Kronik deri hastalığı olan egzamanın bazı çeşitleri vardır. Seboreik dermatit en yaygın görülen çeşitlerinden biridir.
Başlıca çeşitleri şunlardır:
Seboreik (kulak-saç egzaması) dermatit:
Hastalığın bu çeşidi cildin yağlı olduğu; yüz, kaş, yanak, kulak, saç derisi, sakal, burun kenarları gibi cildin yağlı olduğu bölgelerde daha sık görülür. Seboreik dermatitin nedeni tam olarak bilinmez ve kronik bir hastalıktır.
Halk arasında “kulak veya saç egzamasıs” olarak bilinir. Kulak (saç) segzamasının en yaygın belirtileri pullanma, kızarıklık, kabuklanma olarak kendini gösterir. Seboreik dermatit çocuk yaşlarda da görülebilir. Çocuklarda görülen kulak egzaması lenf bezlerinde iltihap, şişme gibi sağlık şikayetlerine neden olabilir.
Seboreik dermatit oluşumunda stresin rolü büyüktür. Bunun dışında bağışıklık sisteminde meydana gelen bir sorun nedeniyle de oluşabilir.
Seboreik dermatit tedavisinde; özel şampuanlar, losyonlar gibi segzama ilaçları kullanılır. Saç derisi gibi yağlı cilt üzerinde görülen seboreik dermatit (saç egzaması) bulaşıcı değildir.
Asteatotik egzamas:
Asteatotik , daha çok yaşlı bireylerde görülür. Özellikle kış mevsiminde artan soğuk hava asteatotik egzamas rahatsızlığını tetikler. Hastalığın bu türü daha çok bacakların ön tarafında, kollarda ve gövdede oluşur. Ciltte çatlak, kaşıntı, kuruluk asteatotik egzamas belirtileri arasında yer alır.
Gravitasyonel egzama:
Gravitasyonel egzamas daha çok ayakta çalışan ve yaşlı bireylerde oluşur. Bacaklarda oluşan varis bu egzama türünün tetiklemektedir. Ciltte kaşıntı, kuruluk, kızarıklık gibi belirtilerin yanı sıra ciltte su toplaması da görülebilir
Egzamanın ilerleyen aşamalarında ciltte sertleşme, renk tonunda koyulaşma, ülser gibi yaralar oluşabilir.
Numuler egzamas:
Numuler egzama yaşlı ve genç kişilerde görülebilir. Hastalığın bu türü kol, bacak ve ellerde daha yaygın görülür.
Numuler egzama, akut döneminde kızarıklık, sızıntı ve kabuklanma gibi belirtiler gösterebilir. Bu hastalığa enfeksiyon kaynaklı başka bir hastalık neden olabilir.
Kontakt egzama:
Kontakt egzama daha çok alerjen gibi uyaranlar nedeniyle meydana gelir. Hastalığın bu türü akut veya kronik olabilir. Kontakt egzamanın başlıca nedenleri şu şekildedir:
- Geçici dövmeler
- Metal düğmeler
- Pantolon fermuarı
- Temizlik maddeleri
- Makyaj malzemeleri
- Parfümler
- Saç boyaları
- Oje
- Ayakkabı spreyleri
- Ayak spreyleri
- Diş macunu
- Sakız
- Endüstriyel kimyasal ürünler
Elde Egzama
El egzaması, bu hastalığın sık rastlanan bölgelerden biridir. Elin aşırı yıpranan biyolojik savunma mekanizması bu gibi sağlık şikayetlerinin sebeplerindendir.. Elin aşırı suyla temasta olması, deterjan gibi kimyasallara aşırı maruz kalması el egzamasına neden olur.
Elde kaşıntı, kuruluk, çatlama, kanama, yanma, soyulma, su toplaması, iltihap el egzamasının belirtileri arasında yer alır. Başlangıç aşamasında şiddetli kaşıntı ve kuruluk gibi belirtiler gösterir.