Kronik Ağrı Nedir?
Kronik ağrı, vücudun herhangi bir yerinde üç aydan uzun devam eden ağrı çeşididir.
Akut ağrıdan farklı olarak vücutta meydana gelmiş zedelenme, yaralanma, hasar nedeniyle oluşmayabilir. Bazen uzun süreli hastalıklar, fonksiyon bozukluğu tedavi edilmeyen akut ağrı, psikolojik bir durum kronikleşmeye neden olabilir.
İnsanların hoşuna gitmeyen bu duyu aslında vücudun koruma ve iyileştirme mekanizmasının bir parçasıdır. Hafif veya şiddetli hissedilebilir. Kısa süreli (akut) veya üç aydan uzun süreli (kronik) olabilir.
Özellikle akut ağrı insanı koruyucu etkiye sahiptir, kişiye bedensel hasardan veya hasar durumunda korur, iyileşme dönemine yardımcı olur.
Tedavi edilmeyen veya tedavisi yanlış yapılan akut ağrı, kronik hal alabilir.
Neden Olur, Tedavileri Nelerdir?
Ağrı; çoğunlukla oluşmuş veya potansiyel doku zedelenmesi gibi sorunlardan kaynaklanan, kişinin yaşam konforunu olumsuz etkileyen bir duyudur. Hafif, bölgesel, şiddetli ve kronik olabilir.
Akut ağrı çoğunlukla kısa süreli olur ve insan vücudunu koruyucu özelliktedir. Bu duyu insanların çok hoşuna gitmese de aslında vücudun koruyucu ve iyileştirici bir parçasıdır.
Kronik olan ise; üç aydan daha uzun süren ağrı türüdür. Kronik ağrı, akut gibi herhangi bir hasar, zedelenme olmadan da gerçekleşebilir.
Kroniğin tedavisi, ağrının yeri ve türüne göre, kişiden kişiye değişir.
Vücutta oluşan hasar iyileştiğinde ağrının da geçmesi gerekir.Doğal bütüncül (naturopatik) tedavi yöntemleri ile ağrı tedavisi kişiye özel planlanır, hastanın şikayetinin ana nedeni tespit edilerek iyileşme hedeflenir.