acil destek
0540 015 01 15
×

DR YULA SAYFASINA HOŞGELDİNİZ

10501 570 70 70 no' lu telefondan Bizimle İletişime Geçin
2 Randevu Tarihinizi Belirleyin
3 Tedavi Sürecinize Hızlıca Başlayın !

Daha fazla bilgi için info@dryula.com adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

ÇALIŞMA SAATLERİMİZ

Hafta içi 09:00 - 18:00
Cumartesi 09:00 - 18:00
Pazar Kapalı

FORGOT YOUR DETAILS?

CREATE ACCOUNT

Kireçlenme Nedir?

Halk arasında kireçlenme olarak bilinen hastalık, tıp dilinde osteoartrit olarak adlandırılan, kronik eklem hastalığıdır. Kemik uçlarını saran kıkırdakların hasar görmesi, zedelenmesi, zamanla aşınması osteoartrit olmasının en büyük nedenlerindendir.

Yaşı ileride olan kişilerde daha yaygın görülür. Ancak ağır yük kaldırmak, bazı travmalar da buna neden olabilir. Vücudun farklı bölgelerinde görülebilir. Görüldüğü bölgeye göre belirtisi değişir; en karakteristik belirtisi kireçlenme ağrısıdır. Bu sağlık sorunu; beli diz, ayak bileği, kalça kemiği, omuz, dirsek, el bileği, çene kemiği gibi vücudun farklı bölgelerinde görülür.

Kireçlenme, tıp dilinde osteoartrit olarak adlandırılan kronik eklem hastalığıdır. Kemik uçlarını saran kıkırdak yapının hasara uğraması, zedelenmesi nedeniyle oluşur. Tedavi edilmediği takdirde hareket kısıtlılığı gibi daha ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Doğal bütüncül (naturopatik) tedavi yöntemleri bu rahatsızlığı geçmesini destekler.

İçindekiler

Kireçlenme Rahatsızlığınızla İlgili 7/24 Bizimle İletişime Geçebilirsiniz!

Neden Olur?

Kemik ve eklemler kıkırdak bir dokuyla çepeçevre sarılıdır. Bu kıkırdak dokunun herhangi bir nedenle hasara uğraması, yıpranması, zedelemesi, kireçlenmeye neden olur. Osteoartrit olarak da bilinen bu hastalık tedavi edilmediği takdirde kemik kemiğe sürtmesi gibi ciddi sağlık sorunları oluşabilir.

Nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Aşırı kilo-obezite,
  • Sporcu yaralanmaları,
  • Genetik faktörler,
  • Eklemlerin aşırı kullanım sonucu aşınması,
  • Yaşın ilerlemesi nedeniyle yaşanan dejenerasyonlar.

Kireçlenme Sıkça Sorulan Sorular

“Vücutta kireçlenme neden olur?” Sorusu merak edilen konular arasında yer alır.

Vücutta bu rahatsızlığın oluşmasının en büyük nedeni kıkırdaklarda dejenerasyon yaşanmasıdır. Bu dejenerasyon bazen yaşlılık nedeniyle gereçkleşir, bazende travma gibi dış etkenler nedeniyle gerçekleşir.

Ancak bazı hastalıklarda bu rahatsızlığa neden olabilir. Gut, romatoid artrit, paget hastalığı, doğuştan kalça çıkığı, diyabetik nöropati, septik artrit hastalıkları neden olabilir.

Yaşlılık nedeniyle çoğu insanda eklemlerde yıpranma, zedelenme gibi dejenerasyonlar oluşur,  kireçlenmeye neden olur. Bu nedenle kireçlenme için ‘yaşlılık hastalığı’ da denir. Ancak bu hastalık sadece yaşlı kişilerde görülmez. Obezite, trafik, spor kazaları gibi travmalar, gut hastalığı gibi bazı hastalıklar kireçlenmeyi tetikler.

Klasik tıp yöntemleri bu rahatsızlığın neden olduğu semptomları hafifletmeyi hedefler. Bunun için ağrıları azaltacak ağrı kesiciler, kremler, merhemler, losyonlar kireçlenme ilaçları arasında yer alır. Fizik tedavi bu sağlık sorunu için sık sık kullanılan tedavi yöntemidir.

Reçeteli antienflamatuar ilaçlar sorunlu bölgede oluşan ağrı ve şişliği azaltır. Hastalığın ileri durumlarında cerrahi işlemler uygun görülebilir.

Belirtileri Nelerdir?

Kireçlenme ağrısı;

merdiven çıkmak, yürümek gibi hareketlerde eklemlerde yaşanır. Ağrı bazende eklem hareketinden sonra yaşanabilir. Kireçlenme ağrısının şiddeti eklemin gördüğü hasarın boyutuna göre değişir.

Sertlik;

Eklemlerin uzun süre hareketsiz kalması eklem sertliğine neden olur. Bu durum çoğunlukla sabah saatlerinde yaşanır.

Esneklik kaybı;

Eklemlerde yaşanan dejenerasyon sonucu sıvı kaybı oluşur. Budurum esneklik kaybına neden olur. Esneklik kaybı yaşayan kişiler eskisi gibi rahat hareket edemez.

Hassasiyet;

Sorunlu eklem ve çevresinde hassasiyet oluşabilir. Sorunlu bölge ve çevresine ufak bir baskı bile kişiyi rahatsız edebilir.

Ses;

Kıkırdaklarda hasar görmesi bazen gıcırtı seslerine neden olur. Bu şikayet olan kişiler eklemler hareket ettirdiğinde gıcırtı, çatırdı gibi sesler duyabilir.

Ödem;

Eklemlerde iltihap gibi şikayetler olabilir; bunun sonucu şişlik, ödem meydana gelebilir.

Sırtta Kireçlenme Belirtileri

Sırt bölgesi omurganın en az hareketli bölümüdür, bu nedenle dejenerasyona daha az maruz kalır. Sırtta kireçlenme baskıya daha çok maruz kalan boyun ve bel bölgesine yakın omurlarda görülür. Ancak sırt omurunun her aralığında da bu sağlık sorunu yaşanabilir.

Sırt kireçlenmesinin nedenleri arasında; duruş bozukluğu, sürekli oturur pozisyonda durma-çalışma, uzun süre titreşime maruz kalma, bel ve boyun fıtığı, trafik kazaları gibi travmalar, aşırı kilo, ileri yaş vardır.

Sırt kireçlenmesi belirtilerinin başında ağrı vardır; ağrı dejenerasyon olan bölgeye göre belirti verir. Omuz bölgesinde oluşan kireçlenmes kola ağrı yapar, sırt ve göğsün üst bölümde hissedilebilir. Sırt bölgesinde yaşanan kireçlenmes kürek kemikleri, göğüs, karın bölgesinde ağrı yapabilir. Bel bölgesine yakın yerde olan dejenerasyon ise bacaklar ve kasıklarda ağrı yapabilir.

Diz Kireçlenmesi Belirtileri

Diz, en yaygın kireçlenme görülen bölgedir. Diz kemiklerinin hareketini sağlayan diz kıkırdağının travma, yaşlılık gibi herhangi bir nedenle dejenerasyona uğraması diz kireçlenmesine neden olur. Tıp dilinde “gonartroz” olarak adlandırılır.

Diz kireçlenmesinin başlıca belirtileri şunlardır:

  • Çömelirken veya ayağa kalkarken dizlerde sorun yaşama,
  • Dizlerde tutulma, kilitlenme, Hareket sırasında dizlerden ses gelmesi,
  • Hareket sırasında dizlerde ağrı,
  • Dizlerde şişlik ve hassasiyet.

Kireç Vücuttan Nasıl Atılır?

Piyasada Sağlık Bakanlığı onayı olmayan sözde “kireçlenmeyi yok eden”, “kireci vücuttan atan” bazı ilaçlar bulunmaktadır. Bu tür ilaçlara itibar edilmemeli, tedavi doktor kontrolünde gerçekleşmelidir.

 

Doğal Bütüncül (Naturopatik) Yöntemler ile Kireçlenme Tedavisi

Doğal bütüncül tedaviler sadece hastalığın neden olduğu şikayetleri tedavi etmez; hastalığa neden olan ana sorunu tedavi ederek iyileşmeyi destekler.

Kireçlenme tedavisinde doğal bütüncül tedaviler hastanın özelliklerine göre, hastaya özel belirlenir, kireçlenmeye neden olan sorun tedavi edilerek iyileşme desteklenir.

Kas içi enjeksiyonlar, PRP, CGF-PRP, ozon tedavi gibi doğal bütüncül tedavi yöntemleri ile kireçlenmeyi yok edebilir, vücuttan atabilirsiniz. Bu yöntemler vücudun enerji dengesini sağlayabilir, iyileşme mekanizmasını devreye sokabilir. Böylelikle hastalığına neden olan sorunu vücut kendi kendine onarabilir, şikayetin iyileşmesi sağlanabilir. 

TOP