acil destek
0501 570 70 70
×

DR YULA SAYFASINA HOŞGELDİNİZ

10501 570 70 70 no' lu telefondan Bizimle İletişime Geçin
2 Randevu Tarihinizi Belirleyin
3 Tedavi Sürecinize Hızlıca Başlayın !

Daha fazla bilgi için info@dryula.com adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

ÇALIŞMA SAATLERİMİZ

Hafta içi 09:00 - 18:00
Cumartesi 09:00 - 18:00
Pazar Kapalı

FORGOT YOUR DETAILS?

CREATE ACCOUNT

Egzama Nedir?

Egzama; deride kuru, pullu yamayı andıran, yoğun kaşıntıya neden olan cilt lezyonlarıdır. Atopik dermatit olarak da bilinir. Atopik dermatit, kalınlaşmış deri, kaşıntı, kırmızı şiş noktalar ve deri üzerinde açık çatlaklara neden olabilir.

Birçok farklı nedenle oluşabilen kronik bir deri hastalığıdır. Alerjik rinit, astım, gıda alerjisi gibi bağışıklık sistemi hastalıkları egzamaya sebep olabilir. Saç, el, diz gibi vücudun farklı farklı bölgelerinde çıkabilir. Tehlikeli bir hastalık değildir, ancak kaşıntı, kabuk bağlama gibi şikayetler kişinin yaşam konforunu olumsuz etkiler.

İçindekiler

Egzama Rahatsızlığınızla İlgili 7/24 Bizimle İletişime Geçebilirsiniz!

Neden Olur?

Genetik olan bir hastalıktır, aile bireylerinde bu hastalık olan kişilerde görülme olasılığı daha fazladır.  Kimyasallar, alerjenler, stres gibi ruh değişimleri, karaciğer hastalıkları, astım ve alerjik rinit gibi hastalıklar atopik dermatit oluşmasına neden olabilir. Egzamanın farklı çeşitleri vardır. Çeşidine göre oluşma nedeni de farklılık gösterir. Ellerde görülen egzama çoğu vakit cildin  biyolojik savunma mekanizmasının hasara uğraması sonucu oluşur. Kimyasal içeren deterjanlar, tozlu ortamlar, çok sık el yıkama sonucu aşırı suya maruz kalma cildin biyolojik yapısına hasara uğratır ve bu rahatsızlığa neden olur.

Belirtileri Nelerdir?

Egzamas, halk arasında en yaygın görülen cilt hastalıklarından biridir. Hayati tehlike oluşturmayan bu hastalık dış görünüşü etkiler, kaşıntı gibi şikayetlere neden olur.

Başlıca belirtileri şunlardır:

  • Sorunlu bölgede kaşıntı
  • Ciltte kuruluk
  • Ciltte kabarcık meydana gelmesi
  • Cilt üzerinde pullanma, kabuklanma ve dökülme
  • Deride çatlak şeklinde yarıklar
  • Saç derisinde kepeklenme, kabuk bağlama
  • İltihap
  • Kızarıklık
Çeşitleri Nelerdir?

Kronik deri hastalığı olan egzamanın bazı çeşitleri vardır. Seboreik dermatit en yaygın görülen çeşitlerinden biridir.

Başlıca çeşitleri şunlardır:

Seboreik  (kulak-saç egzaması) dermatit:

Hastalığın bu çeşidi cildin yağlı olduğu; yüz, kaş, yanak, kulak, saç derisi, sakal, burun kenarları gibi cildin yağlı olduğu bölgelerde daha sık görülür. Seboreik dermatitin nedeni tam olarak bilinmez ve kronik bir hastalıktır.

Halk arasında “kulak veya saç egzamasısolarak bilinir.  Kulak (saç) segzamasının en yaygın belirtileri pullanma, kızarıklık, kabuklanma olarak kendini gösterir. Seboreik dermatit çocuk yaşlarda da görülebilir. Çocuklarda görülen kulak egzaması lenf bezlerinde iltihap, şişme gibi sağlık şikayetlerine neden olabilir.

Seboreik dermatit oluşumunda stresin rolü büyüktür. Bunun dışında bağışıklık sisteminde meydana gelen bir sorun nedeniyle de oluşabilir.

Seboreik dermatit tedavisinde; özel şampuanlar, losyonlar gibi segzama ilaçları kullanılır. Saç derisi gibi yağlı cilt üzerinde görülen seboreik dermatit (saç egzaması) bulaşıcı değildir.

Asteatotik egzamas:

Asteatotik , daha çok yaşlı bireylerde görülür. Özellikle kış mevsiminde artan soğuk hava asteatotik egzamas rahatsızlığını tetikler. Hastalığın bu türü daha çok bacakların ön tarafında, kollarda ve gövdede oluşur. Ciltte çatlak, kaşıntı, kuruluk asteatotik egzamas belirtileri arasında yer alır.

Gravitasyonel egzama:

Gravitasyonel egzamas daha çok ayakta çalışan ve yaşlı bireylerde oluşur. Bacaklarda oluşan varis bu egzama türünün tetiklemektedir. Ciltte kaşıntı, kuruluk, kızarıklık gibi belirtilerin yanı sıra ciltte su toplaması da görülebilir

Egzamanın ilerleyen aşamalarında ciltte sertleşme, renk tonunda koyulaşma, ülser gibi yaralar oluşabilir.

Numuler egzamas:

Numuler egzama yaşlı ve genç kişilerde görülebilir. Hastalığın bu türü kol, bacak ve ellerde daha yaygın görülür.

Numuler egzama, akut döneminde kızarıklık, sızıntı ve kabuklanma gibi belirtiler gösterebilir. Bu hastalığa enfeksiyon kaynaklı başka bir hastalık neden olabilir.

Kontakt egzama:

Kontakt egzama daha çok alerjen gibi uyaranlar nedeniyle meydana gelir. Hastalığın bu türü akut veya kronik olabilir. Kontakt egzamanın başlıca nedenleri şu şekildedir:

  • Geçici dövmeler
  • Metal düğmeler
  • Pantolon fermuarı
  • Temizlik maddeleri
  • Makyaj malzemeleri
  • Parfümler
  • Saç boyaları
  • Oje
  • Ayakkabı spreyleri
  • Ayak spreyleri
  • Diş macunu
  • Sakız
  • Endüstriyel kimyasal ürünler

Elde Egzama

El egzaması, bu hastalığın sık rastlanan bölgelerden biridir. Elin aşırı yıpranan biyolojik savunma mekanizması bu gibi sağlık şikayetlerinin sebeplerindendir.. Elin aşırı suyla temasta olması, deterjan gibi kimyasallara aşırı maruz kalması el egzamasına neden olur.

Elde kaşıntı, kuruluk, çatlama, kanama, yanma, soyulma, su toplaması, iltihap el egzamasının belirtileri arasında yer alır. Başlangıç aşamasında şiddetli kaşıntı ve kuruluk gibi belirtiler gösterir.

Strese Bağlı Egzama

Strese bağlı egzama, kişinin ruhi ve fiziki anlamda stres, sıkıntı yaşadığı durumlarda görülen cilt şikayetidir. Her yaş grubu bireylerde görülebilir. Stresle beraber yaşanan hormon değişimi strese bağlı egzamanın nedenlerinden biridir.

Stres egzaması olarak da bilinen bu sağlık sorunu çoğunlukla ense, sırt, el gibi bölgelerde olur. Strese bağlı egzamanın  görüldüğü bölge kişiden kişiye değişiklik gösterir.

Stres egzamasının tedavisi klasik egzamayla aynıdır. Tedaviler öncelikle deride görülen kaşıntı, kızarıklık gibi şikayetleri gidermeyi hedefler.

Aloe vera, lavanta yağı, sarı kantaron, aynısefa gibi bitkisel ilaç tedavileri strese bağlı egzama kaynaklı şikayetleri azaltıp, kişinin yaşam konforunu artırabilir.

Egzamayı Ne Azdırır?

Bu hastalığı tetikleyen halk arasında ki tabiriyle ‘egzamayı azdıran’ bazı besin kaynakları vardır. Egzamayı en çok tetikleyen besinlerden bazıları şunlardır:

  • Yer fıstığı
  • Paketli gıdalar
  • Soya
  • İnek sütü
  • Kaju
  • Buğday
  • Greyfurt, mandalina, limon

Egzamaya Ne İyi Gelir?

Egzama; gıda alerjisi, genetik yatkınlık, karaciğer hastalıkları, stres gibi nedenleri olan bir hastalıktır.  Bu hastalığın neden olduğu kaşıntı, deride çatlak oluşması gibi şikayetleri azaltan bazı yardımcı bitkiler vardır.

Yulaf tozu, aloe vera, salatalık, sarı kantaron, beyaz dut, dut yaprağı, aynısefa egzamaya iyi gelen, egzama ilaçlarından  bazılarıdır.

Egzamanın düşmanı sayılabilecek gıdalar ise; kefir, yoğurt gibi bağırsaklarda yararlı probiyotikleri artıran besinlerdir.

Egzama Bulaşır mı?

Egzama, biyolojik savunma mekanizmasının hasara uğraması, alerjik etkenler gibi nedenlerden olan bir sağlık sorunudur. Virüs, bakteri kaynaklı olmaz. Bu nedenle egzama bulaşıcı değildir.

Egzama (Atopik Dermatit) Tedavisi

Tedavilerde; cildin nem dengesini koruyan egzama ilaçları, ciltte meydana gelen yangı, kızarıklık gibi şikayetleri gideren steroid içeren kremler, ağız veya damar yoluyla alınabilen kortikosteroid egzama ilaçları vardır.

Doğal(Naturopatik) Tıp yaklaşımında egzemanın kök nedeni ve tetikleyicileri tespit edilip, bunların iyileştirilmesi hedeflenen bir tedavi planlanır.

TOP