acil destek
0501 570 70 70
×

DR YULA SAYFASINA HOŞGELDİNİZ

10501 570 70 70 no' lu telefondan Bizimle İletişime Geçin
2 Randevu Tarihinizi Belirleyin
3 Tedavi Sürecinize Hızlıca Başlayın !

Daha fazla bilgi için info@dryula.com adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

ÇALIŞMA SAATLERİMİZ

Hafta içi 09:00 - 18:00
Cumartesi 09:00 - 18:00
Pazar Kapalı

FORGOT YOUR DETAILS?

CREATE ACCOUNT

Crohn Hastalığı Nedir?

Crohn hastalığı, kişinin yaşamını oldukça olumsuz etkileyen bir sindirim sistemi hastalığıdır. Hastalık, sindirimin başladı ağızdan, sindirimin bittiği anüse kadar tüm sistemde görülebilir. Ancak en sık görüldüğü bölge ince bağırsaktır.

Hastalığın ana nedeni tam olarak bulunamamıştır; genetik ve çevresel faktörlerin hastalığın riskini artırdığı tespit edilmiştir.

Ana nedeni tam olarak bilinmeyen bu hastalıkta, modern tıp tedavilerinde tamamen iyileşme görülmeyebilir. Tedaviler hastalığın semptomlarını iyileştirebilir, kişinin yaşam konforunu artırmayı  hedefler.

Doğal bütüncül (naturopatik) tedavi yöntemleri birçok hastalıkta olduğu gibi crohn hastalığında da vücudun enerji dengesini düzelterek, vücudun kendi kendini onarmasını destekler; bu sayede hastalıklarda iyileşme hedeflenir.

Sindirim sistemi; ağız, yutak, yemek borusu, mide, ince bağırsak, kalın bağırsak (kolon), anüsten meydana gelir. Crohn,  sindirim sistemi bölgelerinden herhangi birinde tutulabilen, iltihaplı bir hastalıktır; bu hastalık bulaşıcı değildir, hastalıklı kişiden sağlıklı kişiye herhangi bir yolla geçmez. Daha çok ince bağırsak ve ince bağırsağın bittiği kolon olarak da adlandırılan kalın bağırsağın başladığı bölgede daha yaygın görülür.

Hastalık tutulum yaptığı yerde kalınlaşma ve yaralara yol açar.

İçindekiler

Crohn Rahatsızlığınızla İlgili 7/24 Bizimle İletişime Geçebilirsiniz!

Sıkça Sorulan Sorular

Hastalığın belirtileri etkilenen bölgeye göre, kişiden kişiye değişebilir. İshal, kabızlık, mide bulantısı, karın ağrısı gibi şikayetler crohn hastaları  yorumları arasında en sık belirtilendir. Bu hastalık eklem iltihaplanması ve ağrısına da neden olabilir.

Crohn hastalığı sindirim sisteminin birçok bölgesini etkileyebilir. Belirtileri arasında ishal, kusma, karın ağrısı, iştah kaybı gibi şikayetlere neden olabilir. Bu belirtiler kişide istemsiz kilo kaybına neden olur. Kısacası; tüm bu etkilerinden dolayı zayıflatır.

Crohn hastalığı ilerleyebilir, başka organları da etkileyebilir. İlerleyen hastalık; karaciğer, göz, safra kesesi, eklemler, osteoporoz, kan pıhtılaşması, fistül, ülser, bağırsak tıkanıklığı  gibi diğer hastalıklara neden olabilir. Bu nedenle tedavi edilmediği takdirde crohn tehlikeli bir hastalıktır.

Bu hastalık  kolon olarak da bilinen kalın bağırsağa tutulum sağlayabilir. Crohn hastalığı kolonu etkilediği takdirde kolon kanseri riskini artırır, hastalık kansere çevirebilir.

Bu hastalığa sahip olan kişiler doktorun önerdiği zamanlarda kolonoskopi çektirmesi gerekir; bu sayede olası kolon kanseri erken teşhis edilebilir.

Sindirim sisteminde oluşan ve iltihaplı bir hastalık olan crohn karaciğer, göz, cilt bozukluklar, safra kesesi gibi vücudun diğer bölgelerini etkileyebilir. Ancak bu hastalık beyne zarar vermez, beyin fonksiyonları etkilemez.

Crohn Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Hastalığının belirtileri hastalığın tutulduğu bölgeye göre değişiklik gösterir;
En yaygın görülen crohn belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Karın ağrısı
  • İshal
  • Kabızlık
  • Şişlik
  • Dışkıda kan
  • Ağızda yara çıkması
  • Dışkıda iltihap
  • Mide bulantısı, kusma
  • Yüksek ateş
  • İstemsiz kilo kaybı
  • Anüs bölgesinde ağrı, çatlak

Hastalığın ilerleyen evrelerinde:

  • Göz iltihabı
  • Halk arasında romatizma olarak bilinen eklem iltihabı
  • Karaciğer ve safra iltihabı
  • Çocukların gelişiminde gerilik
  • Anemi

Crohn hastalığı ile ülseratif kolit birbiri ile aynı belirtileri gösteren ve sıklıkla karıştırılan sindirim sistemi şikayetleridir. Ancak iki hastalık arasında büyük bir fark vardır; ülseratif kolit sadece kalın bağırsak bölgesinde tutulum gerçekleştirirken, crohn ağızdan başlayıp, anüs bölgesine kadar tüm sindirim sisteminde tutulum yapabilir.

Crohn Hastalığı Neden Olur?

Hastalığın ana nedeni tam olarak bilinmemektedir. Hastalık hakkında yapılan araştırmaların sonucuna göre crohn genetik bir hastalıktır. Anne ve babasında bu hastalık olan çocuklarda risk 14-15 kat daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Bazı bakteri, virüs gibi maddelerin bu hastalığa neden olduğu da düşünülür. Ancak bu görüşe kesinlik kazandıran bir araştırma henüz yapılmamıştır.

Sindirim sistemi hastalıkları stres ve sıkıntı gibi psikolojik değişimlerden etkilenir. Stres ve sıkıntıdan ortaya çıkabilir.

Hastalığı Teşhisi Nasıl Yapılır?

Geçmeyen ishal, karın ağrısı, kusma, istemsiz kilo kaybı şikayetleri olan kişiler mutlaka doktora başvurmaları gereklidir. Sindirim sistemi hastalığı olan crohn için hastalar  genel cerrahi veya gastroenteroloji bölümlerine gitmeleri gerekir. Hastanın genetik olarak hangi hastalıklara yatkın olduğu ve genel sağlık durumu bilgileri için ayrıntılı tıbbi öyküsü öğrenilir. Ardından fiziksel olarak muayene yapılır.

 Hastalığa özel crohn testi adı altında özel bir test, görüntüleme yöntemi yoktur. Ancak doktor gerekli gördüğü durumlarda bazı görüntüleme ve testler isteyebilir. Bu sayede hastalığın teşhisi ve tutulum yaptığı bölge belirlenir.

Teşhisi için istenilen bazı test ve görüntüleme yöntemleri şunlardır:

  • Kan testleri
  • Endoskopi
  • Kolonoskopi
  • Sindirim sistemi röntgeni
  • Dışkı örneği incelemesi

Crohn Hastalığı Tedavisi

Crohn hastalığının ana nedenini bulunamamıştır; bu nedenle hastalık tam olarak tedavi edilemeyebilir. Tedaviler hastalığın neden olduğu semptomları iyileştirmeyi, hastanın yaşam konforunu artırmayı hedefler.  Bu hastalığın tedavisinde crohn ilacı olarak; antiinflamatuarlar, antibiyotikler, kortikosteroidler gibi ilaçlar doktor tarafından önerilebilir. Hastalığın şikayetlerine göre; ishal önleyici, ağrı kesici ilaçlar, destek vitaminler  verilebilir.

Crohn hastalığı bağırsak tıkanıklığı yapabilir. Hastalığın ilerleyen dönemlerinde bağırsağın bazı bölümleri daralıp, yaralanabilir; bunun sonucu sindirim akışı önlenir ve tıkanıklığa neden olabilir.

Bu gibi sağlık sorunu oluştuğu durumda bağırsağın sorunlu bölümü ameliyatla alınabilir.

Crohn Hastaları Neleri Yiyemez?

Bu hastalığa sahip olan kişiler özel beslenme programına tabi tutulabilirler. Bu durum hastalığın tutulum bölgesine göre değişir. Gıda duyarlılığı kişiden kişiye göre değişse de genel olarak; kızartılmış, baharatlı, rafine gıdalar, gazlı içecekler crohn hastalarına yasak yiyecekler listesinde vardır, bu gıdalar  önerilmez.

Crohn Hastalığında Doğal Bütüncül (Naturopatik) Tedavi Yöntemleri

Tedavilerde hastalığın tutulum yeri ve şiddetine göre cerrahi işlemler gerekebilir. Örneğin; bağırsak tıkanıklığı durumunda bağırsağın sorunlu bölümü ameliyatla alınabilir. Bazı durumlarda ise apseleri temizlemek, fistülleri kapatmak için cerrahi işlem gerekebilir. Ancak bu tedaviler de crohn hastalığını tam olarak iyileştirmeyebilir, çünkü hastalığa neden olan sorun kaynağı tedavi edilmemiştir.

Doğal bütüncül (naturopatik) tedavi yöntemleri hastalıkların kök nedenine inerek, hastalığa neden olan kaynağı kurutmayı hedefler. Doğal bütüncül (naturopatik) tedavi yöntemleri vücudun enerji dengesini düzenleyerek, vücudun kendi kendini iyileştirmesini destekler. Doğal bütüncül tedaviler tekdüze değildir; hastaya özel, kişisel tedavi planları belirlenir. Bu sayede hastalıklara neden kök neden ortadan kalkabilir, vücudun kendini iyileştirmesi hedeflenir.

TOP