acil destek
0501 570 70 70
×

DR YULA SAYFASINA HOŞGELDİNİZ

10501 570 70 70 no' lu telefondan Bizimle İletişime Geçin
2 Randevu Tarihinizi Belirleyin
3 Tedavi Sürecinize Hızlıca Başlayın !

Daha fazla bilgi için info@dryula.com adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

ÇALIŞMA SAATLERİMİZ

Hafta içi 09:00 - 18:00
Cumartesi 09:00 - 18:00
Pazar Kapalı

FORGOT YOUR DETAILS?

CREATE ACCOUNT

Geçmeyen, dönem dönem kendini gösteren öksürük, nefes darlığı, sesli nefes alma rahatsızlıklarınız mı var ? Bizi şimdi arayın hemen değerlendirelim. 

Bizi Aramaktan çekinmeyiniz . Hergün 09:00 - 20:00

Astım Nedir?

Astım, geçmeyen öksürük ve hırıltı ile karakterize olan bir solunum yolu hastalığıdır. Bu hastalıkta büyük ve küçük solunum yolu etkilenebilir. Her yaş grubu insanda görülebilir. Ancak çocukluk evresinde görülme sıklığı yüzde 30 civarındadır. Ayrıca kadınlarda erkeklere göre daha yaygın görülür.

Hastalıkta, akciğerlerde var olan nefes boruları daralır ve tıkanır, bronşlarda mikrobik olmayan iltihap oluşur. Bunun sonucu bronş daha fazla salgı salgılar, bronş duvarı sertleşir ve astım krizlerine sebep olur. Hastalık alerjik astım ve alerjiden bağımsız gelişebilir. Kapalı ortamlar, kimyasal ürünler, temizlik malzemeleri, hazır gıdalar, toz ve akarlar hastalığın riskini artırır.

Solunum yollarını kapatan, nefes almayı güçleştiren bir sağlık şikayetidir.  Hava yollarının aşırı duyarlı olması sonucu meydana gelir, hem büyük hem küçük hava yolları bu şikayetten etkilenebilir. Sık tekrarlayan öksürük ve hırıltı bu hastalığın en karakteristik belirtisidir. Bu hastalık alerjik astım veya alerjiden bağımsız olarak oluşabilir.

Astım Rahatsızlığınızla İlgili 7/24 Bizimle İletişime Geçebilirsiniz!

Alerjik Astım Nedir?

Alerjenlerin neden olduğu hastalıkır. Çevredeki polen, akar, kedi- köpek gibi evcil hayvanların tüyleri gibi alerjenler bu hastalığa neden olabilir. Alerjik astımla beraber alerjik rinit, rinosinüzit, gastroözafagiel reflü görülebilir.

Belirtileri Nelerdir?

Belirtileri çoğunlukla atak halinde seyreder, en karakteristik belirti öksürüktür. Astım öksürüğü, kuru öksürük olarak tanımlanan öksürük şeklindedir. Hava yollarının daralması, şişmesi ve iltihaplanması astım öksürüğüne neden olur. Öksürüğü çoğunlukla hırıltılı, ıslık sesi çıkararak nefes alma eşlik eder.   Alerjenler, mevsimsel değişimler bu atakları alevlendirebilir. Başlıca belirtileri şu şekildedir:

  • Sürekli olan öksürük
  • Hırıltılı nefes alma
  • Nefes alırken ıslık sesi
  • Nefes darlığı
  • Göğüste ağrı

Göğüste sıkışma

Neden Olur?

Hastalığın nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak genetik faktörler, çevresel etkenler, enfeksiyonlar bu hastalığın riskini artırmaktadır.

Hastalığın sebepleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Kedi, köpek gibi evcil hayvanların tüyleri
  • Polenler
  • Toz akarları
  • Duman
  • Egzersiz
  • Bazı ilaçlar
  • Kimyasallar
  • Bazı viral rahatsızlıklar
  • Aşırı sıcak hava
  • Kimyasal temizlik malzemeleri
  • Aşırı soğuk hava
  • Kimyasal dumanlar veya kokular
  • Hava kirliliği
  • Bebeklik döneminde alerjen maddelere aşırı maruz kalma
  • Gebelik döneminde sigara kullanımı
  • Yoğun sigara dumanına maruz kalma
  • Depresyon gibi stres, duygu bozukluğu
  • Obezite
  • Gastroözofageal reflü
  • İşlenmiş, hazır gıda ve içecekler astımın başlıca sebepleridir.

Bizi Aramaktan çekinmeyiniz . Hergün 09:00 - 20:00

Tanısı Nasıl Konulur?

Bir kişinin astım hastası olduğu nasıl anlaşılır? Sorusunun cevabı; doktorun yapacağı detaylı muayene, hastanın tıbbi öyküsü, kan tahlilleri ve bazı testlerde  saklıdır. Doktor kesin tanı için; metakolin, spirometre gibi bazı testler ve görüntüleme teknikleri isteyebilir. Kan tahlilinde ve bazı testlerle tanısı konulabilen bir hastalıktır.  Alerjik astım şüphesi olan hastalar için ise deri ve kandan alerji testleri istenebilir.

Evde test yaparak hastanın kendi kendine tanı koyması doğru olmaz. Mutlaka doktora gidilmeli ve doktorun uygun gördüğü tedavi planına uyulmalıdır.

Astım İçin Hangi Testler Yapılır?

Astım tanısı için şu testler yapılır:

Spirometre:

Akciğer kapasitesi ve nefes almada alınan hava miktarını ölçen bir testir. Bu test sayesinde bronşlarda olan daralma oranı tespit edilir. Spirometre testi hastalığın tanısı için önemli bir veri kaynağıdır.

Flowmeter (Zirve Akım Ölçümü)

Flowmeter (zirve akım ölçümü) testinde,  akciğer fonksiyonlarındaki farklılık, değişim tespit edilir. Tanı için gerekli bir testtir.

Metakolin testi

Metakolin, ilaç kullanılarak yapılan testtir. Metakolin testinde hastaya düşük dozlarda ilaç verilir. Bu sayede hastanın bronşlarının metakolin ile daralıp daralmadığı, metakoline verdiği tepki tespit edilir.

Alerjik Astım Testi

Bu test, deri ve kan testleriyle yapılır. Bu sayede hastada alerjiye neden olan madde tespit edilir, hastalığın tedavisi ona göre planlanır.

Astım Tedavisi Nasıl Yapılır?

Astım tedavisi, hastalığın şiddeti ve türüne göre planlanır. Alerjik astım şikayeti olan hastalara alerji ilaçları verilebilir. Tedavilerin ana hedefi hastalığı kontrol altına almak, atakların şiddetini ve aralığını azaltmaktır.

Astım ilacının yanı sıra şunlara dikkat edilmelidir:

  • Sigara kullanılmamalı
  • Sigara içilen yerde durulmamalı
  • Kimyasal duman ve koku olan yerlerden uzak durulmalı
  • Aşırı soğuk ve sıcaktan korunmalı
  • Tozlu ve küflü ortamlardan uzak durulmalı
  • Alerjen etkenlerden uzak durulmalı.

Bizi Aramaktan çekinmeyiniz . Hergün 09:00 - 20:00

Naturopatik (Doğal Bütüncül) Tedavi

Naturapatik (doğal bütüncül) tedavi, hastalığın ana nedeninin bularak hastalıkları tedavi etmeyi hedefler. Bu hastalık için doğal bütüncül tedavi yöntemleri etkilidir. Naturopatik tedavi sayesinde bağışıklık sistemi güçlendirilerek, enfeksiyonların kontrolü sağlanması hedeflenir, alerjik reaksiyonlar önlenmesi ve kişinin hastalıklara yakalanma riski azaltılmasına yardımcı olur.

Doğal bütüncül tedaviler bu hastalığa çözüm hedefler.

Asthmaı hastalığında kullanılan bazı doğal bütüncül tedavi yöntemleri şunlardır:

Ozon Terapi

Ozon tedavisi, alerjik ve normal astıma iyi gelen naturopatik tedavi yöntemidir.

Hastalığın ana nedenleri enfeksiyonel hastalıklar, zayıf bağışıklık sistemi, alerjik etkenler, bronşların obstrüksiyonu ve oksijen yetersizliğidir.

Ozon tedavisinin damar açıcı etkisi sayesinde kandaki oksijen değerini artıraabilir, bağışıklık sistemini destekler, düz kaslar gevşemesine ve bronşlarda meydana gelen sertlik giderilmesine yardımcı olur. Ozon tedavisi nefes darlığına iyi gelebilir,  solunum rahatlatarak hastalığın şikayetlerine çözüm bulunması hedeflenir.

Akupunktur ile Tedavisi

Akupunktur tedavisinin temel hedefi vücudun dengesini düzeltmek ve hastalıklara neden olan soruna çözüm bulmaktır. Astımı ve alerji akupunktur ile tedavi edilebilen hastalıklardır.

Akupunktur tedavisi, vücudun immün sistemini güçlendirebilir, enfeksiyonları önleyebilir, bronşları genişletebilir ve mukoza ödemini giderebilir.

Akupunkturun bu özellikleri sayesinde hastalığın krizleri önlenip ve tedavi edilebilir.

Asthmaı Tedavisinde Nefes Egzersizleri

İnsan vücudu solunum sayesinde toksinlerin %70’ini vücuttan uzaklaştırır. Doğru nefes alıp verme sayesinde akciğerlerin %80’ni kullanılabilir. Yanlış nefes alıp verme birçok sağlık sorununa neden olur. Nefes terapisi sayesinde doğru nefes alıp verme öğrenilir ve akciğerlerin çalışma kapasitesi artırılır.

Nefes egzersizleri, astım ve alerjik astım tedavisinde çözüm sunan doğal bütüncül tedavi yöntemidir.

Doç. Dr. Erkan Yula’nın Astım Hastalığına Yaklaşımı

Doç Dr. Erkan Yula, astım hastalığı için kişiye özel, çözüm sunan tedaviler planlar.  Doç Dr. Erkan Yula, hastanın tıbbi öyküsünü ayrıntılı dinler ve doğal bütüncül tedaviler sayesinde hastalığın kök nedenini araştırır ve hastaya özel tedavi haritası çıkarır. Bu sayede hasta geçici tedaviler yerine hastalığına çözüm bulmayı ve sağlık şikayetlerini ortadan kaldırmayı hedefler.

Bizi Aramaktan çekinmeyiniz . Hergün 09:00 - 20:00

TOP