Fıtık Nedir? Fıtık Belirtileri ve Tedavileri Nelerdir?
Fıtık, her yaş grubu insanda görülebilen, tedavi edilmediği takdirde daha ciddi sağlık sorunlarına neden olan bir hastalıktır. Tıp dilinde herni olarak adlandırılan bu sağlık sorunu, kas ve dokularda olan boşluklara iç organların, sinirlerin girmesiyle oluşur.
Bu sağlık sorununun birçok çeşidi vardır; bel ve boyun fıtığı en yaygın rastlanan türleridir.
Fıtık tedavi edilmediği takdirde hastanın yaşantısını felç etme noktasına gelebilen tehlikeli bir hastalıktır.
Doğal bütüncül (naturopatik) tedavi yöntemleri fıtıktan ameliyatsız kurtulmayı hedefler.
Fıtık Nedir?
Halk arasında fıtık olarak bilinen hernis, toplumda en yaygın rastlanan hastalıklar arasında yer alır. İnsan vücudunun olan kas ve dokularda boşluklar vardır. Bu boşlukların sinir veya organların sıkışmasına hernis, toplumda bilinen ismiyle fıtık denir.
Fıtığın oluştuğu bölgeye göre birçok farklı çeşidi vardır. Kasık fıtığı, göbek fıtığı, bel ve boyun fıtığı hastalığın en yaygın türleridir.
Bel Fıtığı (Lomber Disk Hernisi)
Bel omurları arasında yastık, amortisör görevi gören intervertebral olarak tanımlanan diskler vardır. Her disk, sert ve lifli bir tabaka ile çevrilidir. Diskleri çevreleyen bu tabaka jelimsi bir yapıya sahiptir.
Bu diskler düşme, zorlama, ağır kaldırma gibi nedenlerden dolayı hasar görebilir, bel fıtığı oluşabilir.
Bel Fıtığı Neden Olur?
Bel fıtığı, omurlar arasında olan disklerin herhangi bir nedenle hasara uğraması, yırtılması ile omuriliğe taşan sinirlerinin sıkışması sonucu oluşur.
Bel fıtığının nedeni tam olarak bilinmemektedir; ancak genetik faktörlerin etkili olduğu düşünülmektedir. İlerleyen yaş risk faktörünü artırır, ancak bel fıtığı her yaş insanda görülebilen bir sağlık şikayetidir.
Bel fıtığının başlıca nedenleri şunlardır:
Aşırı kilonun neden olduğu dejenerasyon,
Yaşlanma,
Ağır yük kaldırma,
Uzun süre aynı pozisyonda durma,
Düşme gibi travmalar,
Kazalar,
Çok doğum,
Şiddetli zorlama.