acil destek
0501 570 70 70
×

DR YULA SAYFASINA HOŞGELDİNİZ

10501 570 70 70 no' lu telefondan Bizimle İletişime Geçin
2 Randevu Tarihinizi Belirleyin
3 Tedavi Sürecinize Hızlıca Başlayın !

Daha fazla bilgi için info@dryula.com adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

ÇALIŞMA SAATLERİMİZ

Hafta içi 09:00 - 18:00
Cumartesi 09:00 - 18:00
Pazar Kapalı

FORGOT YOUR DETAILS?

CREATE ACCOUNT

Fıtık Nedir? Fıtık Belirtileri ve Tedavileri Nelerdir?

Fıtık, her yaş grubu insanda görülebilen, tedavi edilmediği takdirde daha ciddi sağlık sorunlarına neden olan bir hastalıktır. Tıp dilinde herni olarak adlandırılan bu sağlık sorunu, kas ve dokularda olan boşluklara iç organların, sinirlerin girmesiyle oluşur. Bu sağlık sorununun birçok çeşidi vardır; bel ve boyun fıtığı en yaygın rastlanan türleridir. Fıtık tedavi edilmediği takdirde hastanın yaşantısını felç etme noktasına gelebilen tehlikeli bir hastalıktır. Doğal bütüncül (naturopatik) tedavi yöntemleri fıtıktan ameliyatsız kurtulmayı hedefler.

Fıtık Nedir? Halk arasında fıtık olarak bilinen hernis, toplumda en yaygın rastlanan hastalıklar arasında yer alır. İnsan vücudunun olan kas ve dokularda boşluklar vardır. Bu boşlukların sinir veya organların sıkışmasına hernis, toplumda bilinen ismiyle fıtık denir.

Fıtığın oluştuğu bölgeye göre birçok farklı çeşidi vardır. Kasık fıtığı, göbek fıtığı, bel ve boyun fıtığı hastalığın en yaygın türleridir. Bel Fıtığı (Lomber Disk Hernisi) Bel omurları arasında yastık, amortisör görevi gören intervertebral olarak tanımlanan diskler vardır. Her disk, sert ve lifli bir tabaka ile çevrilidir. Diskleri çevreleyen bu tabaka jelimsi bir yapıya sahiptir. Bu diskler düşme, zorlama, ağır kaldırma gibi nedenlerden dolayı hasar görebilir, bel fıtığı oluşabilir.

Bel Fıtığı Neden Olur? Bel fıtığı, omurlar arasında olan disklerin herhangi bir nedenle hasara uğraması, yırtılması ile omuriliğe taşan sinirlerinin sıkışması sonucu oluşur. Bel fıtığının nedeni tam olarak bilinmemektedir; ancak genetik faktörlerin etkili olduğu düşünülmektedir. İlerleyen yaş risk faktörünü artırır, ancak bel fıtığı her yaş insanda görülebilen bir sağlık şikayetidir.

Bel fıtığının başlıca nedenleri şunlardır: Aşırı kilonun neden olduğu dejenerasyon, Yaşlanma, Ağır yük kaldırma, Uzun süre aynı pozisyonda durma, Düşme gibi travmalar, Kazalar, Çok doğum, Şiddetli zorlama.

Bel Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

Bel fıtığının en bilinen belirtisi bacaklara, ayaklara vuran ağrıdır. Bel fıtığı ağrısı tek veya iki bacağa birden vurabilir.
Bunun yanında bel fıtığının başlıca belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
Denge kaybı
Kaslarda güç kaybı
Bel ağrısı
İktidarsızlık
Hareket kısıtlaması
İdrar ve gaita kaçırma
Çabuk yorulma
Bacaklara vuran ağrı
Otururken, kalkarken, yürürken zorlanma

Bel Fıtığı Rahatsızlığınızla İlgili 7/24 Bizimle İletişime Geçebilirsiniz!

“Bel fıtığı ilerlerse ne olur?”

Bu sağlık sorunu kişinin günlük yaşantısını oldukça olumsuz etkiler. Kişide güç ve denge kaybı, şiddetli bel ve bacak ağrılarına neden olabilir. İlerlemiş bel fıtığı kişide idrar ve gaita tutamama, iktidarsızlık gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bel fıtığı erken safhada tedavisi daha kolay olan bir hastalıktır. İlerleyen bel fıtığı cerrahi işlemler ile tedavi edilebilir.

Bel Fıtığı Nasıl Geçer?
Bu sağlık sorunu toplumda oldukça yaygındır, bu nedenle insanlar “bel fıtığı nasıl geçer” sorusunun cevabını aramaktadır. Hatta bel fıtığını geçirmek için hiçbir sağlık eğitimi olmayan insanlara “bel çekme” adı altında medet ummaktadırlar. Ancak bu yanlış tercih bel fıtığını daha kötü hale getirir, hatta felç gibi geri dönülmez sağlık sorunlarına neden olabilir. Bel fıtığını geçirmek için mutlaka doktor gözleminde tedavi olunmalıdır, doktorun önerdiği egzersizler yapılmalı, tedavi planına uyulmalıdır.
Ameliyatsız Bel Fıtığı Tedavisi
Bel fıtığı tedavisi, hastanın şikayetlerine göre belirlenir. İlk önerilen tedavi hastanın dinlenmesidir. Tedavilerde istirahat, fizik tedavi, bazı egzersizler ve ilaçlar vardır. Ancak bu tedavi yöntemleri kişiyi sadece geçici olarak rahatlatır.
Doğal bütüncül (naturopatik) tedavi yöntemleri kişiye özel tedavi planı yapar ve bel fıtığını ameliyatsız tedavi etmeyi hedefler

Boyun Fıtığı (Servikal Disk Hernisi)

İnsan boynu yedi adet omurdan meydana gelir. Bu omurlar arasında hareketi sağlayan ve omurları birbirine bağlayan diskler vardır. Boyun fıtığı bu disklerin herhangi bir nedenle zedelenmesi, su kaybetmesi sonucu yırtılıp dış tabakaya taşmasıdır. Yırtılan disk sinirler ve omuriliğin olduğu boşluğa taşar ve fıtıklaşmaya neden olur.
Boyun Fıtığı Neden Olur?
Boyun fıtığı çoğunlukla bedenini fazla kullanan insanlarda oluşur. En yaygın 20-40 yaş aralığında görülür. Ağır yük kaldırma, kaza gibi travmalar, yanlış yapılan hareket, itme hareketini sürekli yapma, yüksekten düşme, sürekli masa başında durma boyun fıtığı nedenleri arasında yer alır. Uzun süre bilgisayar başında durma ve telefon bakma da boyun fıtığına neden olur.
Boyun Fıtığı Belirtileri Nelerdir?
Diğer fıtıklarda olduğu gibi boyun fıtığının da en bilinen belirtisi boyun ağrısıdır. Ancak her boyun ağrısı servikal disk hernisi kaynaklı değildir. Bazı kas kökenli ağrılarda boyunda hissedilir.
Boyun fıtığı ağrısı; sırta, omuza, kürek kemiğine, başın arka bölümüne, kola hatta parmaklara vurabilir. Ağrıya kol ve parmaklarda uyuşma, güç kaybı, karıncalanma, kolu hareket ettirirken zorlanma eşlik edebilir.
Boyun fıtığının belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
Başın arka bölümünde şakaklara dağılan boyun ağrısı,
Sırt, kol ve omuzlara vuran boyun fıtığı ağrısı,
His ve güç kaybı,
El fonksiyonlarında azalma,
Reflekslerde azalma,
Kol ve el kaslarında güç kaybı,
Kolda incelme,
Elektriklenme,
Kol ve parmaklarda karıncalanma, uyuşma hissi.
Boyun fıtığı çok nadirde olsa omuriliğe baskı yapabilir. Bunun sonucu ayaklarda uyuşma, idrar ve gaita kaçırma görülebilir.
Boyun Fıtığı Tehlikeli midir?
Boyun fıtığı özellikle masa başı iş yapan, uzun süre bilgisayar, tablet, telefon kullanan kişilerde oldukça yaygın görülür. Servikal disk hernis, kişinin hayatını olumuz etkileyen, tedavi edilmediği takdirde daha ciddi sağlık sorunlarına neden olabilen tehlikeli bir hastalıktır.
Boyun Fıtığına Ne İyi Gelir?
Servikal disk hernis yarattığı şikayete göre tedavi yol haritası çizilir. Başlangıç aşamasında olan boyun fıtığına dinlenme, egzersizler, ağrı kesici ilaçlar, fizik tedavi iyi gelir. Ancak ileri derecede servikal disk hernis için bunlar yeterli olmayabilir.
Boyun Fıtığı Tedavisi
Boyun fıtığı tedavisi hastalığın şiddetine göre belirlenir. Hastalık başlangıç aşamasında ise dinleme, bazı ilaçlar, fizik tedavi, stresten uzak durma yeterli olabilir. İleri derece boyun fıtığı tedavisi için cerrahi işlemler tedavi için uygun görülebilir. Boyun fıtığı kendi kendine geçen bir hastalık değildir, mutlaka doktor gözetiminde tedavi edilmesi gerekir.
Fıtık Tedavisin'de Dr. Yula Yaklaşımı

Dr. Yula, naturopatik tıp yöntemleri sayesinde bu hastalığın tedavisinin mümkün olabileceğini vurgulamaktadır. Naturopatik tıp (bütüncül doğal tedavi) etkili bir tedavi olarak adlandırılabilir.

Dr. Yula, hastalığı tetikleyen kişiye özgü faktörleri tespit eder ve bu kök faktörlere özgü naturopatik yöntemler ile iyileşmeyi hedefler. Bunun için hastanın beden, zihin ve ruhsal düzeyde ayrıntılı olarak değerlendirilmesi ve öykü kitabının ortaya çıkarılması gerekmektedir. Zira tam şifa için hastalıklara üç boyutlu yaklaşılması gerektiğini savunur.

Dr. Yula, genel olarak göz ardı edilen veya henüz yaygın olarak bilinmeyen birçok faktörü sorgular ve tedavi için hastalığın sonucuna odaklanmaz, hastalık isminden yani etiketinden ziyade hastalığa götüren sebeplere göre tedavi planlar. Her kişide bu faktörler çok çeşitli de değişkendir. O nedenle Dr. Yula, kronik hastalıkların tedavisini her kişide tamamen farklı olarak gerçekleştirmeye odaklanır.

Fıtık Tedavisinde Naturopatik Tıp

Naturopatik tıp, bütüncül doğa tedavisine verilen isimdir. Naturopatik tıp tedavilerinde, vücudun kendi kendini onarması ve tedavi etmesi hedeflenir. Kelime anlamı olarak “doğanın yolu” anlamına gelir. Naturopatik tıp yöntemlerinin geçmişi insanlık tarihi kadar eskidir. Kayıtlarda M.Ö 400 yıllarında, Modern tıbbın babası kabul edilen Hippocrates vücudun kendi kendini onarma gücüne inanmıştır.

Naturopatik tıp, günümüz zamanında dünyanın birçok ülkesinde güvenle kullanılan ve giderek popüler olmaya başlayan bir tedavi yöntemidir.

Naturopatik Yaklaşımlarla Fıtık Tedavileri

Naturopatik Tıp, kronik hastalıkların tedavisinde büyük başarı gösteren tedavi yaklaşımıdır. Farklı naturopatik tedavi yöntemleri vardır: Akupunktur, mikrobiyota tedavisi, tıbbi beslenme, fitoterapi, aromaterapi, IV destek tedavileri, bilinçaltı yaklaşım, vagal tedavi, beden ve nefes egzersizleri, bozucu alan tedavileri, nöral terapi, ağır metal şelasyonu kullanılan tedavi yöntemlerinden bazılarıdır. Doğal bütüncül tıp tedavileri hastanın ve hastalığın özelliklerine göre belirlenir. Kişisel özelliklere göre seçilen bütüncül yaklaşımla tedavi edilebilir.

Fıtık ve Akupunktur

Akupunktur fıtık tedavisinde yeri olan bütüncül tedavi yöntemidir.
Akupunktur sayesinde yaygın ağrı, uyku problemleri, kronik halsizlik gibi fıtık kaynaklı şikayetlerin ortadan kalkmasına yardımcı olur.

Fıtık ve Kuru İğneleme

Kuru iğneleme tedavisi, fıtık gibi kronik kas iskelet sistemi hastalıklarının tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Kuru iğneleme tedavisinde oldukça ince uçlu iğneler kullanılır. Bu iğneler ilaç içermez. Bu tedavi sayesinde kaslara uyarı verilir ve sorunlu bölgenin kendi kendini onarmasını destekler.

Fıtık ve Bitkisel İlaçlar

İnsanlık tarihi boyunca hastalıkların tedavisinde bitkilerden faydalanmıştır. Birçok ilaçların bitki özütlerinden elde edildiği bilinir. Fitoterapi ve aromaterapi naturopatik tedavi yöntemleri arasında yer alır ve fıtık tedavileri arasında yer alır.

Fitoterapi tedavisi sayesinde fıtık kaynaklı yangılar giderilmesi, kan dolaşımının sağlıklı olması desteklenir. Fitoterapide kullanılan bazı bitkisel ilaçlar sayesinde uykuya geçiş kolaylaşır, kas ve eklem ağrılarının giderilmesine yardımcı olur.
Aromaterapide kullanılan bitkisel ilaçlar sayesinde ağrılı noktalar tedavi edilmesi hedeflenir, kişi ağrıdan uzak, rahat, huzurlu olarak günlük yaşantısına devam eder.

TOP