Romatoid artrit; birçok doku ve sistemi etkileyebilen, kronik, sistemik, otoimmün hastalıktır. Halk arasında “iltihaplı romatizma” “eklem romatizması” olarak bilinir.Romatoid artrit akciğer, göz, cilt, kalp ve kan damarları, sinir dokusu, tükürük bezleri, kemik iliğini etkiler. Bu nedenle insanlar arasında “en tehlikeli romatizma”, “en ağır romatizma” çeşidi olarak bilinir.
Halk arasında aşırı sıcak veya soğuk havanın romatizmaya neden olduğu düşüncesi yaygındır. Bu düşüncenin bilimsel bir dayanağı bulunmamaktadır. İltihaplı romatizma otoimmun sisteminin kendi dokusuna saldırması sonucu oluşur. Bunun nedeni tam olarak bilinmemektedir.
Romatoid Artrit (İltihaplı Romatizma) Belirtileri Nelerdir?
Şişmiş, hassas ve yangı hissedilen eklemler, sabah saatlerinde eklem sertliği, iştah kaybı, kronik yorgunluk, halsizlik, ateş iltihaplı romatizma-eklem romatizması belirtileri arasındadır.
Romatoid artrit başlangıcında belirtiler ayak ve el parmak eklemleri gibi küçük eklemlerde görülür. Kontrol altına alınmayan romatoid artrit ilerler ve eklemlerde şekil bozukluğu gibi hasarlar yaratır.