acil destek
0501 570 70 70
×

DR YULA SAYFASINA HOŞGELDİNİZ

10501 570 70 70 no' lu telefondan Bizimle İletişime Geçin
2 Randevu Tarihinizi Belirleyin
3 Tedavi Sürecinize Hızlıca Başlayın !

Daha fazla bilgi için info@dryula.com adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

ÇALIŞMA SAATLERİMİZ

Hafta içi 09:00 - 18:00
Cumartesi 09:00 - 18:00
Pazar Kapalı

FORGOT YOUR DETAILS?

CREATE ACCOUNT

KOAH Nedir? KOAH Belirti ve Tedavi Yöntemleri

Kronik obstrüktif akciğer hastalığı, solunumla alınan havanın dışarı vermede zorlanma durumudur. Halk arasında KOAH Hastalığı olarak bilinir ve dünya üzerinde en çok rastlanılan hastalıklardan biridir. Akciğerlerde bronş adı verilen hava kesecikleri vardır. Bronşların tıkanması sonucu solunum güçlüğü, yetersizliği gibi sorunlar kendini gösterir ve kronik obstrüktif akciğer hastalığına neden olur.

Hastalığın; hafif, orta, ağır ve çok ağır olmak üzere 4 evresi vardır. KOAH tedavi edilmediği takdirde oldukça hızlı ilerler ve can kaybı gibi çok ciddi durumlara neden olur.

“KOAH hastalığı nedir?” Sorusu insanların araştırdığı konular arasında yer alır.

KOAH, kronik obstrüktif akciğer hastalığı kelimelerinin baş harfleriyle oluşan bir hastalık tanımlamasıdır.

Kronik obstrüktif akciğer hastalığı, akciğerlerde bronş adı verilen hava keseciklerin tıkanması sonucu yaşanan sağlık sıkıntılarına verilen isimdir.

Solunum yoluyla akciğerlere alınan temiz hava bronş adı verilen hava kesecikleri tarafından emilir ve temiz havada bulunan oksijen dokulara gönderilir.

KOAH hastalarında bronşlar tıkalı olduğu için akciğer tam gücüyle çalışamaz,temiz havadan alınan  oksijen dokulara yeterli gönderilemez. Bu durum sonucu bazı sağlık sıkıntıları meydana gelir.

KOAH Rahatsızlığınızla İlgili 7/24 Bizimle İletişime Geçebilirsiniz!

Neden Olur?

KOAH hastalığının ana nedenleri arasında sigara gibi zararlı alışkanlıklar gösterilir. Dünya üzerinde sigara kullanımının yaygın olması hastalığın sık görülmesinin sebeplerinden biridir.

Sigara hastalığın seyrini değiştirir. Gün içinde içilen sigara miktarına göre hastalık hızlı ilerleyebilir, son evreye kadar çıkabilir.

KOAH hastalığının başlıca nedenleri şu şekildedir:

  • Sigara kullanımı
  • Maden, metal, tekstil, tahıl, ulaşım sektörü, çimento, tahıl gibi kimyasal ve ağır toza maruz kalınan meslekler
  • Hava kirliliği
  • Genetik hastalıklar
  • Yaş
  • Cinsiyet
  • Astım hastalığı
  • Yanıcı maddelerden çıkan gazları solumak

Belirtileri Nelerdir?

Kronik  obstrüktif akciğer hastalığı, akciğerin çalışma kapasitesini büyük ölçüde düşürebilen bir rahatsızlıktır. Hastalığın 4 evresi vardır ve KOAH belirtileri bu evrelere göre değişiklik gösterir. KOAH hastalığının başlıca belirtileri şunlardır:

  • Başlangıç aşamasında, 1.evre KOAH belirtileri; hızlı yürürken nefes darlığı, merdiven çıkarken yaşanan nefes güçlüğü, sabah saatlerinde öksürük ve balgam şikayeti olarak ortaya çıkar.
  • Hastalık ileri evrelere geldiğinde; uykuda bile nefes darlığı, göğüste sıkışma, hırıltı, geçmeyen öksürük, sık sık solunum yolu enfeksiyonu oluşabilir.
  • KOAH 4. evre belirtileri ise; sürekli hırıltılı nefes alıp verme, istemsiz kilo kaybı, fıçı göğüs şekli, el ve ayaklarda ödem, şişme, kalp ritminde düzensizlik olarak sıralanabilir.

KOAH Evreleri Nelerdir?

KOAH;  hafif, orta, ağır ve çok ağır olarak 4 evresi olan bir rahatsızlıktır. Kronik obstrüktif akciğer hastalığı tanısı alan kişilerde akciğerin çalışma derecesini, akciğer fonksiyonlarının aktifliğini belirlemek için bazı testler uygulanır.

Kronik obstrüktif akciğer hastalığını evrelendirmek için spirometri olarak adlandırılan KOAH testi ve gerekli görülen diğer testler uygulanır. Forced Expiratory Volume (FEV) testleri olarak bilinen bu testler sayesinde akciğer fonksiyonunda azalma olup olmadığı, akciğerin maksimum kapasitesi değerlendirilir ve hastalığın evresi  belirlenir.

Test sonuçlarında FEV1>80 ise KOAH hafif, 1.evre olarak düşünülür. Kronik obstrüktif akciğer hastalığı başlangıç aşamasındadır. Kişide, yürürken, yokuş ve merdiven çıkarken nefes darlığı belirtisi olabilir.

Orta evre kronik obstrüktif akciğer hastalığında FEV1 50-70 arasındadır. Orta (2.evre) KOAH hastalığın belirtileri arasında düz zeminde yürürken nefes güçlüğü çekme vardır.

Ağır evre kronik obstrüktif akciğer hastalarında FEV1 30-50 aralığındadır. 3. evre, ağır KOAH hastaları giyinme, soyunma gibi günlük ihtiyaçlarını karşılarken solunum güçlüğü çeker, evden çıkmakta zorlanır.

Çok ağır, 4. evre kronik  obstrüktif akciğer hastalığının hastalığı için FEV1< 30 olur. 4. evre KOAH’ın belirtileri arasında dinlenme halinde, uykuda bile solunum güçlüğü vardır.

4. evre hastalıkta kalp ve akciğer yetmezliği gibi ciddi sağlık şikayetleri ortaya çıkabilir.

KOAH Hastalığı Ölümcül müdür?

4 evreden oluşan bu sağlık şikayeti oldukça hızlı ilerler. Bu sağlık şikayeti vücutta istenmeyen farklı hastalıklara da neden olabilir. KOAH’ın neden olduğu bazı hastalıklar şunlardır:

  • Kalp hastalıkları
  • Solunum yolu enfeskiyonları
  • Hipertansiyon
  • Depresyon
  • Akciğer kanseri

Başlangıç evresinde olan hastalığın tedavisi daha kolay yapılabilir. Ancak hastalık oldukça hızlı ilerler, bu nedenle mutlaka tedavi edilmelidir. Tedavi edilmeyen KOAH ölüme neden olabilir

Koah Hastalığı Bulaşır mı?

KOAH’ın  ana nedeni akciğerin sigara dumanı, kimyasal gazlar gibi zararlı duman ve gazlara maruz kalmasıdır. Bu nedenle oldukça yaygın bir sağlık şikayetidir. Bunun yanı sıra KOAH bulaşıcı bir hastalık değildir.

KOAH Hastalığı Kansere Çevirir mi?

Tedavi edilmeyen  Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı son evresinde  akciğer kanserine neden olabilir. Bu nedenle KOAH hastaları rutin sağlık kontrollerine gitmeli, kanser riskine karşı doktorunun önerdiği taramaları yaptırmalıdır.

Koah Hastalığı Tedavisi

Tedavilerde  kronik obstrüktif akciğer hastalığı için hedef hastalığın alevlenmelerinin  KOAH krizlerini azaltmak, hastalığın ilerlemesini durdurmaktır. Kronik obstrüktif akciğer hastalığı kaynaklı komplikasyonları önlemek tedavinin başka bir hedefidir.

Tedavi kronik obstrüktif akciğer hastalığının evresine göre belirlenir. Başlangıç aşamasındaki hasta ile son evre KOAH hastasının tedavi planı farklı yapılır.

Tedavinin en önemli kısmı sigarayı bırakmaktır. Sigaranın bırakılması hastalığın ilerlemesini durdurur, akciğerlerde daha fazla hasarı önler.

Doğal Bütüncül (Naturopatik) Tedavisi

Doğal bütüncül (naturopatik) tedaviler, hastalığı bastırmaz, geçirmeyi hedefler. Örneğin; doğal bütüncül tedavilerden biri olan akupunktur; nefes darlığı, solunum yetmezliği şikayetlerini gidermede etkilidir. Ozon tedavi ise kandaki oksijen değerini artırmaya yardımcı olur, kronik obstrüktif akciğer hastalığının belirtilerini tedavi edebilir.

Bilinen en eski doğal bütüncül tedavilerden biri olan hacamatta KOAH hastalığına iyi gelebilir.

Doğal bütüncül (naturopatik) tedaviler sayesinde KOAH hastalarının bağışıklık sistemi güçlendirip, bozulan bağırsak florası, azalan efor kapasitesi düzelmesi hedeflenir.

TOP