acil destek
0501 570 70 70
×

DR YULA SAYFASINA HOŞGELDİNİZ

10501 570 70 70 no' lu telefondan Bizimle İletişime Geçin
2 Randevu Tarihinizi Belirleyin
3 Tedavi Sürecinize Hızlıca Başlayın !

Daha fazla bilgi için info@dryula.com adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

ÇALIŞMA SAATLERİMİZ

Hafta içi 09:00 - 18:00
Cumartesi 09:00 - 18:00
Pazar Kapalı

FORGOT YOUR DETAILS?

CREATE ACCOUNT

Ankilozan Spondilit, iltihaplı omur rahatsızlığınız mı var ? Bizi şimdi arayın hemen bel, omurga romatizmanızı değerlendirelim. 

Bizi Aramaktan çekinmeyiniz . Hergün 09:00 - 20:00

Ankilozan Spondilit Nedir?

Ankilozan spondilit, kamburluğa neden olabilen iltihaplı bir omur hastalığıdır. Halk arasında ‘bel romatizması’, ‘omurga romatizması’ gibi farklı isimlerle de bilinir.

Bu hastalık görülen vakaların çoğunluğu genç yaşta bireylerdir. Omurgada oluşan iltihaplanma omurga ve kalça kemiği arasındaki eklemler kaynaşır ve bütün hale gelir. Leğen kemiklerinin arasında olan sakroiliak eklem bu hastalıktan ilk etkilenen bölgedir.

Ankilozan spondilit, halk arasında ‘bel romatizması’, ‘omurga romatizması’, ‘kamburluk’ olarak bilinen kronik, inflamatuar hastalıktır. Bu hastalığı olan kişilerin omurgasında bazı küçük kemiklerin zamanla birbirine kaynaşarak bütünleşmesi sonucu kamburluğa neden olabilen bir sağlık problemidir. Omurlarda yaşanan kaynaşma sonucu omurga esnekliğini kaybeder ve kişinin dik duruşu hasara uğrar.  Toplumda bel romatizması olarak adlandırılan bu hastalık nadir olarak görülür; bu nedenle kemik erimesi gibi diğer sağlık sorunlarıyla karıştırılabilir.

Ankilozan Spondilit Rahatsızlığınızla İlgili 7/24 Bizimle İletişime Geçebilirsiniz!

Ankilozan Spondilit Sıkça Sorulan Sorular

Hastalığın nedeni tam olarak bilinmemektedir. Bu hastalık hakkında yapılan araştırmalar genetik ve çevresel  faktörlerin hastalığın riskini artırdığını belirtmiştir. Araştırmalar, HLA-B27 olarak tanımlanan geni taşıyan kişilerde bu hastalığın görülme oranının daha çok olduğunu vurgulamıştır. Bel romatizması, omurga romatizması olarak da bilinen bu hastalık erkeklerde daha fazla görülmektedir.

Çoğunlukla bel, kalça, omuz eklemleri, göğüs kafesi, el, ayak, diz bölgelerinde ağrı yapar; ağrıya şişlik eşlik edebilir. Hastalığın ilerleyen evrelerinde ağrı şiddetlenir ve hareket kısıtlılığı meydana gelebilir.

İltihaplı bel ve omur romatizmasına fizik tedavi de iyi gelir. Fizik tedavi ankilozan spondilit kaynaklı hareket kısıtlılığını giderir, hareket ve kuvvet kabiliyetini artırır. Fizik tedavide yapılan egzersizler hastalığın seyrini yavaşlatır, kişinin daha konforlu yaşamasını sağlar.

Belirtileri Nelerdir?

Hastalığın başlangıç evresinde uzun süre sabit kalma durumunda bel ve kalça bölgesinde ağrı ve sertlik hissedilir. Bu şikayet özellikle sabah saatlerinde daha şiddetli yaşanır. Hastalığın ilerleyen evrelerinde boyun ağrısı, yorgunluk gibi belirtileri görülür. Belirtiler zamanla artarak, dengesiz aralıklarla ortaya çıkar. Gözlerde ağrılı kızarıklık, şiddetli ışığa karşı hassasiyet, bulanık görme, kas ağrısı gibi belirtiler de zaman içinde görülebilir.

Kamburluğa neden olabilen bu rahatsızlık, belde iltihaplı romatizma, daha çok omurganın tabanı ve pelvis arasında olan eklem, sırtın alt bölümünde olan omurlar, tendonlar, kaburga ve göğüs kemiği gibi bölgeleri etkiler.

Bel ve omurga iltihaplı romatizması olarak bilinen ankilozan spondilit’in en sık görülen belirtileri şu şekildedir:

  • Uzun süre dinlenme ve yatma ardından bel ağrısı
  • Uzun süre dinlenme ve uyku sonrasında tutukluk hissi
  • 20-40 yaş arasında başlayan ağrı
  • Ağrı ve tutukluk hissinin fiziksel ahreketle azalması
  • Omurganın öne doğru şekil alması
  • Hareketlerde kısıtlama
  • Uykudan kaldıran şiddetli eklem ağrıları

Kimlerde Görülür?

İltihaplı bel romatizması, HLA-B27 olarak tanımlanan gene sahip olan kişilerde daha fazla görülür. Ancak bu gene sahip olan herkesde bu hastalık olacak gibi bir kural yoktur.

Bu hastalık erkeklerde kadınlara oranla 2-3 kat daha fazla görülür. Erkeklerde görülen hastalığın seyri de kadınlara göre daha hızlı ilerler.

İltihaplı bel romatizması çocuklarda da görülebilen bir hastalıktır. Çocuklarda 10 yaşından sonra kalça ve diz bölgesinde iltihap ile kendini belli etmeye başlar, ama tam olarak teşhis edilemez, hastalığın tam teşhisi 20 yaşından sonra konulabilir.

İltihaplı bel veya omur romatizması genetik bir hastalıktır. Aile bireylerinde bu hastalık olan kişilerde risk %20 daha fazladır.

Nasıl Teşhis Edilir?

Ankilozan spondilit, beldeki romatizma nasıl anlaşılır?

3 aydan uzun süren bel, omuz, boyun ağrısı olan kişiler uzman romatoloji doktoruna gitmelidir. Ankilozan spondilit teşhisi uzman romatoloji doktoru tarafından  yapılır.

Öncelikle hastanın ailede iltihaplı bel romatizması olup olmadığı gibi tıbbi öyküsü öğrenilir. Ardından ayrıntılı bir fiziki muayene gerçekleşir. Fiziksel muayenede hareket kısıtlılığı olup olmadığı, nefes alıp verme sırasında göğüs bölgesinde olan şişmenin normal  olup olmadığı ve eklem- bacak hareketlerine bakılır. Uzman doktor gerekli gördüğü takdirde bazı laboratuvar testleri ve radyolojik görüntüleme yöntemleri isteyebilir.

Bizi Aramaktan çekinmeyiniz . Hergün 09:00 - 20:00

Nasıl Geçer?

Belde iltihaplı romatizma olarak da adlandırılan bu hastalık için kesin tedavi belirtilmemiştir. Ancak hastanın şikayetlerinin azalması, hastalığın ilerlemesinin durdurulması için bazı dikkat edilecekler vardır.

Belde iltihaplı romatizmaya iyi gelen bazı durumlar şunlardır:

  • Doktorun önerdiği egzersiz programına uymalı, ağrıya neden olan egzersizler doktor bilgisinde değiştirilmeli.
  • Ağrı sırasında egzersiz yapılmamalı.
  • Egzersizler önerilen süre içinde yapılmalı, süre uzatılmamalı.
  • Ani ve sert hareket etmekten sakınılmalı.

Tedavileri Nelerdir?

Hastalığın ana nedeninin tam olarak bulunamamıştır. Sebebi bilinmeyen bu hastalık, dünya nüfusunun %0.9’unda tespit edilmişti; en karakteristik belirtisi bel ağrısıdır.

Tedaviler bu hastalığın neden olduğu ağrı gibi komplikasyonları iyileştirmeyi hedefler. Hastalık tedavi edilmediği takdirde ilerler ve daha ciddi sağlık sorunlarına yol açar. Bu nedenle erken tanı hastalığın seyrini durdurmak ve semptomlar iyileşme sağlamak için önemlidir.

Bu hastalığın tedavisinde biyolojik ilaçlar,  non-steroid antiinflamatuar ilaçların yeri vardır. Bazı ankilozan spondilit ilaçları deri altına enjekte edilir, bazı ilaçlar ise damar içinden verilir.

Tehlikeli midir?

Ankilozan spondilit vakalarının bazılarında kemikler incelir; omurlar zayıflar ve parçalanır. Bu durum hastanın kamburluk gibi duruş bozukluğuna neden olabilir.

Omurlarda kırık oluşması omuriliğe ve omurgadan geçen sinirlere baskı uygular ve önemli bir hasar bırakabilir.

Bazı vakalarda iltihap aort atardamarına ve kalpte bulunan aort kapakçığının şeklini bozup işlevine hasar verebilir.

Omurga romatizması olarak bilinen bu hastalık tedavi edilmezse aort atardamarına  zarar verebilir.

Bizi Aramaktan çekinmeyiniz . Hergün 09:00 - 20:00

Doğal Tedavisi

Doğal bütüncül (naturopatik) tedavi hastalığa neden kök nedeni bulup, tedavi etmeyi hedefler. Doğal bütüncül (naturopatik) tedavi yöntemleri vücudun enerji dengesini onarıp, vücudun kendi kendini tedavi etmesini destekler. 

TOP