acil destek
0501 570 70 70
×

DR YULA SAYFASINA HOŞGELDİNİZ

10501 570 70 70 no' lu telefondan Bizimle İletişime Geçin
2 Randevu Tarihinizi Belirleyin
3 Tedavi Sürecinize Hızlıca Başlayın !

Daha fazla bilgi için info@dryula.com adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

ÇALIŞMA SAATLERİMİZ

Hafta içi 09:00 - 18:00
Cumartesi 09:00 - 18:00
Pazar Kapalı

FORGOT YOUR DETAILS?

CREATE ACCOUNT

Vitiligo Nedir?

Vitiligo, cilt üzerinde beyaz lekeler oluşmasına neden olan, bağışıklık sistemi hastalığıdır. Toplumda ala veya alaca hastalığı olarak da bilinir. Bazı kişilerin vücudunun tamamında beyaz lekeler görülürken bazı kişilerde vücudun bir bölgesinde lekeler meydana gelir. Cilt üzerinde istenmeyen lekelere neden olan hastalık kişilerde psikolojik sorunlara neden olabilir.

Vitiligo, sadece cildi etkileyen bir bağışıklık sistemi hastalığıdır. Beyaz lekeler hastalığın en karakteristik belirtisidir. Halk  arasında “ala hastalığı”, “alaca hastalığı” gibi farklı isimlerle de bilinir. Şikayetler bütün vücutta görülebileceği gibi, sadece belli bölgelerde de görülebilir.

Cildi etkileyen bu hastalık kişinin psikolojisini olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle tedavi edilmesi gerekir. 

Doğal bütüncül (naturopatik) tedavi yöntemleri  hastalığın nedeninin ortadan kaldırıp, bu hastalığı  iyileştirmeyi hedefler.

Vitiligo ile İlgili 7/24 Bizimle İletişime Geçebilirsiniz!

Vitiligo Sıkça Sorulan Sorular

Vücudun bir eksikliğinden kaynaklı olmaz. İnsan bedeninde cildin kendine has rengini veren melanosit olarak adlandırılan hücreler vardır. Otoimmün sistemi melanosit hücrelerine  saldırır ve hasara uğratır.  Melanosit hücreleri herhangi bir sebepten hasar görmesi ala hastalığına neden olur.

İlk olarak eller, kollar, ayaklar, yüz ve dudaklar gibi güneşe fazla maruz kalan bölgelerde başlar. Pigment eksikliğine bağlı olarak cilt üzerinde farklı boyutlarda beyaz lekeler meydana gelir. Ala lekelerinin büyüklüğü ve bölgesi kişiden kişiye değişir.

Halk arasında bilinen ismiyle alaca hastalığı her yaş grubu insan görülebilen bir hastalıktır. Koyu tenli insanlarda daha kolay kendini belli eder.  Hastalığın en sık görüldüğü yaş aralığı 10 ila 30 yaş arasıdır.  Ancak daha erken veya daha ileri yaş grubunda bireylerde de alaca görülebilir.

Cilt yapısından dolayı kadınlarda daha sık alaca hastalığı meydana gelir.

Bağırsaklar vücudun 2. beyni olarak görülür. Bunun en büyük nedeni bağırsaklarda bulunan T lenfosit ve mukoza altı içeriklerdir. Bazı serbest oksijen radikalleri oksidatif stres yaratır. Oksidatif stres, serbest radikallerin sağlıklı hücrelere saldırmasına neden olur. Bunun sonucu vitiligo gibi bağışıklık sistemi hastalıkları ortaya çıkar.

Oksidan maddelerin yarattığı bu sorunu azaltmak için uygun detoks programları yapılabilir.

Oksidandan zengin meyve ve sebzeler vitiligo lekelerine iyi gelir.

Neden Olur?

Bağışıklık sisteminin kendi kendine saldırması sonucu meydana gelen bir hastalıktır. Kısacası vücut kendi kendini düşman zanneder ve savaşır. Ala hastalığında vücudun bağışıklık sistemi cilde renk veren melanosit hücrelerini düşman zannetmesi ve melanosit hücrelerine saldırması ile   ortaya çıkar. Ancak bağışıklık sisteminin kendi kendine neden saldırdığı tam olarak bilinmez.

Bu nedenle hastalığın ana nedeni gizemini korumaktadır.

Sadece cildi etkileyen bu hastalığı stres, sıkıntı gibi dış etkenler tetiklemektedir.

Belirtileri Nelerdir?

Ala hastalığının en büyük belirtisi  aniden ortaya çıkan beyaz lekelerdir. Beyaz lekeler el, ayak, kol, yüz ve dudak gibi güneş ışığına fazla maruz kalan bölgelerde daha çok ortaya çıkar. Koyu tenli bireylerde lekeler daha belirgin olur. Bazı kişilerin genital bölgelerinde de lekeler çıkabilir. Lekeler ilk başta küçücük olabilir. Ancak tedavi edilmeyen vitiligo lekeleri büyüyerek daha geniş yer kaplar.

Nasıl Tespit Edilir?

“Her beyaz leke vitiligo mudur?” Bu sorunun cevabı; “Hayır, değildir.”

Bu hastalık ile karışan bazı hastalıklar vardır. Örneğin; deri üzerinde oluşan mantar, böcek ısırması sonucu deri üzerinde oluşan renk değişimi bu hastalık ile karıştırılabilir.

Ala hastalığının tespiti uzman doktor tarafından gerçekleştirilir. Uzman doktorun klinik değerlendirmesi sonucu hastalığın teşhisi büyük oranda sağlanır. Bunun yanı sıra toplumda

vitiligo testi olarak bilinen wood ışığı muayenesi tanı için önemli veri kaynağıdır. Wood ışığı testi sayesinde çıplak gözle fark edilmeyen bazı maddeler, deri üzerinde renk değişimini gözlenir, şikayetin tanısı belirlenir.

Her beyaz lekenin Ala hastalığı olmadığını belirtmiştik. Farklı hastalıklarda cilt üzerinde renk değişimine neden olabilir. Ala hastalığı veya başka bir hastalığın  tanısının kesinleşmesi için biyopsi gibi patolojik incelemeler istenebilir.

Vitiligo Tedavisi

Bu hastalık ölümcül veya bulaşıcı bir sağlık şikayeti değildir. Ancak sosyal ve psikolojik olarak insanları olumsuz etkiler.

Ala hastalığı lekeleri çoğunlukla ilk başlarda küçücük olur, ancak oldukça hızlı dağılır ve büyür. Bu nedenle erken tanı çok önemlidir.

Moder tıp Ala hastalığının tedavisinde lekelerin çoğalmasını, dağılmasını, var olan lekelerin belirginliğinin azalmasını hedefler. 

Başlangıç aşamasındaki vitiligo lekesine topikal kremler faydalıdır.

Vitiligo ilacı olarak topikal immünomodülatörler, kortikosteroidler gibi geniş çaplı ilaç grupları vardır.

İlerlemiş hastalıkta ise depigmentasyon tedavisi uygun görülebilir.

Depigmentasyon tedavisi, vücuda yayılan Ala hastalığı lekeleri ile vücut rengi aynı tonda eşitler.

Ancak bu tedavi sonrası kişi güneş ışınlarına maruz kalmamalı, güneş ışınlarından oldukça iyi korunmalıdır.

Vitiligo Ameliyatı

Vitiligo hastalığının cerrahi çareside vardır. Vücudun başka bölgelerinden deri alınarak sorunlu bölgeye nakil olması ve hasta olan bölgenin yeniden ten rengini alması sağlanır.

Ala hastalığının tedavisinde kök hücre tedavisi de uygulanmaktadır.

Tüm bu tedaviler hastalığa kesin çare olmaz, sadece lekeleri gidermek, lekelerin oluşmasını önlemek için yapılır.

Doğal Bütüncül (Naturopatik) Tedavisi

Ala hastalığı tehlikeli, bulaşıcı veya ölümcül bir hastalık değildir. Ancak dış görünümü etkilediği için sosyal ve psikolojik olarak olumsuzluklar yaratır.

Doğal bütüncül (naturopatik) tedavi yöntemleri bu hastalığının ana sorununa yönelir ve hastalığa çare bulmayı hedefler.

Örneğin; doğal bütüncül (naturopatik) tedavi yöntemlerinden biri olan Mikrobiyota tedavisi sayesinde iyi huylu mikroorganizmaların sayısı artırılarak, Ala hastalığı gibi vücudun kendi kendine saldırması sonucu oluşan hastalıklar önlenebilir.

Yada ortomoleküler tıp tedavisiyle vücuda gerekli vitamin ve mineral, antioksdian katkısı yapılır, vücudun iç dengesinin sağlıklı çalışmasını destekler.

Doğal bütüncül (naturopatik) tedavi yöntemleri kişiye özel planlanır. Kişinin sağlık şikayeti, genel sağlık durumu, tıbbi öyküsü, yaşı, cinsiyeti tedavinin yol haritasını belirler.

TOP