acil destek
0501 570 70 70
×

DR YULA SAYFASINA HOŞGELDİNİZ

10501 570 70 70 no' lu telefondan Bizimle İletişime Geçin
2 Randevu Tarihinizi Belirleyin
3 Tedavi Sürecinize Hızlıca Başlayın !

Daha fazla bilgi için info@dryula.com adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

ÇALIŞMA SAATLERİMİZ

Hafta içi 09:00 - 18:00
Cumartesi 09:00 - 18:00
Pazar Kapalı

FORGOT YOUR DETAILS?

CREATE ACCOUNT

Topuk Dikeni Nedir?

Topuk dikeni, topuğun taban bölümünde kemiksi çıkıntı şikayetidir. Bu şikayet özellikle sabah saatlerinde şiddetli olan ayak ağrısına neden olur. Fazla ayakta kalmak, oturduktan sonra ayağa kalkmak bu ağrıyı tetikleyebilir.

Ayak tabanında kemiksi çıkıntı bazen röntgende görülmeyebilir. Bu duruma “topuk dikeni sendromu” denir. Topuk kemiğini parmaklara bağlayan ve ayağın alt bölümünde bulunan fasya adında doku bandı vardır. Fasya doku bandında yaşanan iltihaplanma da neden olabilir. Bu şikayet basma gibi ayak faaliyetlerini engelleyebilir, kişinin yaşam konforunu düşürebilir.

Ayağın alt bölümünde kalsiyum fazlalığı nedeniyle oluşan çıkıntıya verilen isimdir. Bu sağlık sorunu ayağın tabanında ağrılara neden olur, kişinin yaşam konforunu oldukça düşürür. En karakteristik belirtisi uzun süre dinlenme sonrası ayak tabanında batma hissidir. Ağrısı çoğunlukla sabah saatlerinde daha şiddetli olur. Bu sağlık sorunu her zaman ağrı oluşturmaz, ayrıca her ayak ağrısı da topuk dikeni kaynaklı değildir.

Bu sağlık sorunun teşhisi doktor muayenesi ve röntgen gibi basit görüntüleme yöntemiyle verilebilir.

Tedavisinde dinlenme, fizik tedavi, bazı ilaçlar vardır. Doğal bütüncül (naturopati) tedaviler topuk dikeni tedavisini sağlayabilir ve bu rahatsızlığı geçirebilir.

İçindekiler

Topuk Dikeni Rahatsızlığınızla İlgili 7/24 Bizimle İletişime Geçebilirsiniz!

Neden Olur?

Nedenleri arasında en yaygın rastlanan; ayağın alt bölümünde kalsiyum fazlalığıdır. Plantar fasya olarak adlandırılan doku bandında yaşanan yırtılma, kronik gerilme ve iltihap ayak tabanında kalsiyum toplanmasına ve topuk dikenine neden olur.

Topuğun arka bölümünde oluşan topuk dikeni ise aşil tendonu iltihaplanması nedeniyle oluşabilir.

Topuk kemiğinin (kalkaneus) aşırı zorlanarak baskıya uğraması da bu şikayete neden olabilir.

Bu rahatsızlık aniden ortaya çıkan bir sağlık şikayeti değildir, zaman içinde kendini gösterir. Genellikle topuk ağrısı gibi erken sinyalleri vardır.

Rahatsızlıpın diğer nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Çoğunlukla sert zeminde yürümek,
  • Desteksiz ayakkabı kullanmak,
  • Aşırı koşmak, zıplamak, atlamak,
  • Parmak arası terliği uzun süre kullanmak,
  • Obezite, artrit, planter fasiit gibi hastalıklarda topuk dikenine neden olabilir.

Kimlerde Görülür?

Uzun süre yanlış ayakkabı giyen, uzun süre ayakta kalan, uzun süre parmak arası terlik kullanan, sürekli sert zemin üzerinde yürüyen kişilerde daha sık görülür.

Ayrıca artrit, obezite, fasya iltihabı, aşil tendonu iltihabı olan kişilerde bu sağlık sorunu görülebilir. Topuk dikeni riskini artıran bazı durumlar şunlardır:

  • Koşma, atlama, zıplama gibi sporsal aktiviteler,
  • Obezite gibi aşırı kilonun ayağa yaptığı baskı,
  • İlerleyen yaş,
  • Plantar fasiit,
  • İdiopatik iskelet hiperostozu,
  • Omurga ve bel romatizması,
  • Kronik travmaya maruz kalma,
  • Hamilelik,
  • Reiter hastalığı gibi hastalıkları olan kişilerde topuk dikeni oluşur.

Belirtileri Nelerdir?

En karakteristik belirtisi sabahları ayakta görülen ağrıdır; bu ağrı genelde ilk birkaç adımla başlar, gün içinde azalabilir. Ancak akşam saatlerine doğru ağrı tekrar şiddetlenip, kişiyi rahatsız edebilir.

Belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Topukta yürümeyi zorlaştıran hassaslık hissi,
  • Topuk altında kemiği andıran çıkıntı,
  • Topukta şişkinlik, iltihap,
  • Gün içinde ara ara ağrı hissi,
  • Uzun süre oturduktan sonra yada ayağa kalkmak istendiğinde hissedilen ağrı,
  • Sabah saatlerinde ilk adımdan sonra keskin ağrı hissi bu sağlık şikayetinin belirtileri arasında yer alır.

Ancak topuk dikeni hiç belirti göstermeden de oluşabilir.

Nasıl Anlaşılır?

Bu şikayetin en sık görülen belirtisi, sabah saatlerinde ilk adımla beraber hissedilen keskin ağrıdır. Bu ağrı birkaç adım attıktan sonra kendiliğinden geçer, ancak akşam saatlerine doğru, kişi yoruldukça tekrar ortaya çıkabilir.

Aşil tendonu gün boyu gergin olur, ancak uyku gibi dinlenme sırasında tendon kısalabilir. Bu durum sağlıklı kişilerde bir sıkıntıya yol açamaz, ancak topuk dikeni olan kişilerde ağrı ve acıya neden olabilir. Bu şikayet olan kişi birkaç adım attığında tendon yırtılarak hasar görebilir ve şiddetli ağrıya yol açabilir.

Topuk dikeni, doktorun fiziksel muayenesi ve röntgen gibi görüntüleme yöntemiyle anlaşılabilir.

Tedavileri Nelerdir?

Tedavilerde, egzersizler, ağrı kesici bantlar, topuk dikeni ilaçları, tabanlıklı ayakkabı ve cerrah işlemin yeri vardır.

“Topuk dikenine ne iyi gelir?” “Evde ne yapılabilir?”

Soruları bu sağlık şikayetini yaşayan kişilerin sıklıkla araştırdığı konular arasında yer alır.

Evde egzersiz yapmak, tabanlıklı ayakkabı giymek bu rahatsızlığa iyi gelir.

Doğal Bütüncül (Naturopatik) Tedavisi

Doğal bütüncül (naturopatik) tedavi yöntemleri sayesinde bu rahatsızlık tedavi edilebilir. Bazı hastalıklarda bu şikayete neden olmaktadır; doğal bütüncül (naturopatik) tedaviler sayesinde bu şikayete neden olan hastalık da tedavi edilip ve bu şikayet iyileştirilmesi desteklenir.

Topuk dikeni tedavi yapılmazsa ilerler; ameliyat gibi daha ciddi tedavi yöntemlerine gerek duyulabilir. Bu nedenle mutlaka tedavi edilmelidir.

Doğal Bütüncül (Naturopatik) Yöntemlerle Tedavisi

Topuk dikeni ve bu şikayete neden olan hastalıklar için doğal bütüncül tedavi yöntemleri oldukça etkilidir. Bu rahatsızlığı geçirmek için uygulanan bazı doğal bütüncül (naturopatik) tedaviler şunlardır:

PRP

PRP, trombosit bakımından zengin plazma demektir. Bu tedavide kişinin kendi kanı kullanılır. Hastadan alınan kan özel bir yöntem ile ayrıştırılır ve büyüme faktörleri alınır; bu sayede trombositten zengin plazma elde edilir.

Ardından trombositten zengin plazma kısacası PRP sıvısı sorunlu bölgeye uygulanır. PRP sayesinde sorunlu bölgede bulunan hücre yapıları uyandırılır ve vücudun kendi kendini tedavi etmesi hedeflenir.

PRP, topuk dikenine çok iyi gelebilen bir doğal yöntemdir. PRP seansları kişiye özel belirlenir; genel olarak iki seans süresinde rahatsızlık geçmesi amaçlanır, bu süre ve sonuç kişiye göre değişiklik gösterebilir.

Ozon

Ozon, molekülünde üç oksijen atomundan oluşan, sağlıkta mucizeler yaratan bir gazdır. Birçok hastalığın tedavisinde ozon kullanılır; bunlardan biri de topuk dikenidir.

Ozon sayesinde sorunlu bölgenin oksijeni ve kan akışı artırılabilir, hasarlı dokunun iyileşmesi desteklenir.

Ozon ve PRP,  doğal bütüncül tedavi yöntemlerinden sadece birkaç tanesidir.

Daha fazlası için Doç.Dr. Erkan Yula ve ekibi ile iletişime geçebilir, topuk dikeni gibi daha fazla hastalık için destek alabilirsiniz.

TOP