acil destek
0501 570 70 70
×

DR YULA SAYFASINA HOŞGELDİNİZ

10501 570 70 70 no' lu telefondan Bizimle İletişime Geçin
2 Randevu Tarihinizi Belirleyin
3 Tedavi Sürecinize Hızlıca Başlayın !

Daha fazla bilgi için info@dryula.com adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

ÇALIŞMA SAATLERİMİZ

Hafta içi 09:00 - 18:00
Cumartesi 09:00 - 18:00
Pazar Kapalı

FORGOT YOUR DETAILS?

CREATE ACCOUNT

Adet (Regl) Nedir?

Adet Sancısı (Regl), kadınların ergenlik döneminde başlayan ve menopoz dönemine kadar her ay düzenli devam eden vajinal kanamadır. Regl, kadın doğasının bir parçası olan, oldukça sağlıklı bir dönemdir. Halk arasında, “adet, mens, aybaşı, hayız” gibi farklı isimleri vardır.

Regl döneminin süresi, kanamanın şiddeti kişiden kişiye değişir. Bu dönemi 3 gün yaşayan da vardır 9-10 gün yaşayan da. Genellikle her 21 ila 35 gün arasında regl gerçekleşir. Bu dönemde halk arasında rahim olarak bilinen uterus kendini yeniler ve kadını hamileliği hazırlar.

Hamileliğin gerçekleşmediği durumlarda uterus içinde bulunan dokuların bir bölümünü vajinal yolla vücuttan uzaklaştırır. Bu döngüye menstrüasyon döngüsü veya adet döngüsü denir ve her ay düzenli devam eder.

Adet (Regl) Sancısı Neden Olur? Adet Sancısı Nasıl Geçer?

Adet sancısı yada regl sancısı tıb dilinde ‘dismenore’ olarak adlandırılan şikayettir.

Birçok kadın, genç kız adet döneminde dismenore şikayetiyle karşılaşır.

Dismenore bazı kadınlarda oldukça hafif yaşanırken, bazı kadınlarda günlük yaşamı olumsuz etkileyecek kadar şiddetli yaşanır. Isı uygulaması, egzersiz, bazı besinler adet sancısına iyi gelebilir. Ancak her ay, şiddetli yaşanan dismenore için doktora gidilmelidir.

İçindekiler

Adet Sancısı ile İlgili 7/24 Bizimle İletişime Geçebilirsiniz!

Adet (Regl) Sancısı Neden Olur?

Sağlıklı regli döngüsünde rahim, yumurtalık, hipofiz bezi, hipotalamus ve vajina uyumlu çalışır.

Kadının regli dönemi ve gebelik için donanımlı olarak dünyaya gelir. İlk regli ergenlik dönemi olan 8 ila 15 yaş arasında gerçekleşir ve menopoz dönemi olan 45 ila 55 yaş arası devam eder. Genç kızların menstruasyon döngüsü ilk başlarda düzensiz olabilir, zaman içinde düzene oturabilir. Kadınlarda regli döneminin bitmesiyle yani menopoz dönemiyle doğurganlık bitmiş olur.

Adet-regl olarak bilinen kanama, hamileliğe hazırlanan rahmin döllenme olmaması nedeniyle vücut tarafından atılan maddelerdir. Kadın üreme organlarından biri olan rahim (uterus) aslında bir kas dokusudur. Bu kas dokusu iç bölümünü saran yumuşak duvarı vücuttan atmak için kasılmaya başlar. Vücut bu sırada prostaglandin hormonu salgılar ve rahmin kasılmalarına destek olur. Prostaglandin hormonun fazla salgılanması sonucu adet sancısı olarak bilinen kasılmalar ortaya çıkar.

Prostaglandin hormonu adet başlamadan bir iki gün önce salgılanmaya başlar, adet dönemi başladıktan bir iki gün sonra azalmaya başlar. Bu nedenle adet sancıları ilk günlerde daha şiddetli hissedilir. Adet döngüsü nedeniyle yaşanan kramplara primer dismenore denir. Adet döngüsü dışında yaşanan kramplara ise sekonder dismenore denir.

Adet sancısına neden olan bazı tıbbi nedenler şunlardır:

Servikal darlık:

Rahim ağzının açıklığı bazı kadınlarda regl akışını önleyecek şekilde dar olur. Bunun sonucu rahim içindeki basınç çoğalır ve şiddetli adet ağrısına neden olabilir.

Pelvik inflamatuar:

Kadın üreme organlarının bazı bakteriler nedeniyle iltihaplanması şiddetli adet ağrısı yapabilir. Bu durum genellikle aktif cinsel hayatı olan kişilerde sıklıkla yaşanır.

Adenomyozis:

Bazı durumlarda uterusu kaplayan doku uterus duvarlarına doğru yayılır ve çoğalır. Bu durum da şiddetli regl ağrısına neden olabilir.

Endometriozis:

Uterusu yanı rahmi kaplayan doku büyüyerek dışarı çıkabilir, fallop tüpleri, yumurtalık yada pelvise dağılabilir. Bu durum çikolata kisti olarak bilinen sağlık şikayetine de yol açabilir, ve ağrıya neden olabilir.

Uterin fibroidleri:

Rahim duvarında kas ve fibroz dokudan meydana gelen uterin fibroidleri oluşabilir. Uterin fibroidleri, kanserli olmayan ama sert, büyük tümörlerdir. Bu tümörlerde şiddetli regl ağrısına neden olabilir.

Adet Sancısının Çok Şiddetli Olması Normal mi?

Adet sancısı sağlıklı kadınlarda sıklıkla görülen bir şikayettir. Çoğunlukla  prostaglandin hormonun salgılanması sonucu ortaya çıkar. Bazı kadınlarda bu hormon daha fazla salgılanır ve şiddetli adet sancısına neden olur. Ancak bazı sağlık sorunları da menstrüasyon döneminde şiddetli sancıya yol açar; bu nedenle dismenore şikayeti olan kişiler mutlaka doktora gitmeli ve şikayetinin ana nedeninin öğrenmelidir.

Adet Sancısı Belirtileri Nelerdir?

Regli ağrısı; karında yoğunlaşan, bel ve bacaklara vuran sancı şeklindedir.

Adet sancısıyla beraber görülen diğer belirtiler şunlardır:

  • Alt karın bölgesinde yoğunlaşan hafif, orta veya şiddetli sancı,
  • Kasıklarda ve iç bacaklarda vuran adet ağrısı, halsizlik,
  • Reglden bir iki gün önce başlayan hafif ve orta şiddette ağrı,
  • Bele dağılan uyuşukluk, ağrı,
  • Göğüslerde hassasiyet, ağrı,
  • İştah kaybı,

Adet sancısının çok şiddetlenmesi ile beraber şu belirtiler de görülebilir:

  • Mide bulantısı,
  • Kusma,
  • Baş ağrısı,
  • Baş dönmesi,
  • Dışkının yumuşak olması.

Adet Sancısına Ne İyi Gelir?

Primer dismenore, regl döngüsü nedeniyle yaşayan sağlık şikayetidir. Çoğunlukla altta bir sağlık sorunu yatmaz. Ancak kişinin günlük yaşamını oldukça olumsuz etkileyebilir. Bazı durumlarda yataktan çıkamayacak kadar şiddetli adet sancısı olabilmektedir.

Bu durumu yaşayan kişiler özellikle genç kızlar:

“adet sancısına ne iyi gelir?”, “çok şiddetli adet sancısına ne iyi gelir?”, “regli sancısını en hızlı ne geçirir?”, “regli sancısına iyi gelen pozisyon nedir?” gibi soruların cevaplarını merak ederler.

Çok şiddetli adet sancısını veya orta şiddetli sancıyı geçiren bazı ibuprofen, naproksen sınıfı ilaçlar vardır.  Bunlardan bazıları reçetesiz olarak da satılabilir. Ancak doktor tavsiyesi olmadan ilaç almak tavsiye edilen bir davranış değildir; öncelikle doktora gidilmeli ve önerilen ilaç, önerilen dozda kullanılmalıdır.

Adet sancısına iyi gelen bazı uygulamalar şunlardır:

Su torbası gibi ısı uygulamaları:

Sıcak su torbaları adet sancısı yaşayan kadınların samimi dostu olurlar. Sıcak su torbaları karın bölgesine yerleştirilerek adet sancısı hafifletilebilir.

Egzersiz:

Düzenli yapılan egzersiz vücutta beta-endorfin olarak bilinen hormonu salgılar. Beta-endorfin doğal ağrı kesici olarak bilinen bir hormondur. Ayrıca düzenli yapılan egzersizler adet sancısına neden olan prostaglandinlerin etkisini azaltır.

Beslenme:

Bazı araştırmalar E vitamini, B1 vitamini, B6 vitamini gibi vitaminlerin adet sancısına iyi geldiği yöndedir. Ayrıca magnezyum ve omega 3 yağ asitleri de regli kramplarını azalttığını belirtmiştir.

Adet Ağrısı Evlenince Geçer mi?

Regli dönemi şiddetli sancılı veya hiç sancısız geçebilir. Kadınların yüzde 60’ı bu dönemde sancı çekmekten şikayetçi olurlar.

Gebelik ve emzirme hormonal değişim olan bir dönemdir. Bu nedenle doğum yapan bazı kadınlarda adet ağrısı azalır veya geçebilir.

Halk arasında yaygın olan “adet sancısı evlenince geçer” yargısının bilimsel bir dayanağı yoktur.

Doğal Bütüncül (Naturopatik) Yöntemlerle Adet (Regl) Sancısı Tedavisi

Doğal bütüncül  (naturopatik) tedaviler, vücudun enerji dengesini düzenlenmesini destekler, vücudun kendi kendini tedavi etmesine yardımcı olur. Örneğin: Doğal bütüncül (naturopatik) tedavi yöntemlerinden biri olan  akupunktur kişinin hormonal dengesini düzenlenerek, adet sancısına  iyi gelmesi hedeflenir;  bir sonraki döngüde tekrar sancı hissedilme olasılığı azalabilir.

 

TOP