acil destek
0501 570 70 70
×

DR YULA SAYFASINA HOŞGELDİNİZ

10501 570 70 70 no' lu telefondan Bizimle İletişime Geçin
2 Randevu Tarihinizi Belirleyin
3 Tedavi Sürecinize Hızlıca Başlayın !

Daha fazla bilgi için info@dryula.com adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

ÇALIŞMA SAATLERİMİZ

Hafta içi 09:00 - 18:00
Cumartesi 09:00 - 18:00
Pazar Kapalı

FORGOT YOUR DETAILS?

CREATE ACCOUNT

Travma Nedir?

Travma Yunanca bir cümledir ve “yara” anlamına gelmektedir. Travma Sonrası Ağrı sadece fiziksel yaralanmaları kapsamaz, duygusal, ruhsal yaralanmalar da bu şekilde adlandırılır. Kişinin yaşadığı trafik kazası, bir yakınını aniden kaybetme, doğal afet, cinsel istismar gibi olaylar karşısında yaşadığı büyük korku, dehşet, çaresizlik gibi durum ve duygulara “travmatik” denir.

Bazı fiziksel yaralanmalar da duygusal etkiler bırakabilir; travma sonrası stres bozukluğu bunun en büyük örneğidir. Birçok farklı türü olan travmalar vücutta patolojik sorunlar ve ağrı yapabilir. Tedavilerde ilk etapta patolojik sorunlar hedef alınır; bu nedenle ağrı tedavisi ikinci plana itilebilir.

Travma Sonrası Ağrı Neden Olur?

Travma; dışarıdan gelen faktörlerin neden olduğu doku hasrarıdır. Travma sonrası ağrı ise, yaşanan doku hasarını onarmak için vücudun oluşturduğu savunma mekanizmasından biridir. Ağrı çoğunlukla kırık, ezik  gibi başka patolojik sağlık sorunlarının eşlikçisidir.

İçindekiler

Travma Ağrısı İle İlgili 7/24 Bizimle İletişime Geçebilirsiniz!

Travma Türleri Nelerdir?

En yaygın rastalanılan travma türleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Daha çok trafik kazalarının sebep olduğu künt travma,
  • Ezilmelerin neden olduğu kompresyon,
  • Sabit olan veya olmayan organlarda yırtılma,
  • Diyafram, mesane, bağırsak, akciğer gibi organların maruz kaldığı basınç,
  • Tabanca, tüfek, bıçak, şiş gibi kesici-patlayıcı aletlerin yarattığı penetram,
  • Daha çok yaşlı ve çocukların yaşadığı düşme,
  • Yanık ve patlamaya bağlı travmalar en yaygın rastlanan türlerdir.

Travma bazen vücudun birden fazla bölgesini etkileyebilir. Bu olaya; multipl- çoklu travma denir. Bu gibi durumlar daha çok ciddi yaralanmalarda meydana gelir.

Travmatik Ağrı Ne Demek?

Araba, motor kazaları, sporcu yaralanmaları,bisiklet kazaları yüksekten düşme, delici-ateşli silahlarla yaralanma, kafa üstü düşme, patlama yaralanmaları, el, ayak bileği burkulması en yaygın rastlanan travma nedenleri arasında yer alır. Herhangi bir travma nedeniyle yaşanan ağrıya “travmatik ağrı” denir.

Travma Sonrası Vücutta Neler Olur?

Travma sonrası vücudun bir yada birden çok bölgesinde doku hasarı meydana gelebilir; bunun sonucu bazı sağlık sorunları ve ağrı yaşanabilir.

Vücudun enerjisinin artmasına neden olan sempatik aktivite, adrenalin, kortizol, büyüme hormonu gibi hormonların artmasını sağlar; bu durum karşısında kişinin tansiyonu yükselir, kalbi daha hızlı atar, böbrek ve bağırsak kan akımında azalma olur.

Tedavi edilmediği takdirde Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) gibi farklı sağlık sorunlarına neden olabilir. Ağrının şiddeti ile travma sonrası stres bozukluğu doğru orantıda arttığı tespit edilmiştir. Travma sonrası için tedavi gören hastaların %50’sinde TSSB olduğu araştırmalarda belirtilmiştir.

Travma Sonrası Ağrı Doğal Bütüncül (Naturopatik) Tedavisi

Dışarıdan gelen hasar verici faktörlerin sebep olduğu doku zedelenmelerine travma denir. Ayak travmaları, kafa, bel, bacak travmaları en yaygın rastlanan türlerdir.

Travmalar bazı patolojik bozukluklara neden olur; tedavilerde öncelik bu sağlık sorunlarına verilebilir. Bu nedenle travma sonrası ağrı tedavisi ikinci plana ertelenebilir.

Travma Sonrası Ağrı Tedavisi

“Kronik yorgunluk nasıl geçer?”

Travma sonrası tedavide öncelik hastanın solunum, kardiyovasküler sisteminin sağlıklı çalışması gibi hayati değerlerin kontrol altında olmasıdır. Ayrıca hastanın ürolojik, ortopedik, nöroşirürjik değerlendirmesi yapılır.

Kemik kırıkları, yanık gibi ciddi doku hasarları gibi ciddi sağlık şikayetlerinin tedavisi önceliklidir, bu nedenle ağrı tedavisi geri plana atılabilir.

Ancak tedavi edilmeyen şiddetli ağrılar sinir sisteminde de sorunlara neden olabilir, akut ağrı kronikleşebilir.

Travma sonrası tedavisinde şikayetin olduğu bölge ve hastalığa göre ağrı kesici ilaçlar, kas gevşeticileri, topikal lidokain gibi ilaçlar vardır. Bu ilaçlar tamamen hastaya özel, hastanın şikayetlerine göre belirlenir.

Doğal Bütüncül (Naturopatik) Yöntemler ile Travma Sonrası Ağrı Tedavisi

Travma sonrası ağrı birçok farklı nedenle gelişebilir. Kazalar en yaygın nedenleridir. Doğal bütüncül (naturopatik) tedavi yöntemleri kişiye özel belirlenen tedavilerdir. Yanığın neden olduğu travma sonrası ağrı ile kırık bir kemiğin neden olduğu ağrı için farklı tedavi yöntemleri uygulanabilir. Ayrıca hastanın şeker hastalığı gibi kronik sağlık sorunları da tedavide belirleyicidir. Doğal bütüncül tedavi yöntemlerinde öncelikle ağrıya neden olan hasarlı doku iyileştirilmesi amaçlanır ve akut veya kronik ağrı tedavisi desteklenir.

Travma sonrası tedavisinde kullanılan bazı doğal bütüncül (naturopatik) tedavi yöntemleri şunlardır:

Ozon:

Ozon tedavisi, dokulardaki oksijen oranını artırıp ve yaralı bölgenin iyileşmesini destekler. Ozon tedavisinin uygulandığı bölgeye göre farklı türleri vardır. Bel ve boyun bölgesinde ağrı tedavisi için enjeksiyon yöntemi uygulanabilirken,  yanık nedeniyle ağrı tedavisi için torbalama yöntemi kullanılabilir.

Mezoterapi:

Mezoterapi, cildin orta tabakasına, enjeksiyon yöntemi ile uygulanan bir tedavidir. Bu tedavide cildin ihtiyaç duyduğu vitamin, mineral, ağrı kesici gibi maddeler vücuda enjekte edilir. Tedavi kişinin sağlık şikayetine göre belirlenir.

Ağrı mezoterapisi doğrudan sorunlu bölgeye uygulanır.

Lokal anestezik, B1, B2, B5, B12, C vitamini, ağrı ve ödem gidericiler, kas gevşetici, dolaşım düzenleyici ilaçlar ağrı mezoterapisinde kullanılabilir.

PRP:

PRP, kişinin kendi kanından elde edilen plazma tedavisidir. Kişiden bir miktar kan alınır, kanın içinde bulunan büyüme faktörleri ayrıştırılır. Bu sayede trombositten zengin plazma elde edilir. Trombositten zengin plazma vücudun kendi kendini hızlıca onarmasını, iyileştirilmesini destekler. PRP travma sonrası tedavisinde yaygın kullanılan bir yöntemdir. PRP’nin en büyük avantajı kişinin kendi kanından elde edilmesidir; bu sayede alerji gibi bir durum yok denecek kadar az olur.

Akupunktur:

Akupunktur bilinen en eski doğal bütüncül yöntemlerden biridir. Akupunktur kişinin vücudun enerji dengesini onarmasına yardımcı olur ve vücudun kendi kendini tedavi etmesini hedefler. Bu sayede travma ağrısına neden olan sağlık sorunu tedavi edilip  ağrı ortadan kalkabilir.

Doç. Dr. Erkan Yula ve ekibi doğal bütüncül (naturopatik) tedavi yöntemleri ile sizlere yardımcı olmaktadır. Bilgi ve randevu talebi için iletişime geçebilirsiniz.

TOP