acil destek
0501 570 70 70
×

DR YULA SAYFASINA HOŞGELDİNİZ

10501 570 70 70 no' lu telefondan Bizimle İletişime Geçin
2 Randevu Tarihinizi Belirleyin
3 Tedavi Sürecinize Hızlıca Başlayın !

Daha fazla bilgi için info@dryula.com adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

ÇALIŞMA SAATLERİMİZ

Hafta içi 09:00 - 18:00
Cumartesi 09:00 - 18:00
Pazar Kapalı

FORGOT YOUR DETAILS?

CREATE ACCOUNT

FİTOTERAPİ NEDİR ?

Fitoterapi kelimesi, bitki (fito) ve tedavi (terapi) sözcüklerinin birleştirilmesinden meydana gelen, bitkisel ilaçların hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde kullanıldığı bir tamamlayıcı ve destekleyici bir tıbbi yöntemdir. Yöntem binlerce yıllık geçmişe sahiptir ve bilimsel zeminine dair kanıtlar giderek akademik camiada raporlanmakdadır.

Her bitki, mahiyetinde yüzlerce farklı aktif madde içermektedir. Fitoterapi Tüm Dünya’da farklı türler ağırlıklı olmak üzere yoğun bir şekilde kullaılmaktadır. Literatürde fitoterapinin tıbbi etkisi ile ilgili her geçen gün onlarca yeni bilimsel araştırma yayınlanmaktadır.

Fitoterapide temel kavramlar nedir?

Ekstre: Ham doğal materyalin veya kimyasal karışımın bir çözücü ile tüketilmesi ve çözücünün tümüyle veya kısmen uzaklaştırılması yoluyla hazırlanan koyu kıvamlı öz (özüt, ekstrakt). Genellikle kuru bitkisel veya hayvansal droglardan elde edilen sıvı, katı veya yarıkatı kıvamda yoğun ürünlerdir.

Standart ekstre:Bitki ekstresi içerisindeki bir veya birkaç etkili maddenin birim ürün içinde belirtilen miktarının belirtilen düzeyde olduğu ekstrelerdir. Bir başka deyişle, her bir doz ile aynı fizyolojik cevabın sağlandığı durumdur.

Tentür: Maserasyon, perkolasyon veya valide edilmiş başka bir uygun yöntemle ve uygun konsantrasyonda alkol kullanılarak hazırlanan ürünlerdir.

Bitki çayları: Avrupa Farmakopesi’ne göre, ağızdan kullanım için dekoksiyon (kaynatma), infüzyon (demleme) veya maserasyon (bekletme) ile hazırlanarak kullanılan bir veya birden çok drogdan ibaret ürünlerdir.

Tıbbi çaylar: Günlük rahatsızlıklar olarak belirtilen şikâyetlerin iyileştirilmesinde tedavi edici değere sahip etken maddeler içeren bitki veya bitkilerin parçalarından hazırlanan, hastalıklardan koruyucu, başlangıçta tedavi edici veya tedaviyi destekleyici olarak yararlanılan çaylardır.

Tıbbi yağlar: 10 kısım kuru drogun 100 kısım zeytinyağı veya uygun sabit yağlar (haşhaş yağı vb) içinde iki-dört hafta kadar güneşte tutulması ve sonra süzülmesi ile elde edilen yağlardır.

Kokulu yağlar: Kokulu çiçek veya bitki parçalarının 1-3 gün zeytinyağı veya susam yağının içinde tutulması ve sonra süzülmesi ile elde edilir.

Fitoterapi Hakkında Bilgi Almak için 7/24 Bizimle İletişime Geçebilirsiniz!

Fitoterapinin nasıl uygulanır?

Bitkilerin aktif madde içeriği ve miktarı bitkinin kısmının kullanılacağına (kök, tohum, yaprak, gövde …), toplanma zamanına, yetiştiği toprak ve çevresel faktörlere (ısı, nem, bitkisel patojenler), depolanma ve işlenme şeklinden, kullanım şeklinden doğrudan olumlu veya olumsuz etkilenir. Bu nedenle içeriği sdandardize etmek oldukça zordur.Bitkilerin aktif bileşenleri aşağıdaki formlarda hazırlanabilir ve kullanılabilir:– çaylar (demleme veya kaynatma olaması ve uygulama süresi etkinliği değiştirir)- tentürler- merhemler- yağlar- losyonlar- ekstraktlar (özüt)- tablet, kapsül, damla veya şurup şeklinde- tek veya birçok bitki karışımı şeklinde (poliherbal).

Fitoterapi Sıkça Sorulan Sorular

Bitkiler her nekadar sıklıkla güvenilir olarak bilinsede tedavi amaçlı olarak mutlaka hekim önerisi ve takibi ile uygulanmalıdır. Zira fitoterapik ürünler ve bitki kaıımlaı alerji, intolerans gibi yan etkilere yol açma ihtimalleri ve diğer ilaçlarla etkileşime girip etkinliklerini değiştirme potansiyeline sahiptir. Gebelik, hipertansiyon, alerji, karaciğer ve böbrek sorunlarında bu risk artabilir. 

Fitoterapik ürünler ve bitkilerin kullanım çeşitliiği ülkeden ülkeye ve kültürel özelliklere göre değişmektedir ve yüzlerce farklı bitki türü aktif olarak kullanılmaktadır.

Bitkilerin kullanım alanı oldukça geniştir ve hemen her türlü sağlık durumunun desteklenmesi için çeşitli öneriler ve formülasyonlar geliştirilmiştir ve geliştirilmeye devam etmektedir.

Fitoterapik ürün hazırlama yöntemleri

İnfüzyon (demleme): Bitki veya bitki karışımı üzerine kaynatılmış ve belli bir dereceye kadar soğutulmuş su ilave edilir, 5-10 dakika demlenir, süzülür, sıcak veya soğuk içilir. Bu yöntem bilhassa uçucu yağ ihtiva eden droglarda ve toprak üstü kısım (herba), yaprak, çiçek gibi kısımları kullanılan bitkilerde uygulanır.

Dekoksiyon (kaynatma):
Bitki veya bitki karışımının üzerine soğuk su ilave edilir, 5-10 dakika kaynatılır, birkaç dakika demlenir, süzülür, sıcak veya soğuk içilir. Bilhassa kök, kabuk, odun gibi sert kısımları kullanılan bitkilerde uygulanır.

Maserasyon (ıslatma, bekletme):
Bitki veya bitki karışımının üzerine soğuk su ilave edilir, birkaç saatten bir-iki güne kadar değişen sürede oda sıcaklığında bekletilir (arada sırada çalkalamak veya karıştırmak faydalıdır), süzülür, soğuk olarak veya ısıtılarak içilir. Bilhassa keten, hatmi, ebegümeci, salep gibi müsilajlı droglarda kullanılır. Çünkü sıcaklık, müsilajlı maddelerin akışkanlığını azaltarak süzülmesini güçleştirir. Ayrıca, tıbbi çaya geçmesi istenmeyen etkili maddeler varsa ve bu maddeler sıcak suda daha fazla çözünüyorsa maserasyon yapmak uygundur.

Fitoterapi’de sık kullanılan bitkiler nelerdir?

Fitoterapik ürünler ve bitkilerin kullanım çeşitliiği ülkeden ülkeye ve kültürel özelliklere göre değişmektedir ve yüzlerce farklı bitki türü aktif olarak kullanılmaktadır.

Ülkemizde sık kullanılan bitkiler aşağıda özetlenmiştir.
* Enginar , Üzüm çekirdeği, Hayıt Tohumu, Çakşırotu, Alıç, At Kestanesi, Yakı Otu, Kudret Narı, Kına

– Arnica : cilde merhem ve tentür şeklinde (şişlik, burkulma, morluk), da kulalnılır.
– Aynısefa (calendula) bitkisi iyileşen yaralar için ve ağız ve boğazdaki mukoza zarlarının iltihaplanması güneş yanığı, donma, varis, çıban, egzama ve hemoroid üzerinde de yatıştırıcı etkisi vardır.

– Papatya (papatyanın tek tıbbi türü Matricaria recutita’dır.)
Papatya anti-inflamatuar, antibakteriyel ve antispazmodik özellikleri bulunur. Nitekim papatya çayı sadece soğuk algınlığı, mide-bağırsak enfeksiyonları ve mide ülseri ile değil, aynı zamanda mide ekşimesi, gastrit, diş eti iltihabı ve ülserli bademcikler için de faydalıdır. Papatya çayı ayrıca iltihap, sıyrıklar ve hafif sivilcelerin harici tedavisi için de kullanılabilir.

– Karahindiba detoksifiye edici bir bitki olarak kabul edilir. Sindirimi uyarır ve diürezi iyileştirir. Karahindibada bulunan çeşitli aktif bileşenleri, mide, bağırsak, safra ve böbrek şikayetleri için geniş bir uygulama yelpazesi sunar. Karahindiba çay, taze sıkılmış bitki suyu veya hatta karahindiba kahvesi olarak alınabilir. Bunlarla birlikte karahindiba özü, tentürler, tabletler, kapsüller veya toz şeklinde uygulanabilir.

– Lavanta Lavanta şifalı bir bitki olarak güçlü bir etkiye sahiptir ve uygulanma alanı geniştir. Lavanta aşağıdaki listelenen sağlık sorunları için uygulanabilir: Enflamasyonlar, Enfeksiyonlar, Mantar hastalıkları ve rahatsızlıkları (cilt mantarı, tırnak mantarı) Deri parazitleri, Gut, Romatizma, Nevraljiler, Uzuvlarda ağrı, Böcek sokmaları-ısırıkları, Öksürme, Stresli zihinsel durumlar, Korku, Huzursuzluk, Baş ağrısı, Migren

– Melisa
Limon otu olarak da bilinen melisa, gergin bir sinir sistemi üzerinde sakinleştirici bir etkiye sahiptir. Melisa; uyku bozuklukları, huzursuzluk ve sinir bozukluklarında yardımcı olur. Ayrıca uçukların rahatlamasına ve iyileşmesine etki ederr. Bu etkiler, çaylarla sıvı halde- damla şeklinde veya tablet ve pastillerde kuru ekstrakt olarak alınan esansiyel yağı, ayrıca merhem ile sağlanır.

– Biberiye
Biberiye baharat olarak kullanıldığında dahi şişkinliğe karşı yardımcı olur. Biberiyenin tıbbi kullanımı ise düşük tansiyonu normalleştirmeye yardımcı olabilir. Biberiye ayrıca sindirime yardımcı olur, kas ve eklem ağrılarını giderir ve konsantrasyonu artırır, romatizmal hastalıklarda da kullanılır. Biberiye yağı ise kan dolaşımını hızlandıran ve dolaşımı uyaran maddeler içerir. Bunlarla birlikte biberiye yağı ile banyo yapmak canlandırıcı bir etkiye sahiptir. Gergin kasları gevşetmek için de biberiye yağı cilde masaj yapılarak uygulanabilir. Unutulmamalıdır ki biberiye yağı cilt ile doğrudan temas halindeyken her zaman doğru dozda verilmelidir, aksi takdirde aşırı reaksiyon meydana gelebilir.

-Adaçayı
Çay olarak tüketilen adaçayı, terleme nöbetleri ile sinirlilik, gerginlik, stres ve kaygının giderilmesine yardımcı olur. Adaçayı ayrıca mide kramplarını ve adetin yol açtığı şikayetlerin giderilmesine katkıda bulunur olur, sinirleri yatıştırır. Adaçayı hazımsızlığın giderilmesine de iyi gelebilir.

– Sarı Kantaron
Sarı kantaron yağı özellikle gözle görülür biçimdeki yara izinin önlenmesine yardımcı olur. Ayrıca bel ağrısı, gut, gastrit, romatizma, stres, kaygı, hafif depresyon ve ruh hali değişimlerinde de kullanılır.

– Kekik
Kekik, hem iç hem de dış kullanımda çok çeşitli etkilere sahiptir. Çay olarak ayrıca tablet, bronş pastilleri, veya damlalar şeklinde alınabilir. Kekik; öksürük, bronşit ve astım üzerinde balgam söktürücü, spazm giderici ve iltihap önleyici etkiye sahiptir. Ayrıca gastrointestinal sistemdeki zararlı bakterileri öldürür, sindirim bozuklukları ve mide zarı iltihabı, ince ve kalın bağırsak ve ishal gibi iltihaplı mide-bağırsak hastalıklarında fayda sağlar.
Kekik; ağız ve boğazdaki mukoza zarının iltihaplanmasıyla mücadele eder ve kan dolaşımını destekler. Ayrıca mantar, virüs ve bakterilerle ilişkili egzama ve cilt hastalıklarının yanı sıra akne ve lekeli ciltlere de yardımcı olur. Bu amaçlar için merhem şeklinde uygulanabilir. Kekik çayı ayrıca sivilce ve lekeli ciltler için harici kullanıma uygundur. Bitkinin sapını çiğnemek de ağız kokusunun giderilmesine karşı yardımcı olabilir.

– Civanperçemi
Civanperçemi, papatya, arnika, karahindiba, aynısefa ve ayçiçeğini de içeren bileşik veya papatya ailesinden bir bitki türüdür. Civanperçemi çayının nasıl hazırlandığına bağlı olarak, sakinleştirici veya canlandırıcı bir etkisi vardır. Civanperçemi harici veya dahili olarak kullanılabilir. Civanperçemi cildin yaraları ve iltihapları için harici olarak; gastrointestinal safra bozuklukları, adet şikayetleri ve kan dolaşımını iyileştirmek için dahili olarak kullanılabilir.

TOP