acil destek
0501 570 70 70
×

DR YULA SAYFASINA HOŞGELDİNİZ

10501 570 70 70 no' lu telefondan Bizimle İletişime Geçin
2 Randevu Tarihinizi Belirleyin
3 Tedavi Sürecinize Hızlıca Başlayın !

Daha fazla bilgi için info@dryula.com adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

ÇALIŞMA SAATLERİMİZ

Hafta içi 09:00 - 18:00
Cumartesi 09:00 - 18:00
Pazar Kapalı

FORGOT YOUR DETAILS?

CREATE ACCOUNT

Parkinson Hastalığı Nedir?

Parkinson hastalığı, titreme, sertlik ve denge ve koordinasyon güçlüğü gibi istenmeyen veya kontrol edilemeyen hareketlere neden olan beyindeki özel hücrelerin etkilendiği kronik bir hastalıktır.

İnsan beyninde dopamin üreten hücrelerin çok yoğun olarak bulunduğu substabsiya nigra adlı nöronal bölgeler bulunur. Beyinde üretilen ve bir çeşit hücreler arası iletişimi sağlayan kimyasal madde olan dopamin, kişinin hareketlerini kontrol etmesinde önemli rolü bulunmaktadır. Dopamin kaynağı olan bu hücrelerin sayısı aşırı azaldığında yetersiz dopamin üretimi sonucu Parkinson hastalığın belirtileri başlar. Sıklıkla ellerde ritmik olmayan, uyumsuz, titremeler ve akıcı olmayan hareketlere sebep olur bazen kendisini hareketlerde rijidite ve donukluk olarak da gösterebilir.

Parkinson hastalığına bakış açımız

Parkinson hastalığı, kişinin yaşam konforunu düşürür, iş ve günlük hayatını olumsuz etkileuebilir. Kadınlarda görülme oranı erkeklere göre daha fazladır. Akrabalarında Parkinson hastalığı öyküsü bulunan kişilerde hastalığın görülme oranı daha yüksek fakat Pakinson hastalığının önlenmesi ve tedavisinde naturopatik tıp yani doğal, bütüncül tıbbın yeri oldukça önemlidir.

İçindekiler

Parkinson Rahatsızlığınızla İlgili 7/24 Bizimle İletişime Geçebilirsiniz!

Parkinson Belirtileri Nelerdir?

Semptomlar genellikle kademeli olarak başlar ve zamanla kötüleşir. Hastalık ilerledikçe kişi yürümekte ve konuşmakta zorluk çekebilir. Ayrıca zihinsel ve davranışsal değişiklikler, uyku sorunları, depresyon, hafıza güçlükleri ve yorgunluk yaşayabilirler. Parkinson hastalığı yavaş ilerleyen nörodejeneratif bir hastalıktır.

 

Parkinson'un dört ana semptomu vardır
1- Ellerde, kollarda, bacaklarda, çenede veya kafada titreme
2- Kasın uzun süre kaldığı kas sertliği
3- hareket yavaşlığı
4- Bozulmuş denge ve koordinasyon, bazen düşmelere yol açar

 

Diğer semptomlar şunları içerebilir
  • Depresyon ve diğer duygusal değişiklikler
  • Yutma, çiğneme ve konuşmada zorluk
  • İdrar sorunları veya kabızlık
  • Cilt problemleri

Parkinson Neden Olur?

Parkinson hastalığının en belirgin belirti ve semptomları, beynin hareketi kontrol eden bir alanı olan bazal ganglionlardaki sinir hücrelerinin bozulması ve/veya ölmesi ile ortaya çıkar. Normalde, bu sinir hücreleri veya nöronlar, dopamin olarak bilinen önemli bir beyin kimyasalı üretir. Nöronlar öldüğünde veya bozulduğunda, daha az dopamin üretirler ve bu da hastalıkla ilişkili hareket sorunlarına neden olur. Bilim adamları hala nöronların ölmesine neyin neden olduğunu tam olarak bilmiyorlar.

Parkinson Tanısı Nasıl konulur?

Anamnez (öykü) ve fiziksel muayene sonrası gerek duyulursa görüntüleme tetkikleri sonrası parkinson tanısı koyulmaktadır. Ayırt edici tanı için ek testler gerekir. Kesin tanı için mutlaka yapılması gereken bir beyin görüntülemesi ya da kan tetkiki bulunmamaktadır. Fakat naturopatik bakış açısı ile bazı özel testler gerekebilmektedir.

Parkinson hastalığında koruyucu faktörler nelerdir?

  • Anti-enflamatuar beslenme (akdeniz diyeti)
  • Sağlıklı bağırsak mikrobiyotası
  • Egzersiz, Düzenli uyku ve stres yönetimi
  • Nefes terapileri, Psikolojik rahatlama sağlayan uygulamalar
  • Vagal terapi
  • Kafein ve nikotin (tartışmalı) ...

Parkinson Tedavisi - Klasik Yaklaşım

Parkinson hastalığında ilaçlar, cerrahi tedavi ve diğer tedaviler bazı semptomları hafifletebilir.

Parkinson hastalığı için ilaçlar
İlaçlar, Parkinson semptomlarının tedavisine şu şekilde yardımcı olabilir

  • Beyindeki dopamin seviyesini arttırmak
  • Beyin hücreleri arasında bilgi aktaran nörotransmiterler gibi diğer beyin kimyasalları üzerinde etkiye sahip olmak
  • Hareket dışı semptomların kontrolüne yardımcı olmak

Parkinson hastalığının ana tedavisi levodopadır. Sinir hücreleri, beynin azalan arzını yenilemek için dopamin yapmak için levodopa kullanır. Genellikle insanlar levodopayı karbidopa adı verilen başka bir ilaçla birlikte alırlar. Karbidopa, levodopa tedavisinin bulantı, kusma, düşük tansiyon ve huzursuzluk gibi bazı yan etkilerini önler veya azaltır ve semptomları iyileştirmek için gereken levodopa miktarını azaltır.

Parkinson semptomlarını tedavi etmek için aşağıdakiler de dahil olmak üzere başka ilaçlar reçete edebilir

  • Beyinde dopamin üretimini uyaran dopamin agonistleri
  • Beyinde dopamini parçalayan enzimleri yavaşlatarak dopamin miktarını artırmak için enzim inhibitörleri (örn. MAO-B inhibitörleri, COMT inhibitörleri)
  • İstemsiz hareketleri azaltmaya yardımcı olmak için amantadin
  • Titreme ve kas sertliğini azaltmak için antikolinerjik ilaçlar
  • Derin beyin uyarımı

İlaçlara iyi yanıt vermeyen Parkinson hastalığı olan kişiler için doktor derin beyin stimülasyonu önerebilir. Cerrahi bir prosedür sırasında, bir doktor elektrotları beynin bir kısmına yerleştirir ve bunları göğse yerleştirilen küçük bir elektrikli cihaza bağlar. Cihaz ve elektrotlar beyindeki hareketi kontrol eden belirli bölgeleri ağrısız bir şekilde uyararak Parkinson'un titreme, hareket yavaşlığı ve katılık gibi hareketle ilgili semptomlarının çoğunu durdurmaya yardımcı olabilir.

Naturopatik Tıp Nedir? ve Parkinson Tedavisinde Yeri

Naturopatik tıp, bütüncül doğa tedavisine verilen isimdir. Naturopatik tıp tedavilerinde, vücudun kendi kendini onarması ve tedavi etmesi hedeflenir. Kelime anlamı olarak “doğanın yolu” anlamına gelir. Naturopatik tıp yöntemlerinin geçmişi insanlık tarihi kadar eskidir. Kayıtlarda M.Ö 400 yıllarında, Modern tıbbın babası kabul edilen Hippocrates vücudun kendi kendini onarma gücüne inanmıştır.

Naturopatik tıp, günümüz zamanında dünyanın birçok ülkesinde güvenle kullanılan ve giderek popüler olmaya başlayan bir tedavi yöntemidir.

Naturopatik Yaklaşımlarla Parkinson Tedavileri
Naturopatik Tıp, kronik hastalıkların tedavisinde oldukça önemli yeri olan bir tedavi yaklaşımıdır. Farklı naturopatik tedavi yöntemleri vardır: Akupunktur, mikrobiyota tedavisi, tıbbi beslenme, fitoterapi, aromaterapi, IV destek tedavileri, bilinçaltı yaklaşım, vagal tedavi, beden ve nefes egzersizleri, bozucu alan tedavileri, nöral terapi, ağır metal şelasyonu kullanılan tedavi yöntemlerinden bazılarıdır. Naturopatik tedavilerden hangisinin kullanılacağı, hastanın kişisel özellikleri ve hastalığın özelliklerine göre belirlenir. 

Diğer terapiler
Parkinson semptomlarının yönetilmesine yardımcı olabilecek diğer tedaviler şunları içerir

  • Yürüyüş ve ses bozuklukları, titreme ve katılık ve zihinsel işlevlerde azalmaya yardımcı olabilecek fiziksel, mesleki ve konuşma terapileri
  • Genel sağlığı desteklemek için sağlıklı bir diyet
  • Kasları güçlendirmek ve denge, esneklik ve koordinasyonu geliştirmek için egzersizler
  • Gerginliği azaltmak için masaj terapisi
  • Esneme ve esnekliği artırmak için yoga ve tai chi
Parkinson Hastalığında Dr. Yula’nın Yaklaşımı

Dr. Yula, naturopatik tıp yöntemleri sayesinde birçok kronik hastalığın tedavisinin mümkün olabileceğini vurgulamaktadır. Modern tedavi teknikleri ile doğal tedavi tekniklerinin birleştirilmesini hedefler ve bu tür nörolojik durumlarda ekip halinde hastalık yönetiminin yapılması gerektiğin düşünmektedir (naturopati uygulayıcısı hekim, nörolog, fizik tedavi, diyetsiyen ve psikolog).

Naturopatik tıp (bütüncül doğal tedavi)  hastalığın ilerlemesini durdurabilir ve semptomları geriletebilir.

Dr. Yula, hastalığı tetikleyen kişiye özgü faktörleri tespit eder ve bu kök faktörlere özgü naturopatik yöntemler ile iyileşmeyi hedefler. Bunun için hastanın beden, zihin ve ruhsal düzeyde ayrıntılı olarak değerlendirilmesi ve öykü kitabının ortaya çıkarılması gerekmektedir. Zira tam şifa için hastalıklara üç boyutlu yaklaşılması gerektiğini savunur.
Dr. Yula, genel olarak göz ardı edilen veya henüz yaygın olarak bilinmeyen birçok faktörü sorgular ve tedavi için hastalığın sonucuna odaklanmaz, hastalık isminden yani etiketinden ziyade hastalığa götüren sebeplere göre tedavi planlar. Her kişide bu faktörler çok çeşitli de değişkendir. O nedenle Dr. Yula, kronik hastalıkların tedavisini her kişide tamamen farklı olarak gerçekleştirmeye odaklanır.

TOP