acil destek
0501 570 70 70
×

DR YULA SAYFASINA HOŞGELDİNİZ

10501 570 70 70 no' lu telefondan Bizimle İletişime Geçin
2 Randevu Tarihinizi Belirleyin
3 Tedavi Sürecinize Hızlıca Başlayın !

Daha fazla bilgi için info@dryula.com adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

ÇALIŞMA SAATLERİMİZ

Hafta içi 09:00 - 18:00
Cumartesi 09:00 - 18:00
Pazar Kapalı

FORGOT YOUR DETAILS?

CREATE ACCOUNT

Sırt Ağrısı Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

Sırt ağrısı toplumda en sık rastlanan ağrı şikayetlerinden biridir; yapılan araştırmalar her 5 kişiden 1’nin bu sağlık sorundan şikayetçi olduğunu göstermektedir. Çoğunlukla hareketsiz, sabit hayat tarzı ağrısıya neden olur. Ancak sırt ağrısı bazı ciddi sağlık durumlarının da belirtisi olabilir. Bu sağlık sorununun tedavisi altta yatan hastalığa göre değişir. Doğal bütüncül (naturopatik) yöntemler ile tedavi edilebilir.

Çoğunlukla kasların gerilerek bazı sinirleri zorlaması sebebiyle oluşur. Sabit yaşam tarzı, yanlış-kambur pozisyon, yanlış yürüme, oturma, rahat olmayan zeminde yatma, uzun süre ayakta durma ve eğilme gibi fiziksel aktiviteler bu sağlık sorununa neden olabilir. Ayrıca fazla kilo, yaşlılık, psikoloji sebepler de bu sağlık şikayetinin kaynağı olabilir.

Bu ağrılar sırta bıçak saplanır gibi ağrı, iki kürek kemiği arası ağrı, sırtın ortasına vuran ağrı olarak tanımlanır.

İçindekiler

Sırt Ağrısı Rahatsızlığınızla İlgili 7/24 Bizimle İletişime Geçebilirsiniz!

Nelere Yol Açar?

Sırt ağrısı bazı hastalıkların habercisi olabilir; neden olan hastalıklardan bazıları şunlardır:

Fibromiyalji

Fibromiyalji halk arasında yumuşak doku romatizması olarak bilinen hastalıktır. Stres, kaygı gibi nedenlerle fibromiyalji şiddetlenebilir. Fibromiyalji; sırt, kürek kemikleri arasında ağrı yapabilir. Bu ağrı omuzlara ve tüm vücuda vurabilir.

Fibromiyaljide sırt ağrısının yanı sıra; sabah tutukluk, kronik yorgunluk, dikkat dağınıklığı, baş ağrıları gibi belirtiler de görülebilir.

Kemik erimesi

Kemiklerdeki minarelerin zamanla azalması kemik erimesinin başlıca nedenleri arasında yer alır. Kemik erimesi sonucu daha kolay kırık meydana gelir; omurga kemik kırıklarının sıklıkla yaşandığı bir bölgedir; bu nedenle sırt ağrıları oluşabilir.

Skolyoz

Skolyoz nedeni tam olarak bilinmeyen başka bir hastalıktır; zamanla eklem dejenerasyonuna neden olabilir. Eklem dejenerasyonları sırt ağrılarının nedenlerinden biridir.

Sırt fıtığı

İnsan vücudunun ayakta durmasını sağlayan en büyük yapı omurlardır. Omurların arasında ise yastık görevi gören diskler bulunur. Bu diskler bazı nedenlerden dolayı dejenere olur ve fıtıklaşmaya yol açar. Fıtık oluştuğu bölgenin sinir köküne baskı oluşturur ve ağrıya neden olur.

Romatizmal hastalıklar

Kemik ve eklemlerin etrafında olan bağ dokularını etkileyen, kas, kemik ve eklem ağrısı olarak belirti gösteren hastalıklara romatizmal hastalıklar denir. Bu hastalıklar her yaş insanlarda görülebilir; ancak yaşın ilerlemesi riski artıran bir faktördür. Bazı romatizmal hastalıklar omurgayı da etkiler ve sırt ağrılarına neden olur.

Yansıyan ağrılar

Vücudun bazı bölgelerindeki bazı organların ağrıması sırta vurabilir. Bu duruma; yansıyan ağrılar denir. Yansıyan ağrılar kalp hastalıkları, akciğer rahatsızlıkları, mide hastalıklarının habercisi olabilir.

Yaşlılık

Yaşın ilerlemesi ile omurlar arasında bulunan diskler dejenere olur. Bunun sonucu kireçlenme, sıvı kaybı, şekil bozukluğu gibi şikayetler ortaya çıkabilir. Bazı durumlarda eklem, kemik ve disklerde  yaşanan bu dejenerasyonlar omurilik için daralmaya neden olabilir. Tüm bu sağlık sorunları sırt ağrısına neden olabilir.

Tümörler

Omurgada bulunan kemik veya sinirlerde iyi veya kötü huylu tümörler oluşabilir. Aynı zamanda akciğer, meme, prostat gibi tümörlerde sırtta dağılabilir. Bu sağlık sorunları sırt ağrısına neden olabilir.

Sırt Ağrısı Neyin Habercisi

Çoğunlukla sabit yaşam tarzı, sırt bölgesindeki kasların zorlanması, sporcu yaralanmaları gibi nedenlerden kaynaklı olur. Ancak akciğer, mide gibi bazı bölgelerdeki tümörler de bu sağlık şikayetine neden olabilir; herhangi bir tümörün, kanserin habercisi olabilir. Bu nedenle mutlaka doktora gidilmeli ve şikayete neden olan ana sebep öğrenilmelidir.

Ne Zaman Tehlikeli Olur?

Herhangi bir kaza, spor yaralanmaları, darbe olmadan ortaya çıkan, 3-4 hafta içinde geçmeyen ve yorgunluk, kilo kaybı gibi belirtiler eşlik eden sırt ağrıları için mutlaka doktora gidilmelidir. Tümör, fibromiyalji, osteoperoz gibi birçok ciddi sağlık sorunun habercisi olabilir.

Strese Bağlı Sırt Ağrısı

Omurlar arkadan bakıldığında düz görünse de, yandan bakıldığında hafif kıvrımlıdır. Beyin omurları “c” harfini andırır. Ancak kişi yoğun stres altına girdiğinde omurlarda düzleşme olur ve sinirler baskıya maruz kalır. Bunun sonucunda ise o bölgedeki kaslar gerilir, sertleşir. Kısacası stres sırt ağrısına neden olur.

Sebebi bulunamayan sırt ağrıları psikolojik veya stres kaynaklı olabilir.

Kadınlarda Sırt Ağrısı

Kadınlarda görülen sağlık şikayetlerin başında sırt ağrısı vardır.  Kadınlarda sırt ağrısı genellikle stres ve kas kaynaklı oluştuğu araştırmalarda belirtilmiştir.

Ancak geçmeyen sırt ağrısı bazı ciddi hastalıkların habercisi olabileceği unutulmamalıdır.

Ne İyi Gelir?

“Sırt ağrısına ne iyi gelir?”

Sorusunun cevabı için öncelikle bu soruna neden olan kaynağı öğrenmek gerekir. Herhangi bir hastalığın neden olduğu ağrı için öncelikle hastalık tedavi edilmelidir

Kas spazmı gibi nedenlerden kaynaklanan ağrısı için egzersiz, masaj, fizik tedavi iyi gelir.

Sırt Ağrısı Doğal Bütüncül (Naturapatik) Yöntemlerle Tedavisi

Sırt ağrısı genellikle kas spazmı, hareketsiz yaşam, stres ve fibromiyalji gibi bazı hastalıklar kaynaklıdır. Doğal bütüncül (naturopatik) tedavi yöntemleri ağrıya neden olan hastalıkları tedavi ederek, ağrının kaynağını iyileştirmeyi hedefler. Bu tedaviler tamamen kişiye özel planlanır. Sırt ağrısına iyi gelen bazı doğal tedavi yöntemleri şunlardır:

Akupunktur

Akupunktur, ağrı tedavisinde kullanılan en eski yöntemlerden biridir. Akupunktur sayesinde vücudun iyileşme mekanizması devreye sokulur ve vücudun kendi kendini onarması amaçlanır. Akupunktur fibromiyalji, romatizma gibi sebebi tam olarak bilinmeyen kronik hastalıkları da tedavi edebilir. Ayrıca kişinin psikolojik halinin düzelmesini, stres ve sıkıntıya göğüs germesini sağlayabilir. Bu özellikler ve daha fazlası sayesinde akupunktur geçmeyen sırt ağrısını iyileştirebilir.

Ozon

Ozon tedavisi, vücuttaki doku ve kan damarlarının oksijen oranını artırmayı destekler. Bu sayede birçok hastalıklarda iyileşme sağlayabilir. Sırt, omuz, kalça ağrısı, fibromiyalji, migren, eklem romatizmaları, hatta kanser kaynaklı ağrı tedavisinde ozon kullanılabilir.

Kupa tedavisi

Kupa tedavisi halk arasında kuru hacamat olarak bilinen tedavi yöntemidir. Bu tedavinin geçmişi üç bin yıldan fazla olduğu düşünülür.  Kupa tedavisi sayesinde sertleşen, kas spazmı geçiren kasların rahatlamasına yardımcı olur ve ağrı şikayeti kendiliğinden ortadan kalkabilir.

Hacamat

Hacamat geçmeyen ağrıların tedavisinde kullanılan, oldukça eski bir tedavi yöntemidir. Özellikle stres ve psikolojik geçmeyen ağrı tedavisinde muhteşem sonuçlar verir. Hacamat, doku ve kandaki toksinleri, ödemi vücuttan uzaklaştırmaya yardımcı olur.

Akupunktur, ozon terapi, hacamat, kupa tedavisi bu ağrı için uygulanan doğal bütüncül (naturopatik) tedavi yöntemlerinden sadece birkaç tanesidir.

Doç. Dr. Erkan Yula ve ekibi doğal bütüncül (naturopatik) tedavi yöntemleri ile sizlere yardımcı olmaktadır. Bilgi ve randevu için iletişime geçebilirsiniz.

TOP