acil destek
0501 570 70 70
×

DR YULA SAYFASINA HOŞGELDİNİZ

10501 570 70 70 no' lu telefondan Bizimle İletişime Geçin
2 Randevu Tarihinizi Belirleyin
3 Tedavi Sürecinize Hızlıca Başlayın !

Daha fazla bilgi için info@dryula.com adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

ÇALIŞMA SAATLERİMİZ

Hafta içi 09:00 - 18:00
Cumartesi 09:00 - 18:00
Pazar Kapalı

FORGOT YOUR DETAILS?

CREATE ACCOUNT

Haşimato- Hashimato Nedir?

Tiroid hormonu bütün organların çalışmasında büyük önemi vardır bu nedenle sağlıklı salgılanması gerekir. İnsan vücudunda, boyun bölümünde kelebeği andıran tiroid salgı bezleri vardır. Bu salgı bezleri endokrin sisteminin önemli bir parçasıdır ve tiroid hormonunu salgılamak en büyük görevidir. Haşimato hastalığı, bağışıklık sisteminin tiroid bezine saldırması sonucu oluşan sağlık şikayetidir. Saldırıya uğrayan tiroid bezi gerekli miktarda hormon salgılamaz ve başta “hipotiroidi” olmak üzere bazı sağlık sorunlarına yol açar.

Hashimato- Haşimato Hastalığı Doğal Bütüncül (Naturopatik) Tedavisi

Hashimato (haşimato) hastalığı, en yaygın görülen tiroid bezi şikayetidir. Bu hastalık otoimmün (bağışıklık sistemi) hastalığıdır.  Bağışıklık sisteminin yanlış çalışması sonucu meydana gelir.  Yanlış çalışan bağışıklık sistemi tiroid bezini yabancı madde olarak algılar ve saldırı düzenler. Bunun sonucu tiroid bezi hasar alır, gerekli hormonu üretemez ve hipotiroid gibi bazı hastalıklar meydana gelir. Tiroid bezinin sağlıklı çalışmaması kalp başta olmak üzere tüm organları olumsuz etkiler bu nedenle mutlaka tedavi edilmesi gerekir.

Haşimato- Hashimato Belirtileri Nelerdir?

Haşimato “Haşimato tiroidi” olarak da adlandırılır ve ağır ilerleyen bir hastalıktır. Haşimato belirtileri kendini gösterdiğinde  tiroid bezi hasara uğramış olabilir.Haşimato tiroidinin başlıca belirtileri şu şekildedir:

  • Kabızlık
  • Kronik yorgunluk ve bitkinlik
  • Fazla üşüme
  • Saç dökülmesi
  • Kırılan tırnaklar
  • Solgun cilt
  • Kas ağrısı, kaslarda sertleşme
  • Kilo artışı
  • Unutkanlık
  • Dilde büyüme
  • Yüzde şişlik oluşması
  • Depresyon
  • Düzensiz adet kanaması
  • Ellerde ve ayakta ödem
  • Ses kısıklığı
  • Nabız düşüklüğü

Haşimato- Hashimato Kimlerde Görülür?

Haşimato hastalığı dünya genelinde 1000 kişide 0,3-1,5 oranında görülmektedir. Tarama testleri erken tanı ve hastalığın tedavisi için çok önemlidir. Bu nedenle gelişmiş ülkelerde Afrika gibi sağlık bakımından geride kalmış ülkelere göre  daha az görülmektedir.

“Haşimato kimlerde görülür?”

Sorusunun cevabı; her yaş grubu insan olarak verilebilir. Ancak kadınlarda görülme sıklığı erkeklere göre daha fazladır. 30-50 yaş arası kadınlarda haşimato hastalığı daha sık rastlanmaktadır.

Haşimato Neden Olur?

Haşimato bir bağışıklık sistemi hastalığıdır. Bu nedenle “haşimatoya neler sebep olur?” sorusunun cevabını; genetik faktörler ve sağlıksız bağışıklık sistemi diyebiliriz. Sağlıksız çalışan bağışıklık sistemi tiroid bezine saldırır ve hasara yol açar. Hashimato hastalığının nedenleri arasında genetik faktörler de vardır. Aile bireylerinde haşimato veya başka otoimmün hastalığı olan kişiler risk grubu içindedir.

Tip1 diyabet, çölyak hastalığı, Lupus, anemi, hepatit gibi otoimmün gibi hastalıklarda bu hastalığa neden olabilir.

Haşimato- Hashimato Hastalığının Tanısı Nasıl Konur?

Hastada çoğunlukla kronik kabızlık, yorgunluk, yüzün şiş olması, ciltte kuruluk, tırnak kırılması ve saç dökülmesi gibi  şikayetleri meydana gelir.

Bu belirtiler farklı hastalıklarda da görülmektedir. Haşimato tanısının konması için hastanın aile öyküsü alınır ve  bazı testler istenir.  Bu testlerde kandaki TSH hormon seviyesi önemlidir. TSH hormon değerinin yanı sıra hormon ve antikor testi de istenebilir. Bu hastalık bağışıklık sistemi hastalığı olduğu için kan değerlerinde anti-TPO antikorları bulunur. Bu test sonuçlarına göre hastalığın tanısı konulmaktadır.

Haşimato Tehlikeli Bir Hastalık mı?

Haşimato, vücudun dengesi için önemli olan tiroid bezi hastalığıdır. Tiroid hormonunun yeterli salgılanmaması bütün organları olumsuz etkiler.

Ayrıca, karaciğer hastalıkları, ülseratif kolit, Tip 1 diyabet gibi bazı hastalıklar haşimatoya eşlik edebilir.

Haşimato Hastalığı Nelere Yol Açar?

Haşimato hastalığı tedavi edilmediği takdirde; kanda sodyum düşüklüğü, memeden süt gelmesi, cinsel istekde düşüklük, karpal tünel sendromu, akciğer ve kalp zarında sıvı toplanması, yüksek kolesterol gibi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Haşimato Hastalığı Kansere Çevirir mi?

Haşimato tiroidi ile tiroid kanseri arasında doğrudan bağlantı bulunmamaktadır. Bu nedenle “haşimato kanser yapar” söyleme pek doğru değildir. Ancak haşimato tiroidi, tiroid kanserinde gelişen nodüllerin gelişimini hızlandırabilir. Bu nedenle kanser riskini artırabilir.

Haşimato- Hashimato Tedavisi

Haşimato tedavisi, hastanın kan testleri sonucuna göre belirlenir. Yapılan testlerde hormon değeri olması gerektiği gibi ise diyet ve egzersiz ile hastalık kontrol altına alınabilir.

Yapılan testler  sonucunda hipotiroid bulgusuna rastlanır ise hastalığa uygun ilaç tedavisine başlanabilir.

Haşimato Hastalığında Doğal Bütüncül (Naturopatik) Tedavi

Hashimato hastalığı sadece tiroid hastalığı değildir, bağışıklık sistemi (otoimmun) hastalığıdır. Otoimmun hastalıkların nedeni tam olarak bilinmez. 

Ancak doğal bütüncül (naturapatik) tedaviler sayesinde önlem alabilmek, meydana gelen hasarı onarmak mümkün olabilir. Doğal bütüncül tedavi otoimmun sorunlarının kök nedenini bulmaya çalışır ve tedaviyi hedefler. Örneğin bir vitamin veya mineral eksikliği otoimmün hastalıklara neden olabilir. Haşimato hastalığında iyot ve selenyum oldukça önemli bir mineraldir. Vücutta iyot ve selenyum değerlerinin yetersiz olması  guatr, otoimmun tiroid gibi bazı hastalıklara neden olur.

Doğal bütüncül tedavi vücudun eksikliğinin yaşadığı vitamin ve minerali tespit eder, tamamlar ve sorunu ortadan kalkmasını amaçlar. 

Haşimato Hastalığına Dr. Erkan Yula nın Yaklaşımı

Doç. Dr. Erkan Yula, haşimato gibi bağışıklık sistemi hastalıklarında ana sorunu hedef alarak tedavi planlar. Bağışıklık sistemi hastalıklarında organ veya dokular sadece hedeftir, hastalığın çözümü bağışıklık sistemindedir. Doç. Dr. Erkan Yula her hastanın hastalığının kişiye özel olduğunu düşünür ve kişiye özel tedavi haritası çıkarır. İlk olarak otoimmun hastalığın ana sebebini tespit eder, haşimato hastalığına tedavi planlar.

Doç. Dr Erkan Yula, İstanbul Bağışıklık Sistemi Güçlendirme Merkezi olarak her zaman hastalarının hizmetindedir.

TOP