acil destek
0501 570 70 70
×

DR YULA SAYFASINA HOŞGELDİNİZ

10501 570 70 70 no' lu telefondan Bizimle İletişime Geçin
2 Randevu Tarihinizi Belirleyin
3 Tedavi Sürecinize Hızlıca Başlayın !

Daha fazla bilgi için info@dryula.com adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

ÇALIŞMA SAATLERİMİZ

Hafta içi 09:00 - 18:00
Cumartesi 09:00 - 18:00
Pazar Kapalı

FORGOT YOUR DETAILS?

CREATE ACCOUNT

Sarkoidoz Nedir?

Sarkoidoz, vücutta birçok organa tutulabilen, hastalarda farklı belirtiler gösteren romatolojik bir hastalıktır. Hastalık sonucu dokularda verem hastalığında görülen doku bozukluğu benzeri iltihap oluşur. Bu iltihap ‘granülom’ olarak adlandırılır. Hastalıkta granülom olarak adlandırılan iltihap meydana gelse de hastalık enfeksiyon kaynaklı değildir.

Hastalık gizemini korumaya devam etmektedir. Bazı durumlarda kanser ile karıştırılabilir, ancak sarkoidoz kanser türü değildir.

Sarkoidoz, başta akciğer, lenf bezleri olmak üzere birçok organa tutunabilen, romatolojik bir hastalıktır.  Bu hastalık 20-40 yaş aralığında daha sık görülür. Kadınlarda görülme sıklığı erkeklere oranla daha yüksektir.  Hastalığın tanısı için röntgen ve tomografik görüntüleme yöntemleri önemlidir. Hastalığın tedavisi, hastalığın tutulumuna göre değişiklik gösterir.

Hastalığa doğal bütüncül tedavi yöntemleri  çözüm sunabilir.

İçindekiler

Sarkoidoz Rahatsızlığınızla İlgili 7/24 Bizimle İletişime Geçebilirsiniz!

Sarkoidoz Sıkça Sorulan Sorular

Akciğere tutulan hastalık tedavi edilmediği takdirde nefes darlığı, solunum yetersizliği, doku hasarına neden olabilir. Hastalık sinsi ilerleyebilir, tedavi edilmeyen sarkoidoz solunum yetersizliği sonucu ölümlere neden olabilir.

Uzun seyirli tedavisi olan, kronik bir hastalıktır. Tedavi sırasında; katarakt, akciğer enfeksiyonları, böbrek yetmezliği, kalp ritminde sorun, yüz felci, kısırlık,göz tansiyonu gibi  bazı rahatsızlıklara neden olabilir.

Hastalığın neden olduğu şikayetler giderilir ve hastanın daha konforlu yaşam sürmesi sağlanır. Hastalığın tedavisi klinik belirtilere ve belirtilerin şiddetine göre değişiklik gösterir. İltihap baskılayıcı ilaçlar hastalığın tedavi yöntemlerinden biridir.

Belirtileri Nelerdir?

Bu hastalık; sinir sistemi, eklem, akciğeri göz, sindirim sistemi, cilt gibi birçok dokuya tutulum yapar. Bu nedenle sarkoidoz  belirtileri hastaya göre, hastalığın tutulduğu organa göre değişiklik gösterir. Bazı hastalarda hiç bir belirti olmayabilir.  Sarkoizon en sık görülen belirtileri şu şekildedir:

  • Eklem ağrısı
  • Halsizlik, yorgunluk, bitkinlik
  • İstenmeyen kilo kaybı
  • Ateş
  • Akciğer sarkoidoz belirtileri; nefes darlığı, kuru öksürük, göğüs ağrısı
  • Gözlere tutulduğunda; göz ağrısı, gözde kuruluk, kaşıntı, yaşarma , hatta görme kaybı
  • Sindirim sistemine tutulduğunda; karında şişlik, sindirim güçlüğü, ishal, ağız kuruluğu
  • Hastalığın cilt bulguları şu şekildedir; deride döküntü, kızarıklık, saç dökülmesi
  • Sinir sistemine tutulduğunda; işitme kaybı, baş ağrısı, epileptik nöbetler, nörolojik sorunlar gibi belirtiler meydana gelir.

 

Neden Olur?

Hastalığın nedeni tam olarak bulamamıştır, hastalık gizemini korumaya devam etmektedir. Hastalığa neden olan bağışıklık sistemi hasarına henüz tanımlanmamış bir virüs, bakteri, kimyasallar ve toz gibi tetikleyicilerin neden olabileceği araştırılmaktadır.

Ancak belirli yaş aralığı, ırk, cinsiyet hastalığının riskini artırdığı araştırmalarda belirtilmiştir.

Sarkoidoz hastalığına yakalanma riski daha yüksek olan kişiler şunlardır:

  • Hastalık bazı ırklarda daha fazla görülür. Özellikle Afrika kökenli olan kişiler bu hastalığın riskini taşırlar.
  • Cinsiyet belirleyici bir faktördür. Kadınlarda bu hastalık daha fazla görülür.
  • Genetik faktörlerin etkili olduğu düşünülmektedir. Ailenin tıbbi öyküsünde sarkoidoz olan kişilerde hastalık riski daha fazladır.
  • Yaş hastalıkta etkili bir faktördür. Bu hastalık çocuklarda nadir görülür. Ancak 20-40 yaş aralığı bireylerde hastalık daha yaygın görülür. Hastalığın 2. yaygın görüldüğü yaş aralığı 50-60 yaş arasıdır.

Sarkoidoz Tanısı Nasıl Konur?

Sarkoidoz, birçok dokuyu etkilediği için farklı farklı belirtiler gösterir. Bu belirtiler başka hastalıklarla da karıştırılabilir. Bu nedenle hastalığı teşhis etmek her zaman kolay olmayabilir.

Uzman bir doktor tarafından hasta ayrıntılı muayene edilir ve hastanın tıbbi öyküsü dinlenir.

Ciltte görülen lezyonlar, lenf bezlerinin boyutunun büyümesi, karaciğer ve dalakta meydana gelen boyut değişikliği, kalp sorunları hastalığın belirtileri arasındadır.

Hastalığın tanısı için akciğer röntgeni, MR (Manyetik Rezonans), bilgisayarlı tomografi gibi görüntüleme yöntemleri istenebilir.  Hastalığın akciğeri etkilediği düşünüldüğünde biyopsi, solunum kontrol testleri istenebilir.

Sarkoidoz mu Kanser mi?

Sarkoidoz yaygın olarak akciğerlere tutulur. Birden başlayabilir ve belli etmeden ilerler. Ancak sarkoidoz bulaşıcı bir hastalık değildir. Hastalığın gizemi tam olarak çözülememiştir. Çoğu zaman kanser, lenfoma, tüberküloz gibi hastalıklarla aynı belirtileri gösterir ve karıştırılabilir.

Kanser gibi ciddi hastalıklarla karıştırılan bu hastalık kanser değildir. Ayrıntılı bir muayene ve tanı için gerekli sarkoidoz testleri ile iki ayrı hastalık ayırt edilebilir. Bu hastalık için özel bir test  yoktur. Hastalığın tutulumuna göre doktor uygun test ve görüntüleme yöntemlerini isteyecektir.

Sarkoidoz Kendiliğinden Geçer mi?

Bu hastalığın üç farklı seyri vardır. Bunlardan %30’u kortizon gibi ilaçlarla kontrol altına alır ve tekrar etmez. Bu sağlık şikayetinin %10’luk bölümü ise ilaç tedavisine rağmen tekrar ederek ortaya çıkabilir.

Ancak sarkoidoz hastalığı %60 gibi büyük oranda kendiliğinden geçer ve iyileşir.

Hastalığın kendiliğinden iyileşmesi için erken tanı çok önemlidir. Bu nedenle doktor kontrolleri aksatılmamalıdır.

Naturopatik (Doğal Bütüncül) Tıp ile Sarkoidoz Tedavisi

Naturopatik (doğal bütüncül) tıp tedavileri, rahatsızlıkların ana nedenine bütüncül bakış açısıyla yaklaşır. Doğal bütüncül tıp tedavileri hastaya özel, hastanın sağlık şikayetinin şiddeti, genel sağlık durumuna göre planlanır. Doğal bütüncül tıp tedavileri, kişinin sağlık şikayetini bastırmaz,  tedavi etmeyi hedefler.

Sarkoidoz; bağışıklık sisteminin bazı dokulara reaksiyon göstermesi sonucu oluşan bir hastalıktır. Tutulduğu dokuya göre farklı belirtiler gösterir. Naturopatik (doğal bütüncül) tıp tedavileri sayesinde bu sağlık şikayetinin nedeni tespit edilmesi hedeflenir. Öncelikle bağışıklık sistemi güçlendirilir ve vücudun denge mekanizmasının sağlıklı çalışması sağlanır. 

Sarkoidoza Doç. Dr. Erkan Yula’nın Yaklaşımı

Doç. Dr. Erkan Yula ile Sarkoidoz rahatsızlığına çözüm bulabilirsiniz. Doç. Dr. Erkan Yula bu hastalığın ana nedenini bulmayı hedefler. Rahatsızlığın tedavisi her hasta için farklı planlanır. Hastanın “ilt bulguları, akciğer tutulumu, mide tutulumu, diğer belirtiler” gibi şikayetlere göre tedavinin yol haritası belirlenir.

Detaylı bilgi için iletişime geçebilir, randevu talep edebilirsiniz.

TOP