Akne (Sivilce) Doğal Bütüncül Tedavisi
Akne (Sivilce) Nedir?
Cilt rahatsızlıklarının başında akne sorunu gelmektedir. Hemen hemen herkesin böyle bir geçmişi bulunmaktadır. Peki, akne (sivilce) nedir? Nasıl oluşur? Tedavi yöntemleri nelerdir? Cildimizde yağ bezlerinin ve kıl foliküllerin tıkanması ile ortaya çıkan kırmızı veya sarı beneklere akne (sivilce) denilmektedir. Cilt yüzeyinin alt tabakasında bulunan yağ bezlerinden sebum adı verilen yağlı bir madde salgılanmaktadır. Bu sayede saç ve cilt kuruması önlenmektedir. Ancak hormonal değişiklikler, kalitesiz yağ içeren besin tüketimi, yanlış kozmetik ürünler ve kirli makyaj aletleri ile bu sebum dengesi bozulmaktadır. Olduğundan daha fazla salgılanarak gözenekleri tıkanmakta ve sonucunda sivilce oluşumu yaşanmaktadır.
Akne (Sivilce) Türleri
Vücudumuzun belirli bölgelerinde sivilceler oluşmaktadır. Oluşan bu sivilcelerin tanısı ve tedavisi yapılabilmesi için iyice incelenmesi gerekmektedir. Boyutuna, şişkinliğine, acı verip vermesine göre faklı türleri bulunmaktadır.
Akne (sivilce) türleri toplamda iki farklı grupta incelenmektedir. Deri lezyonuna bağlı olarak papüller, pistüller ve nodüller oluşmaktadır. Papüller 3 mm – 5 mm arasında olup iltihaplı sivilcelerdir. Genellikle kişi dokunduğunda acıya yol açar. Yağlı ve aşırı karbonhidratlı besinler tüketiminde daha çok ortaya çıkmaktadır. Zamanla kaybolabildiği gibi daha büyük boyutlara ulaşan pistüllere dönüşmektedir. Pistül sivilceler ise 5 mm’ den büyük sarı renkli iltihaplı sivilcelerdir. Tedavi olunsa bile aynı yerden tekrardan çıkabilmektedir. Nodüller ise oldukça büyük boyutlara çıkmaktadır. Yuvarlak şekilli ve kırmızı renktedir. Cildin üst kısmında olduğu gibi alt kısmında da olabilmektedir. Apse oluşumuna ve sivilce izlerine neden olabilirler.
Lezyon formunda ise farklı sınıflandırmalar mevcuttur. Sınıflandırmalar içerisinde en basit türü ise Akne vulgaris’ tir. Ergenlik döneminde sıkça yaşanılan yüz bölgesinde görülen sivilcelerdir. Ancak kist oluşumunda yara veya sivilce izlerine yol açmaktadır. Bir diğer lezyon türü ise Akne fulminans’ tır. Sıklıkla ergenlik dönemine yeni giren erkeklerde görülmektedir. Kistik yapıya sahip olup aniden irileşebilmektedir. Bazı dönemlerde hastalara halsizlik, kan değerlerinde azalma ve yorgunluk gibi değişimler söz konusudur. Akne konglobata türü ise göğüs, omuz ve sırt kısmında daha çok gözlenmektedir. Sıkıldığında bu bölgelerde derin iz kalmasına sebep olmaktadır. Şiddetli kist oluşumuna da yol açmaktadır. Adet düzensizliğine bağlı olarak da çıktığı için kadınlarda daha çok görülmektedir.