acil destek
0501 570 70 70
×

DR YULA SAYFASINA HOŞGELDİNİZ

10501 570 70 70 no' lu telefondan Bizimle İletişime Geçin
2 Randevu Tarihinizi Belirleyin
3 Tedavi Sürecinize Hızlıca Başlayın !

Daha fazla bilgi için info@dryula.com adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

ÇALIŞMA SAATLERİMİZ

Hafta içi 09:00 - 18:00
Cumartesi 09:00 - 18:00
Pazar Kapalı

FORGOT YOUR DETAILS?

CREATE ACCOUNT

Diz Kireçlenmesi Artroz Nedir?

Diz kireçlenmesi; ağırlık taşıyan diz eklemlerinin herhangi bir nedenle aşınması, dejenere olmasıdır. Kireçlenme çoğunlukla kıkırdakta başlar, kemik, eklem kapsülü ve eklem etrafındaki bağlara yayılır.

Artroz, eklemlerde meydana gelen iltihapsız romatizma türüdür. Diz kireçlenmesinin de en büyük sebeplerinden biridir. İnsan vücudunda kireç fazlalığı gibi bir durum söz konusu değildir; artroz gibi eklem dejenerasyonu sonucu kireçlenme meydana gelir. Diz kireçlenmesi-artroz yaşlılık hastalığı olarak bilinir. Bunun en büyük nedeni gençlere oranla yaşlılarda daha fazla görülmesidir.

Diz Kireçlenmesi (Artroz)  Neden Olur, Belirti ve Tedavileri Nelerdir?

Diz kireçlenmesi, gündelik hayatı oldukça zora sokan, ağrılı bir sağlık şikayetidir. Özellikle yaşlı kişilerde daha sık görülür. Kilonun fazla olması, aşırı hareketli yaşam gibi nedenleri vardır. Bazı ilaçlar, fizik tedavi, cerrahi operasyonlar  tedavi yöntemleri içinde vardır. PRP, iğne ağrısı tedavisi gibi doğal yöntemler sayesinde iyileşme sağlanabilir.

Diz Kireçlenmesi Rahatsızlığınızla İlgili 7/24 Bizimle İletişime Geçebilirsiniz!

Diz Kireçlenmesi Artroz Belirtileri Nelerdir?

Diz kireçlenmesinin en karakteristik belirtisi dizde meydana gelen ağrıdır. Bu ağrılar ilk başlarda dinlenmeyle geçer. Ancak hastalığın ilerlemesi durumunda kalıcı hale gelir.

Diğer belirtileri şu şekilde sıralanabilir

  • Eklemlerde ödem-şişlik,
  • Kemiklerde çıkıntı,
  • Kemiklerde şekil bozukluğu,
  • Hareket halindeyken dizde ses çıkması,
  • Eklemlerde hareket kısıtlaması,
  • Dizde işlev kaybı,
  • Merdiven inip çıkarken meydana gelen ağrı,
  • Dizleri kıvırarak pozisyon almada sorun yaşama diz kapağında kireçleme belirtileri arasında yer alır.

Sıkça Sorulan Sorular

Diz kireçlenmesi kendi kendine geçen bir sağlık sorunu değildir, bu sağlık sorunun geçmesi için hastaya özel bir tedavi planı gerekir.  Masaj, tedaviyi destekleyen bir yöntemdir. Sıcak, soğuk uygulamalar da bu sağlık sorununa iyi gelen yöntemlerdir.

Başlangıç aşamasında olan diz kireçlenmesi için yürüyüş iyi gelir. Yürüyüş sayesinde diz eklemi ve etrafındaki kaslar kuvvetlendirilir. Ancak hastalığın ileriki aşamalarında uzun yürüyüşler hastaya ağrı yapabilir. Bu gibi durumlarda yürüyüşler kısa mesafeli olmalı, mümkün olduğunda düz yol üzerinde yürüyüş yapılmalıdır.

Diz kapağında kireçlenme çoğunlukla orta veya ileri yaştaki kişilerde olur. Cinsiyet risk faktörünü artıran bir etkendir. Bu sağlık sıkıntısı kadınlarda erkeklere oranla daha sık meydana gelir. Fazla kilosu olanlar, kaza, hastalık gibi yapısal hasara uğrayanlar da risk altında olan kişilerdir.

Kolesterol, böbrek hastalıkları, metabolizma bozuklukları, damar hastalıkları bu sağlık sorunun riskini artırır.

Diz kapağında kireçlenme orta veya ileri yaş kişilerin hastalığıdır. Ancak bazı durumlarda erken yaşta dizde kireçlenme meydana gelir.

Yaralanmalar, travmalar, kazalar, gut gibi iltihabi hastalıklar, artroz gibi iltihapsız romatizma türleri, aşırı kilo, doğumsal faktörler erken yaşta diz kireçlenmesine neden olabilir.

Diz Kireçlenmesi Neden Olur?

Diz kireçlenmesinin birçok farklı nedeni vardır. Artroz gibi romatizmal hastalıklar, eklemde meydana gelen kırıklar, yaşlılık, fazla kilo, aşırı hareketlilik  en yaygın görülen diz kireçlenmesi nedenleridir.

Özellikle artroz kaynaklı kireçlenme şikayeti için yaş önemli bir faktördür. Yaşlanma ile beraber diz bölgesinde elastisite kaybı yaşanır ve dejenerasyon riski artar.

Erken yaşta diz kireçlenmesi daha az görülen bir sağlık şikayetidir.

Cinsiyette artroz ve diz kireçlenmesi için belirleyici bir etkendir; kadınlarda erkeklere göre daha fazla görülür.

Fazla kilo nedeniyle diz eklemlerine binen yük artar, bunun sonucu dejenerasyon yaşanabilir; artroz ve diz kireçlenmesi oluşabilir.

Dizde Kireçlenme Tedavisi

Tedaviler şikayetleri, ağrıları, semptomları azaltmak hastanın yaşam konforunu artırmak üzerine gerçekleştirir.

Dizde kireçlenme ilaçları adı altında özel ilaçlar yoktur. Tedavide kullanılan ilaçlar,  ağrısı ve şişkinliği gidermek için nonsteroid anti inflamatuarlardır. Doktor gerekli gördüğü durumlarda fizik tedavi önerebilir. Hastalığın daha ileri seviyelerinde cerrahi işlemler tercih edebilir.

Diz Kireçlenmesi Tanısı Nasıl Konur?

Dizde kireçlenme tanısı için fiziki muayene ve röntgen tanısı yeterli olabilir. Hastalığın ilk evrelerinde röntgen grafileri normal çıkabilir, bu gibi durumlarda manyetik rezonans görüntüleme (MRG) gerekli görülebilir.

Dizinde Kireçlenme Olanlar Ne Yapmalı?

Dizinde herhangi bir sağlık sorunu hisseden kişiler mutlaka doktora görünmelidir. Dizinde kireçlenme olan hastaların dikkat etmesi gerekenler şunlardır:

  • Diz kapağında kireçlenme olan kişiler hareketsiz yaşam tarzından uzak durmalıdır, doktorun önerdiği egzersizleri düzenli yapmalıdır.
  • Ayakta uzun süre iş yapmaktan kaçınılmalıdır.
  • Uzun süre yürüyüş yapmaktan uzak durulmalı, ağrı hissedildiğinde diz dinlendirilmelidir.
  • Uzun süre sabit pozisyonda kalınmamalıdır, yarım saat arayla ufak yürüyüşler yapılmalıdır.
  • Aşırı kilo dizi en çok zorlayan sağlık sorunlarından biridir. Aşırı kilo nedeniyle dizlere fazladan yük biner, eklemlerde dejenerasyon yaşanabilir. Bu nedenle aşırı kilo almaktan kaçınılmalı, fazla kilo verilmelidir.
Dr. Yula Yöntemi

Dr. Yula, hastalığı tetikleyen kişiye özgü faktörleri tespit eder ve bu kök faktörlere özgü naturopatik yöntemler ile iyileşmeyi hedefler. Bunun için hastanın beden, zihin ve ruhsal düzeyde ayrıntılı olarak değerlendirilmesi ve öykü kitabının ortaya çıkarılması gerekmektedir. Zira tam şifa için hastalıklara üç boyutlu yaklaşılması gerektiğini savunur.
Dr. Yula, genel olarak göz ardı edilen veya henüz yaygın olarak bilinmeyen birçok faktörü sorgular ve tedavi için hastalığın sonucuna odaklanmaz, hastalık isminden yani etiketinden ziyade hastalığa götüren sebeplere göre tedavi planlar. Her kişide bu faktörler çok çeşitli de değişkendir. O nedenle Dr. Yula, kronik hastalıkların tedavisini her kişide tamamen farklı olarak gerçekleştirmeye odaklanır.

Doğal Bütüncül (Naturopatik) ile Kireçlenme Tedavisi

Doğal bütüncül (naturopatik) tedavi yöntemleri artroz ve dizde kireçlenme gibi hastalıklarda iyileşme sağlayabilir. 

Doğal bütüncül tedaviler hastanın durumuna göre hastaya özel planlanır ve hastalığa neden olan ana sorun tedavi edilmesi hedeflenir. Diz kireçlenmesi- artroz tedavisinde de öncelikle ana sorun tedavi edilmesi hedeflenir.

Diz kireçlenmesi için tercih edilen doğal bütüncül tedavi yöntemlerinden bazıları şunlardır:

Kuru İğneleme ile Tedavisi

Kuru iğneleme, hasarlı alanın çevresinde kan akışını sağlayarak, sinir iletimi düzenleyebilir ve hasarlı yapıyı onarabilir. Bu sayede diz ağrısını iyileştirilmesi desteklenir, kireçlenme sorunun tedavisini hızlandırır.

Diz kapağı kireçlenmesi bazı hastalarda hareket kısıtlamasına neden olur. Kuru iğnele hareket fonksiyonunu geri kazandırılmasını destekler, hastanın hareketlerinin sağlıklı olmasına yardımcı olur.

Mezoterapi

Özellikle başlangıç aşamasındaki diz kireçlenmesine kadar etki eden bir tedavi yöntemidir.  Mezoterapi sayesinde eklemin kaybettiği hyaluronik asit, vitamin ve mineral gibi maddeler vücuda geri verilir, hasarlı bölgenin kendi kendini onarması desteklenir. 

PRP

Trombosit bakımından zengin plazma demektir; kişinin kendi kanından elde edilir. PRP yöntemiyle elde edilen trombosit bakımından zengin plazma sorunlu bölgeye uygulanır.

PRP, diz kireçlenmesi, ağrı tedavisi gibi sağlık şikayeti için yaygın kullanılır. Bu sayede kişinin diz ağrıları iyileşmesi desteklenip, fonksiyonunu kaybeden diz eski sağlığına geri kavuşması hedeflenir.

Özellikle başlangıç aşamasındaki  artroz tedavisinde güzel sonuçlar vermektedir.

TOP