayrıntılı olarak değerlendirilmesi ve öykü kitabının ortaya çıkarılması gerekmektedir. Zira tam şifa için hastalıkların üç boyutlu yaklaşılması gerektiğini savunur.

Dr. YULA, genel olarak göz ardı edilen veya henüz yaygın olarak bilinmeyen birçok faktörü sorgular ve tedavi için hastalığın sonucuna odaklanmaz, hastalık isminden yani etiketinden ziyade hastalığa götüren sebeplere göre tedavi planlar. Her kişide bu faktörler çok çeşitli ve değişkendir. O nedenle Dr. YULA, kronik hastalıkların tedavisini her kişide tamamen farklı olarak gerçekleştirmeye odaklanır.

Naturopatik tedavi algoritması olarak  “Accredited Naturopathic Medical Schools, America” müfredatı takip edilmeye çalışılmaktadır.

Naturopatik Tıp Nedir? ve Tedavide Yeri

Naturopatik tıp, bir bakıma bütüncül doğal tedavi yaklaşımıdır. Semptomdan ziyada hastalıkların kök nedenlerine odaklanan kadim tıp disiplini ile günümüz tıbbını birleştirir. Naturopatik tedavilerde, 7 ana prensip vardır ve bunlardan birkaçı “doğanın iyileştirici gücü, vücudun kendi kendini onarması ve önce zarar vermeme” ilkesidir. Klinik Naturopatik yaklaşım, uygun modern tıbbi yöntemlerle harmanlanarak yapılır. Naturopatik Tıp tedavi yöntemlerinin geçmişi insanlık tarihi kadar eskidir. Kayıtlarda M.Ö 400 yıllarında, Modern tıbbın babası olarak kabul edilen Hippocrates ve 980-1037 yıllarında yaşayan İbn Sînâ naturopatik tıp uygulayıcıları arasında kabul edilmektedir.

Naturopatik Tıp, günümüzde dünyanın birçok ülkesinde güvenle kullanılan, popülerliği giderek artan ve uluslararası kabul gören bir tıp ekolüdür. (Bakınız: Association of Accredited Naturopathic Medical Colleges, America)

Neden Biz?

Her kronik hastalığın altında bağışıklık sistemi sorunları, mikrobiyota, stres ve travmalar, toksik yük ve bilinç altı yatar. Dr. YULA, kişiye özel tedavi algoritmaları uygulamaktadır.

Hastalarımızın öykülerini çok boyutlu olarak inceleyerek hastalığa sebep olan kök faktörleri tespit ediyoruz. Çünkü hastalığa yol açan kök nedenlerin tespiti iyileşme için kritik aşamadır. Biz hastalıkların isimlerinden (etiketlerinden) ziyade vücuttaki hangi mekanizma ile bu hastalıklar ortaya çıkmış (üç boyutlu yaklaşım) ise bozulan bu mekanizmaları tedavilerimizde hedefliyoruz. Aynı isimdeki bir hastalığa onlarca farklı sebep yol açabilir. O nedenle kişiye özel tedavi planlaması gerçekleştiriyoruz. Yan etki ihtimali yok denecek kadar az ve iyileşme potansiyeline sahip güncel klinik naturopatik uygulamaları tercih ediyoruz.

Dr. Yula 2023

TOP